eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Rasovszky Kristóf, a második helyezett magyar váltó utolsó tagja a nyíltvízi úszók csapatversenyén a budakalászi Lupa-tavon 2022. június 26-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Magaslati edzőtáborból ugranak fejest a szennyezett Szajnába

Január 6. óta magaslati edzőtáborban, az olaszországi Livignóban készül a dohai világbajnokságra az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid. A két nyíltvízi úszó mestere, Szokolai László az InfoRádióban elmondta, hogy a csúcsformát Párizsra időzítik, de Katarban is szeretnének jól szerepelni.

Livignóban, az Olasz Olimpiai bizottság sícentrumában készülnek a magyar hosszútávúszók, már a dohai világbajnokságra állítják be a versenysebességet, amiben nagy segítségükre lehet az 1820 méteres magaslat. Szokolai László elmondta, hogy a mínusz 20 fokos időben természetesen nincs lehetőség a nyíl vízi edzésre, medencében rója a hosszakat a két tanítványa.

"Szerencsére egészségesek vagyunk, el tudtuk végezni a kiírt penzumokat. Jól halad a két versenyző, megtettünk mindent, amit kellett, és jól is állunk az edzésnaplókat, az időelvárásokat tekintve, úgyhogy várjuk a vb-t" – mondta a mesteredző.

A két úszó körül az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristófnak már megvan a párizsi ötkarikás kvótája, ezért más célokkal utazhat Dohába, mint Betlehem Dávid, akinek még ki kell harcolnia az olimpiai indulás jogát. Szokolai László szerint Rasovszky úgy "páholyból" nézheti ezt a vb-t, de az a motivációja, hogy ismét érmes akar lenni, míg Betlehem esetében nyilván a kvalifikáció nagyon fontos, de ez csak a minimális elvárás, jóval többet szeretne elérni.

Dohában ismerős körülmények között úszhatnak majd, mert minden évben az első világkupaversenyt, ott rendezik, igencsak kellemes, húszfokos melegben. A gondot inkább az jelenti, hogy 2024-ben lesz egy világbajnokság, egy Európa-bajnokság, majd egy olimpia, és ilyesmire nem volt még példa. Emiatt a vb-re és az Eb-re is "lendületből", edzésből, szinte pihenés nélkül utaznak, és majd csak Párizs előtt változtatnak.

"Csak a legminimálisabb pihenésből fogunk elmenni a vb-re és az Európa-bajnokságra is, aztán az olimpián adjuk meg azt a pihenési metódust, amit a világversenyekre általában szoktunk, tehát ott lesznek teljesen kipihentek, mert a forma az így garantálható eddigi tapasztalataink alapján" – mondta Szokolai László.

A Rasovszky Kristóf jól szerepelt a medencében is tavaly Fukuokában a világbajnokságon, 1500 gyorson hatodik lett, ezért most Dohában is rajthoz áll majd az ötvenesben is, de az olimpián várhatóan nem. Ennek oka az időrend, a vb-n ugyanis előbb van a fő száma, a nyíltvízi verseny, Párizsban viszont fordított lesz a sorrend. "Nem kérdés, hogy elindulunk a vb-n a medencés számokban, de az olimpián nagy valószínűséggel nem, merthogy fordítva van a helyzet, és ahol az ember eredményesebb lehet, azt kell preferálnia" – mondta, de hozzátette, erről még konzultál a versenyzővel, de szerinte

nem valószínű, hogy az olimpián elindul a medencés számokban.

A nyílt vízen továbbra is a németek és az olaszok a legnagyobb ellenfelek, új, számottevő rivális nem bukkant fel Tokió óta, de persze ezt sem lehet kizárni az idén az edző szerint.

Az olimpia érdekessége lesz, hogy a Szajnában úsznak majd, ahol tavaly augusztusban lett volna már tesztverseny, de azt a víz minősége miatt törölték, és így nem is lesz már lehetőség arra, hogy kipróbálják az ötkarikás versenyhelyszínt. Mint Szokolai László elmondta, olyan nagy a Szajna hajóforgalma, hogy nem lehet benne úszni, csak az olimpiai versenyek idejére zárják majd le. A franciák szövetségi kapitányával is találkoztak Livignóban, és ő azt mondta, az olimpia szervezőinek nincsen B-tervük,

mindenképpen a Szajnában akarják megrendezni a versenyeket, és abban bíznak, hogy a folyó rehabilitációjára költött eurómilliárdok nyomán megfelelő lesz júliusra a vízminőség.

Az edző arról is beszélt, hogy a Szajna a Dunától keskenyebb, viszont a víz sebesség egy kicsit kisebb, "ha az ember modellezni próbálja ezt, akkor egy olyan 3-4 kilométer per órával mozgó folyóvízben kell úszni ahhoz, hogy hasonló érzés legyen az úszónak, mint ami majd ott vár rá". Versenyeztek már folyóban, de az a tervük, hogy itthoni vizekben még gyakorolják majd, csak ez sem egyszerű feladat.

"Ha olyan helyen úsznánk, ahol a vízminőség esetleg okozhatna problémát, az közvetlenül olimpia előtt már veszélyes lenne, tehát jól meg kell majd gondolni, hogy hol és mikor akarjuk modellezni ezt" – mondta Szokolai László.

Az interjú teljes változatát csütörtökön este fél nyolc után pár perccel Az InfoRádió Vegyesúszás című műsorában hallhatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×