eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Kaposvár, 2022. november 17.A győztes Ilyés Laura Vanda a 200 méteres pillangóúszás döntője után a 18. rövidpályás úszó országos bajnokságon Kaposváron 2022. november 17-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

„Meghurcoltak, túl hamar kellett felnőnöm” – Ilyés Laura a doppingügyéről és a felmentéséről

A Semmelweis Egyetem harmadéves hallgatója maga is részt vett az őt segítő szakértői csapat munkájában, sőt fontos, előre vivő javaslatokat is tett. A junior Eb-ezüstérmes úszó azt mondta az InfoRádióban, hogy igazi hullámvasút volt számára az elmúlt másfél év, amit nem lehet majd csak úgy elfelejteni. Az okozott fájdalmak az élete részévé váltak, de igyekszik levonni a tanulságokat.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a hét elején, a magyar szakértői csapat jogi védekezésének elemzése után azonnali hatállyal visszavonta a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) benyújtott fellebbezését Ilyés Laura junior Európa-bajnoki ezüstérmes úszó doppingügyében. A sportoló jogerősen nyert, a biológiai útlevele alapján megfogalmazott doppingvád alaptalannak bizonyult.

A 21 éves úszó azt mondta az InfoRádióban, hogy váratlanul érte a hír a WADA döntéséről. Hétfőn kapta meg a levelet a fellebbezés visszavonásáról. Mint fogalmazott, „másfél évnyi szenvedésnek” lett vége, ami boldoggá teszi, de még csak most kezdte el igazán feldolgozni a történteket és a fejleményeket.

Ilyés Laura számára hullámvasút volt az elmúlt időszak, ami azzal kezdődött, hogy a WADA megfogalmazott vádja, illetve a tavaly novemberi felfüggesztés megtörte a lendületét.

„Mindent elvettek tőlem, ami a sporthoz kötött”

– sajnálkozott. Megviselte őt a sok procedúra az eltiltással, a fellebbezéssel kapcsolatban és az a nehéz út, ami a mostani felmentésig vezetett.

A junior Eb-ezüstérmes úszó a felfüggesztés miatt nyolc hónapot hagyott ki. Ezen időszak alatt nem látogathatta az egyesülete edzéseit. „Hobbiszinten“ készült, ami szerinte nem nevezhető edzésnek. Az augusztusi fellebbezéssel aztán új irányt vett az ügy, nem igazán tudott teljes erőbedobással a tréningekre koncentrálni, hiszen sokáig tartották őt bizonytalanságban.

„Nehéz volt úgy készülni, hogy nem tudtuk, lesz-e egyáltalán értelme az egésznek a végén”

– tette hozzá.

Sokat jelentett a számára, hogy a barátai, a csapattársai és a közvetlen környezetében élők végig kitartottak mellette és támogatták a nehéz pillanatokban. Ezek az emberek pontosan tudták, ismerték a körülményeket és megfogalmazása szerint elképzelni sem tudták róla azt, hogy tiltott szerhez nyúljon. Elmondta, hogy nagyon hálás ezeknek az embereknek.

Többek között Nagy Zsigmond sportjogász és egy orvosi csapat is küzdött Ilyés Laura igazáért. A fiatal sportoló egyébként a SOTE hallgatója és az orvoslásban képzeli el a jövőjét, így a tanulmányai miatt a kérdések jelentős részét átlátta, jól ismerte.

Tevékenyen részt vett a folyamatokban, sőt előfordult olyan szituáció is, amikor ő hívta fel a figyelmet egy-egy megoldási lehetőségre.

Ilyés Laura szerint mindaz, ami vele történt, olyan meghatározó dolog az életében, amit soha nem fog elfelejteni. Úgy érzi, a fájdalmak idővel talán enyhülnek majd, de azok az életének a részei lettek és mindig vele lesznek. „Nagyon megterhelő volt 19-20 évesen egy ilyen meghurcolással szembenézni, és édesanyám szavaival élve, túl hamar kellett felnőnöm. Megpróbálom levonni a tanulságokat, valahová elraktározom azokat, és igyekszem csak arra a jóra emlékezni, amit adott nekem az élet ezzel az egésszel” – mondta a magyar bajnok, korosztályos csúcstartó úszó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Mégis mi a csuda ütött Emmanuel Macronba? A francia államfő Ukrajnába csapatok küldését belengető mondatai után a fél világ, és egész Franciaország, ezt találgatta. Bármi is volt mögötte, Putyin elnök rögvest jelezte: Moszkva – a maga atomhatalom mivoltában – áll elébe. Mire Macron válasza sem késett: Párizs cseppet sem fél, neki is méretes atomarzenál áll a rendelkezésére. Diplomáciai körökben rég volt példa ennél kevésbé épületes, és főleg ennél veszélyesebb eszmecserére. Ami kérdések tömegét veti fel: mi motiválja Macront, ki miként reagál a nyugati szövetségben, mit szól az egészhez az Egyesült Államok? És leginkább: vajon immár tényleg közvetlen hadviselő féllé válhat-e a NATO?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×