eur:
396.73
usd:
370.98
bux:
70902.29
2024. június 26. szerda János, Pál
Nyitókép: Facebook/Dinamo Bucuresti

Dénes Ferenc a korábbi Barcelona-játékos bukaresti botrányáról: korrupciós ügy is lehet a háttérben

A sportközgazdász azt mondta az InfoRádióban, hogy a Dinamo menedzsmentje számára rögtön világossá kellett volna válnia, hogy Edgar Iét vagy az ikertestvérét szerződtetik. Hozzátette: az nem lehet mentség, hogy senki sem látta őt élőben játszani, mert a különböző protokolláris eljárások alatt mindent ki lehet szűrni az adott futballistával kapcsolatban.

A gyanú szerint a bissau-guineai származású Edgar Ié helyett több mérkőzésen is az ikertestvére, Edelino Ié léphetett pályára a bukaresti Dinamo labdarúgócsapatában, miközben a román klub februárban a Barcelona korábbi játékosát szerződtette. A furcsa esetre Daniel Sendre újságíró hívta fel a figyelmet, aki arról számolt be, hogy a Dinamo vezetői nagyon meglepődtek, amikor szembesültek Edgar Ié angoltudásának hiányával. A 30 esztendős futballista csak portugál nyelven kommunikált, annak ellenére, hogy korábban Spanyolországban, Franciaországban, Törökországban és Hollandiában is futballozott.

A csalással kapcsolatos gyanút csak még inkább megerősítette az a szituáció, amikor kérték a játékostól, hogy mutassa be a jogosítványát, de ő erre nem volt hajlandó.

Edgar Ié (vagy az ikertestvére) február óta öt bajnoki mérkőzésen szerepelt a bennmaradásért küzdő Dinamóban. Edelino Ié korábban Portugáliában és Litvániában is játszott, a lisszaboni Sporting és a Braga B-csapatában is megfordult.

A botrány akár a Dinamo élvonalbeli tagságába is kerülhet, mivel ha bebizonyosodik a csalás, a Román Labdarúgó-szövetség

elveheti azt a nyolc pontot, amelyet a csapat szerzett az érintett öt bajnokin, amelyen a gyanú szerint Edelino Ié játszhatott.

„Ilyen helyzetre nincs megszabott büntetés. Törvényes módon DNS-vizsgálattal lehet megállapítani, hogy tényleg a megfelelő játékos lépett-e pályára, de még ha igazolná is a teszt, hogy az ikertestvér játszott, akkor sem bizonyítható, hogy a Dinamo szándékos csalást követett el” – idéz a Marca egy forrást a román szövetségtől.

Dénes Ferenc szerint két alapeset lehetséges. Az egyik, hogy a bukaresti klub pontosan tudta, hogy nem Edgar Iét, hanem az ikertestvérét igazolta le, ebben az esetben valamilyen korrupciós ügy húzódhat meg a háttérben. A másik lehetőség, hogy tényleg figyelmetlenek voltak a Dinamo vezetői, ami viszont annak lenne a bizonyítéka, hogy alkalmatlan a feladata ellátására az a menedzsment, amely az átigazolást nyélbe ütötte. „Ha utóbbi történt, akkor az eset leírása alapján rögtön világossá kellett volna válnia, hogy nem az a játékos érkezett meg, akit alapvetően szerződtetni akartak” – mondta az InfoRádióban a sportközgazdász.

Mint fogalmazott, maga az eljárásmód a protokoll szempontjából nem tekinthető különlegesnek, az egyes kluboknak kiterjedt játékosmegfigyelő-hálózatuk és óriási adatbázisuk van, egyre ritkább, hogy a futballisták próbajátékon vesznek részt. Az elmúlt években sokat változott az analitika a játékosok kiválasztását illetően, így

egyáltalán nem szokatlan, hogy „kvázi látatlanban kerül egy futballista egy csapathoz”.

Dénes Ferenc úgy véli, jelen esetben nem lehet hibáztatni a Dinamo vezetőedzőjét, Zeljko Kopicot, ugyanis nem az ő feladata az új játékosok felkutatása és szerződtetése, külön stábokat állítanak fel erre a legprofibb kluboknál.

Ugyanakkor megjegyezte: középcsapatoknál azért előfordulhat, hogy „a sok bába közt elvész a gyerek”. Akkor történhet ilyen eset, amikor a scoutok, a menedzsment és az edző egyszerre foglalkoznak az átigazolásokkal, és „egyszerűen átsiklik a rendszeren” valamilyen probléma vagy szabálytalan eljárási mód. Dénes Ferenc szerint a mai világban erre a legtöbb helyen nagyon odafigyelnek, véletlenül vagy éppenhogy szánt szándékkal történhet csak ilyesmi. Kisebb csapatoknál természetesen más a helyzet, hiszen nekik nincs lehetőségük minden egyes területre külön stábot felállítani, a Dinamo azonban egy nagy hagyományokkal rendelkező, 18-szoros román bajnok és 13-szoros kupagyőztes klub.

Sokat sejtet, hogy a román szövetség kezdett el vizsgálódni

Dénes Ferenc elmondta: előfordulhat, hogy a Dinamo menedzsmentje „hanyagságból, nemtörődömségből nem ellenőrizte le megfelelően” a bissau-guineai játékos papírjait. Nagy felelőssége lehet annak a kijelölt stábtagnak, aki találkozott vagy szóban megegyezett vele, illetve annak, aki adott esetben játékosügynök közreműködésével kiszúrta az adatbázisból Edgar Iét vagy az ikertestvérét. Hangsúlyozta:

jelen körülmények között „az nem mentség, hogy élőben senki sem látta őt játszani”.

A sportközgazdász kiemelte, a kiszemelt vagy szerződtetett játékosok szinte mindenhol komoly protokolláris eljárásokon mennek keresztül és tüzetes orvosi vizsgálaton vesznek részt, mielőtt beléphetnek új csapatuk öltözőjébe, ezért is nagyon furcsa a mostani ügy. Azért van szükség profi, felkészült stábokra és tiszta eljárásmenetre, hogy „ne zsákbamacskát vegyenek”.

„Éppen ezért merülhet fel bennünk a gyanú, hogy itt most nem egy véletlenszerű problémáról van szó. Sokat sejtető fejlemény az is, hogy a Román Labdarúgó-szövetség kezdett el vizsgálódni az ügyben, ami a racionalitásokat figyelembe véve arra utalhat, hogy nem véletlen csere történt ebben az esetben” – összegzett a sportközgazdász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×