eur:
390.91
usd:
357.35
bux:
72539.74
2024. július 17. szerda Elek, Endre
Az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye Balatonfüred közelében 2023. július 6-án.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Litkey Farkas a Kékszalagról: ilyen időjárással még nem találkoztam, nem tudom, mi lesz

Európa legnagyobb tókerülő versenyén a 13-szoros győztes Litkey Farkas dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó a győzelemre is esélyes.

Csaknem 600 hajóval és 3000 versenyzővel indul csütörtök reggel 9 órakor a Kékszalag, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye a Balatonon. Ott lesz a mezőnyben a 13-szoros győztes Litkey Farkas is, aki az InfoRádióban elmondta, az idén kettős felkészülést folytattak, mert miközben a Kékszalagon használt katamaránnal gyakoroltak, hagyományos, egytestű hajóval indultak előbb a soling Európa-, majd a világbajnokságon is. A Litkey Farkas, Vezér Károly, Wossala Kristóf csapat meg is nyerte a norvégiai Hanko szigetén rendezett vb-t, míg az Eb-n egy hónappal korábban ezüstérmes volt.

"A katamaránnal vitorlázva a technikát gyakoroltuk, a versenyterhelést pedig egy másik hajóosztályban próbáltuk megszerezni" – mondta a tapasztalt kapitány, aki arról is beszélt, az utóbbi években jelentősen átalakult a felkészülés a Kékszalagra. Mint fogalmazott, sokkal többet kell vitorlázni, mert sokkal többen vannak, akik esélyesek a verseny megnyerésére.

"Egy más technikával hajózunk, amivel a gyakorlás egy picikét más. Korábban, amíg egytestű hajókkal vitorláztunk, a csapat mozgása rendkívül meghatározó volt, mert egy 16 fős legénység helyettesítette a hajó tőkesúlyát, és az ő mozgásuk meghatározó volt a sebesség tekintetében. Most erre kevesebb figyelmet kell fordítani, inkább a vitorlák állítása, kezelése a meghatározó ezekben az években" – magyarázta.

A várható időjárásról azt mondta, példátlan körülmények várnak a mezőnyre, mert szerdán megérkezett egy hidegfront a Balatonra, amely azonban lehűlést nem hozott, csak szelet. "Ez teljesen új, ilyennel még nem találkoztam korábban, úgyhogy nem tudom, hogy mire lehet számítani" – panaszolta Litkey Farkas, aki jelezte, dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó esélyes a győzelemre.

Beszélt arról is, hogy az anyagi lehetőségek és a szakmai tudás aránya nem sokat változott az utóbbi időkben, mert a pénzügyi lehetőségek továbbra is nagyon fontosak, mert úgy lehet megfelelő technikával nagy sebességet elérni, de "az anyagiaknak az elköltéséhez is kell szakmai tudás, attól, hogy valakinek pénze van, nem lesz gyors hajója".

A 13-szoros győztes úgy látja, hogy a Kékszalag presztízse a 2000-es évek közepétől kezdve rendkívül magas és meghatározó esemény a hazai sportéletben és a Balaton kulturális életében is, a nemzetközi elismertségét viszont csak nagyon lassan lehet csak növelni, és ebben még van szerinte teendő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Navracsics Tibor: példátlan politikai lépéssel kezdte a munkáját az új Európai Parlament

A többi frakció nem akarja megadni azt a sikerélményt, hogy a pozíciók révén kohéziós pontok jöjjenek létre a pártcsoporton belül, inkább a frusztrációt és feszültséget akarja növelni a frakción belül – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Másfél éve nem látott zuhanás Amerikában, kulcsszintre került az Nvidia

Másfél éve nem látott zuhanás Amerikában, kulcsszintre került az Nvidia

A makroadatok és az amerikai jegybankárok kommentárjai mellett vállalati gyorsjelentések is mozgatják a héten a tőzsdéket, emellett a nagy amerikai technológiai papírok felől egy látványos elfordulás látszik, az esést a chipgyártó vállalatok vezetik, miután kiszivárgott, hogy az Egyesült Államok szigorúbb exportkorlátozásokat vezethet be az iparban. A mesterséges intelligencia zászlóshajójának számító Nvidia különösen nagyot esett, kulcsszinten van az árfolyam. A tech-túlsúlyos Nasdaq index olyan nagy esésben van, amilyenre utoljára 2022 decemberében volt példa.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×