eur:
390.8
usd:
364.43
bux:
68262.1
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Izgalmas történetek által vált elválaszthatatlanná a főváros és a futball

Budapest futballkönyve címmel kötet jelent meg Csillag Péter és Dénes Tamás tollából, amely a főváros életét mutatja be a labdarúgáson keresztül.

A Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára időzített kiadványnak a Libri Könyvpalotában megtartott szerdai bemutatóján a szerzők hangsúlyozták: kifejezett céljuk volt, hogy ne a már jól ismert történeteket elevenítsék fel és ne a magyar labdarúgás - Budapesthez köthető - leghíresebb epizódjait írják meg újra.

Csillag Péter és Dénes Tamás a közel 300 oldalon az elmúlt másfél évszázad szinte egészét átfogják, megismertetve az olvasót egyebek mellett a Pékerdei csata néven elhíresült, nagyjából a mai MTK-pálya helyén lezajlott mérkőzés, az első rádiós futballközvetítés, valamint az első villanyfényes budapesti meccs történetével.

A könyvben felidézik Bárczy István polgármester legendás kezdőrúgását, a pesti mérkőzésfotózás úttörőjének titulált Munkácsi Márton tragikus, egyszersmind rendkívüli életét, továbbá meg lehet tudni belőle, hogy miért éppen Budapesten rendeztek futballmeccset a Titanic-árvák megsegítésére.

A kötetben szó esik párbajozó sztárfutballistákról, majd az is kiderül, hogy ki volt az egyetlen magyar stadionkatasztrófa egyetlen halálos áldozata. Olvasni lehet benne még engedéllyel megtartott erkölcsi prédikációkról, az NB I-es labdarúgók számára a Lóversenypályán megrendezett futóversenyről, továbbá arról, milyen az, amikor a zsoké egyben edző is, és a könyvből arra is fény derül, miként kerültek náci díszletek az MTK-pályára.

A könyv a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×