eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Szita Zoltán (b) és a francia Nedim Remili a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének negyedik fordulójában játszott Franciaország - Magyarország mérkőzésen a kölni Lanxess Arénában 2024. január 24-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem sikerült a bravúr, az ötödik helyért játszhat a magyar kézilabda-válogatott - nyilatkozatokkal

A magyar férfi kézilabda-válogatott 35-32-re kikapott az olimpiai bajnok Franciaországtól az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság kölni középdöntőjének utolsó fordulójában.

A müncheni csoportkörből százszázalékos teljesítménnyel továbbjutott magyarok - akiknek a célkitűzése a legjobb tíz közé jutás volt - a középdöntős csoportjuk harmadik helyén végeztek, és pénteken 15.30-tól az ötödik helyért játszanak Szlovéniával.

Győzelmük esetén megjavítják eddigi legjobb kontinensbajnoki eredményüket, az 1998-as hatodik helyezést.

A magyarok 18 fős keretéből ezúttal Krakovszki Zsolt és Krakovszki Bence maradt ki.

A csapat motiváltan és jól kezdte a mérkőzést, 4-1-re ellépett, hiszen matematikai esélye még volt az elődöntőbe jutásra. Az olimpiai bajnok szinte minden magyar hibát góllal büntetett, a 11. percben már vezetett. José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány a belső posztokon és a kapuban cserélt, majd időt kért, mert a franciák rendkívül hatékony védekezésükre alapozva lerohanásgólokat lőttek, és nyolc perc alatt 9-2-es sorozatot produkáltak.

Az első félidő végén megtalálták az összhangot védekezésben Sipos Adriánék, sokkal hatékonyabbá vált a játékuk, egy 4-0-s sorozattal felzárkóztak, így a szünetben 20-18-as hátrányban voltak.

Több mint 11 percig nem kapott gólt a válogatott, amely a második félidő elején egyenlített, ám ezután ismét jöttek a hibák - labdaeladások, kihagyott büntetők -, és Andó Arián védései ellenére 26-23-ra elléptek a franciák. Az olimpiai bajnok végig komolyan vette a meccset - nem úgy, mint az ugyancsak biztos elődöntős Dánia és Svédország csütörtökön -, és végül gond nélkül győztek három találattal.

Bartucz László egy, Andó Arián hét védéssel zárt. A túloldalon a Telekom Veszprém francia játékosai közül az irányító Nedim Remili hét, a beálló Ludovic Fabregas, a balszélső Hugo Descat és az irányító Kentin Mahé három-három gólt szerzett. Charles Bolzinger négy, Remi Desbonnet öt védéssel járult hozzá a sikerhez.

Ligetvári szerint a visszarendeződéssel volt a legnagyobb gond

A balátlövő Ligetvári Patrik szerint a visszarendeződéssel volt a legnagyobb gondja a magyar férfi kézilabda-válogatottnak, amely szerdán 35-32-re kikapott az olimpiai címvédő Franciaországtól az Európa-bajnokság kölni középdöntőjének utolsó fordulójában.

"A felállt fal elleni védekezésünkkel nem volt gond, inkább az volt a baj, hogy nem tudtunk visszarendeződni, és nem tudtuk felállt fal elleni lövésekre kényszeríteni a franciákat" - nyilatkozta a lefújás után a Veszprém játékosa.

Hozzátette, ebből adódóan nagyon sok gólt kaptak, főleg az első félidőben. "Akkor majdnem el is ment a mérkőzés, de szerencsére vissza tudtunk kapaszkodni" - jegyezte meg. Ligetvári arra utalt, hogy 4-1-es magyar vezetés után a franciák fordítottak és 15-10-re elhúztak, de a második félidő elején már 20-20 volt az állás.

A veszprémi kézilabdázó megjegyezte, a torna előtt a hatodik helyet aláírta volna, de a történelmi győzelem lehetősége motiválja őket, hiszen a magyar válogatott Európa-bajnokságon még sosem végzett a hatodik pozíciónál előrébb.

"Mindent meg fogunk tenni, mert ez a csapat megérdemelné, de a visszarendeződésben fejlődnünk kell, mert már mindegyik csapat fáradt, és felállt fal ellen nehezebben lő gólokat. Jól ismeri egymást a két csapat, biztosan jó és kiélezett mérkőzés lesz" - magyarázta.

Az irányító Fazekas Gergő úgy fogalmazott ez már a hetedik mérkőzésük volt, és minden alkalommal vért izzadtak. Mindent kiadtak magukból ma is, ez ennyire volt elég, és el kell ismerni, hogy a jobb csapat győzött.

"Nagyon fáradt a csapat, de ahonnan lehet, elővesszük az energiákat, és mindent megteszünk az ötödik helyért. Mintha egy döntőt játszanánk, úgy fogjuk fel a következő meccset" - jelentette ki a lengyel Orlen Wisla Plock irányítója, aki mind a négy lövését gólra váltotta a franciák ellen.

Hangsúlyozta, a magyar válogatottban minden fiatal játékos azért jött, hogy segítsen a csapatnak, hozzátegyen a játékhoz, és megmutassa, hogy itt a helye, nem azért, hogy ebben a szép arénában kintről nézze a meccseket. "Ez eddig hellyel-közzel sikerült, de sosem vagyunk teljesen elégedettek magunkkal" - tette hozzá.

A két csapat negyvenedik egymás elleni mérkőzésén 18 magyar győzelem és három döntetlen mellett 19. alkalommal nyertek a franciák.

A magyar vereség egyben azt is jelenti, hogy a házigazda németek a csoport második helyén végeznek és a pénteki elődöntőben a világbajnok dánokkal találkoznak.

A csoportok első két helyezettje az elődöntőbe jutott, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak.

Az Európa-bajnokság győztese - illetve a kvótával még nem rendelkező legjobb csapat - kijut a nyári, párizsi olimpiára. A következő két legjobb együttes, amely még nem kvalifikált az ötkarikás játékokra vagy selejtezőtornára, részt vehet a márciusi selejtezőn, amelyen a magyar csapat már korábban biztosította a helyét.

A további program (Köln)

péntek, az 5. helyért:

Magyarország-Szlovénia 15.30

elődöntő:

Svédország-Franciaország 17.45

Dánia-Németország 20.30

vasárnap:

a 3. helyért 15.00

döntő 17.45

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×