eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosa (k) ünnepel csapattársaival, Luis Diazzal (j) és Conor Bradley-vel, miután gólt lőtt az angol labdarúgó-bajnokság Liverpool FC-Chelsea mérkőzésén Liverpoolban 2024. január 31-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Adam Vaughan

A matematika alapján bajnok lesz Szoboszlai Dominik Angliában

Változott a helyzet a Premier League hétvégi fordulója után. A Liverpool, ha nem is könnyen, de hátrányból fordítva legyőzte a Brightont, míg a Manchester City és az Arsenal rangadója döntetlenre végződött. Az Opta nevű statisztikai elemzőrendszer, az idény során először, immár a Liverpoolt tartja a legesélyesebbnek az elsőségre.

Az Opta megadta az arányszámokat is, százalékos értékben. Liverpool 47,7, Manchester City 33,5, Arsenal 18,8. A Vörösöknek most 67 pontja van, az Arsenalnak 65, a címvédő Citynek 64.

Azonos pontszám esetén a Premier League-ben a gólkülönbség dönt elsősorban, ebben viszont az Ágyúsok állnak a legjobban. Az egymás elleni eredmény csak negyedsorban rangsorol, ebben egyébként nem erős a Liverpool, hiszen a Manchester City és az Arsenal elleni két-két bajnoki mérkőzéséből egyiket sem tudta megnyerni.

A három bajnokesélyes a Premier League-ben már nem találkozik egymással 2024 tavaszán (az Arsenal és a City a BL-ben szembekerülhetnek). Az Klopp csapatának a malmára hajtja a vizet, hogy a nagy hármas mögött állókkal szemben a legtöbb pontot szerezte. Még kilenc bajnokija van mindegyiküknek hátra, a negyedik Aston Villával és az ötödik Tottenhammel még mindhárom játszik, a hatodik Manchester Uniteddel még a Liverpool és az Arsenal. A City nem, ehelyett a hetedik West Ham Uniteddel zár. Nincs jelentősebb különbség a hátralévő feladat nehézsége között.

Alan Shearer, a Premier League történetének legjobb gólszerzője a számok ellenére mégis úgy véli, a Manchester City a legnagyobb esélyes, továbbra is. Szakmai indokaival dőreség lenne vitatkozni, ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik, hogy a Premier League-en kívül a City feladatai a legnehezebbek. Áll még az FA-kupában (a három csapat közül egyedüliként), s a nemzetközi kupaporondon is, hasonlóan az Arsenalhoz, nehezebb mérkőzései lehetnek még, mint a Liverpoolnak.

Az angol élvonalban legutóbb éppen tíz éve, 2014 tavaszán volt hasonlóan szoros hármasbefutó, akkor a Manchester City és a Liverpool mellett a Chelsea volt a harmadik szereplő. Akkor a City lett a bajnok, részben Steven Gerrard, a liverpooli ikon emlékezetes hibája miatt is.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×