eur:
390.7
usd:
364.14
bux:
68211.83
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Ferencvárosi szurkolók a labdarúgó OTP Bank Liga 11. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Újpest FC mérkőzésen a Groupama Arénában 2023. október 29-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Konferencia-liga - Rendbe teheti ma az őszét a Ferencváros

18.45-től játssza a Ferencváros utolsó 2023-as nemzetközi kupamérkőzését. Az olasz Fiorentina elleni találkozó tétje a versenyben maradás az Európai Konferencia-ligában, a tavaszi folytatás elérése. Ehhez pontot kell szerezni az olasz sztárcsapat ellen.

Öt játéknap után a Fiorentina vezeti a csoportot, 11 ponttal. 9 van a Ferencvárosnak, 6 a Genknek. A negyedik helyen álló Csukaricski pont nélküli. Ez azt jelenti, hogy az olaszok már biztos továbbjutóként lépnek pályára a Groupama Arénában.

Ugyanakkor egyáltalán nem igaz, hogy a Fiorentina számára tét nélküli a találkozó, legfeljebb nincsen győzelmi kényszerben. Ha az olaszok – a csoportszakaszban először – vereséget szenvednének, visszaesnek a második helyre, s emiatt a legjobb tizenhat közé kerülésért playoffot kellene játszaniuk az Európa-liga csoportszakaszának egyik harmadik helyezettjével. Ha ellenben csoportelsők, automatikusan a nyolcaddöntő résztvevői.

A Ferencváros, ha pontot szerez, biztosan továbbjut. Ha hármat, akkor csoportelsőként (s élvezi az ezzel járó, fentebb vázolt kedvezményt), ha egyet, akkor másodikként.

Abban az esetben, ha kikap a Fradi, bajba kerülhet. A papírforma alapján a belga csapat otthon legyőzi az eddig minden mérkőzését elveszítő Csukaricskit, s ebben az esetben annyi pontja lesz, mint most a Ferencvárosnak, s mint amennyi marad a magyar bajnoknak, ha kikap a Fiorentinától.

Pontegyenlőség esetén elsősorban az egymás elleni eredmény dönt két csapat között, ez azonban a két döntetlen miatt (itt sem számít az idegenben szerzett több gól) azonos. A következő kritérium a gólkülönbség. A Ferencvárosé 8-5, a Genké 6-5, ami azt jelenti, hogy ha a Fradi kikap, a Genk pedig nyer, az nem tud a magyar csapat javára dönteni. (Legfeljebb egyenlőség alakulhat ki, s további kritériumok döntenek.) Ha a Fradi két góllal kap ki, vagy a Genk két góllal nyer, a belgák maradnak versenyben.

Ha a gólkülönbség is azonos, következik a több szerzett gól, a több idegenben szerzett gól, biztosan nem dönt a több győzelem és a több idegenbeli győzelem. Egészen szélsőséges esetben még a sportszerűségi mutató is meghatározhatja a továbbjutót, ebben egyelőre a Ferencváros áll jobban.

A zöld-fehérek az elmúlt években rendszeresen szerepeltek az Európa-liga és egyszer a Bajnokok Ligája csoportkörében, eddig egyszer, éppen tavaly érték el a tavaszi folytatást. Alapelvárás idén sem lehetett a Fiorentina és a Genk megelőzése, ugyanakkor a vártnál lényegesen gyengébb bajnoki szereplés (16 mérkőzésen csak 9 győzelem, az őszi elsőség elveszítése) miatt különösen fontossá vált a továbbjutás.

Dejan Sztankovics együttese a Fiorentina elleni sikerrel (a döntetlen is az…) rendbe tehetné az őszét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×