eur:
400.13
usd:
367.51
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz
Moszkva, 2018. június 13.Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke érkezik a FIFA kogresszusára Moszkvában 2018. június 13-án, egy nappal a 2018-as labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt. A moszkvai kongresszuson megválasztják a 2026-os labdarúgó-világbajnokság helyszínét. A 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságot június 14. és július 15. között rendezik több oroszországi helyszínen. (MTI/AP/Pavel Golovkin)
Nyitókép: Pavel Golovkin

Átigazolási szabályok: előremenekül a FIFA

Néhány napja az Európai Bíróság helyt adott Lassana Diarra, a korábbi francia válogatott játékos keresetének, s kimondta, hogy a világszervezet vonatkozó regulái sértik az uniós jogot. A FIFA most közölte, hajlandó globális párbeszédre, ugyanakkor „elégedett azzal, hogy az átigazolási rendszer kulcsfontosságú elveinek jogszerűségét újra megerősítették”.

A FIFA globális konzultációt tart az átigazolási rendszer esetleges módosításairól, miután a bíróság úgy döntött, hogy egyes átigazolási szabályai sértik az Európai Unió törvényeit.

Amint arról az Infostarton is beszámoltunk, az ítélet szerint a játékosok szabad mozgását és az általa biztosított klubok közötti versenyt a FIFA szabályai korlátozzák. Bár a világszövetség egyes szabályait indokolja és magyarázza, hogy bizonyos fokú stabilitást biztosítanak a klubok számára. A bírák szerint azonban a szabályok indokolatlanul szigorúak és nincsenek összhangban az uniós joggal, annak a szabad munkavállalásra vonatkozó szabályaival.

A bíróság álláspontja szerint annak a játékosnak, akinek szerződése megszűnt, mint Lassana Diarra esetében, képesnek kell lennie arra, hogy egy másik országba szerződjön, anélkül, hogy akár a játékost, akár az új klubot automatikusan jelentős kártérítés fizetésére köteleznék a korábbi klub javára.

A versenyjogot illetően a bíróság megállapította, hogy a vitatott szabályok célja az Európai Unió tagországainak hivatásos labdarúgóklubjai között esetlegesen fennálló verseny korlátozása, sőt megakadályozása. A bíróság emlékeztetett arra, hogy azon szabályok, amelyek általános jelleggel korlátozzák a verseny e formáját, a munkaerő elcsábítását megakadályozó megállapodásokkal mutatnak hasonlóságot.

Emilio Garcia Silvero, a FIFA jogi és megfelelőségi igazgatója ismertette a világszövetség álláspontját, amely szerint a Diarra-döntés lehetőséget kínál arra, hogy a testület tovább korszerűsítse szabályozási keretét, ami 2016 óta az akkor hivatalba lépett elnök, Gianni Infantino egyik deklarált célja.

Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×