eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A gólszerző Sallai Roland (b2) a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők hetedik fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország - Szerbia mérkőzésen a Puskás Arénában 2023. október 14-én. Balról Loic Nego.
Nyitókép: Kovács Tamás

Kedd este újra pályán a futballválogatott: még „csak” a győzelem ér biztos Eb-részvételt

Különleges mérkőzést játszik kedd este a magyar labdarúgó-válogatott Kaunasban, a litvánok ellen. Ha nyer, bebiztosítja a helyét a 2024-es Európa-bajnokság mezőnyében. Mi több, az 1986-os világbajnokság óta először jut ki egyenes ágon, pótselejtező nélkül egy nagy tornára.

A feladat hasonlítható akár egy magasugróéhoz is, akinek három kísérlete van arra, hogy megugorja a magasságot. A legjobb, ha ez elsőre sikerül, ha nem, marad még két kísérlet. (November 16., Bulgária, idegenben, november 19., Montenegró, itthon.)

A magyar csapat 13 pontot szerzett eddig öt mérkőzésen, ez kiemelkedő teljesítmény, ezzel vezeti a csoportot, de a többi csoporttal összevetve, a vesztett pontokat tekintve, csak két válogatott mérlege jobb: a még százszázalékos francia és portugál legénységé.

A tabella szerint Magyarországnak 13 pontja van (5 mérkőzésből), Szerbiának 10 (6), Montenegrónak 8 (5), Litvániának 5 (6), Bulgáriának, amely kedden szabadnapos, 2 (6). A képlet annyiban nem bonyolult, hogy a litvánok elleni siker, tekintve, hogy

két szerzett pont matematikailag biztosan elég a kijutáshoz,

nem hogy három, biztosan Eb-részvételt jelent.

Ha nem sikerül győzni Kaunasban az előző fordulóban tétmérkőzéseken hosszú nyeretlenségét megtörő litván együttes ellen, akkor marad novemberre a döntés, bármilyen eredményt is hoz Belgrádban a két rivális, a második és a harmadik helyezett csatája.

Ha Marco Rossi válogatottja nem nyerne, 13 vagy 14 pontos lesz, 6 mérkőzésből. Annak függvényében, hogy mire megy egymással a két délszláv válogatott, lehet a szerbeknek 13 és a montenegróiaknak 8, netán a szerbeknek 11 és a montenegróiaknak 9, nagy meglepetés, vendéggyőzelem esetén pedig a szerbeknek 10 és a montenegróiaknak 11 pontja. (Ebben az esetben a szerbek bajba kerülnek, mert a montenegróiaknak még egy esetleges budapesti vereség is belefér.)

Telki, 2023. október 16.
Szoboszlai Dominik (k) a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a telki edzőközpontban a másnapi, Litvánia elleni mérkőzés előtt 2023. október 16-án.
MTI/Kovács Tamás
Telki, 2023. október 16. Szoboszlai Dominik (k) a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a telki edzőközpontban a másnapi, Litvánia elleni mérkőzés előtt 2023. október 16-án. MTI/Kovács Tamás

A magyar válogatott hétfő délután már Kaunasba érkezik, nincs súlyosabb sérült, viszont a szerbek ellen kiállított Kalmár Zsolt nem játszhat. Marco Rossinak nincs sok oka a változtatásra, ha csak valami váratlan nem jön közbe, még az is elképzelhető, hogy marad a szerbek elleni kezdő tizenegy. Az immár magyar állampolgársággal is büszkélkedhető olasz edző szövetségi kapitányi korszakának első részében gyakran változtatta meg akár két, három, sőt négy helyen is a kezdő csapatát a háromnaponta játszandó mérkőzések idején, de a 2022-es Nemzetek Ligája-sorozatban már láthattuk: a koncepció változott, ameddig a számok, a mérések azt mutatták, hogy az alapjátékosok bírják fizikummal, meghagyta az eredeti csapatot.

Így inkább csak valami belső érzés alapján véljük, hogy esetleg az Amerikából hazatérve immár jobban akklimatizálódott, a támadásokhoz jobban értő Gazdag Dániel válthatja esetleg Callum Stylest. Persze, az is könnyen elképzelhető, hogy kezd Styles, s a mérkőzés alakulásának függvényében áll be Gazdag, ha a kapitány úgy látja jónak.

Kaunasban egyébként játszott már egyszer a magyar válogatott, nem is rosszul, Bicskei Bertalan kapitánysága idején 6-1-re győzött, Fehér Miklós mesterhármast szerzett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×