eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Az összetettben élen álló Valter Attila, a Groupama-FDJ csapat versenyzője a 104. Giro dItalia olasz országúti kerékpáros körverseny nyolcadik, Foggia és Guardia Sanframondi közötti, 170 kilométeres szakaszának rajtja előtt Foggiában 2021. május 15-én.
Nyitókép: Luca Zennaro

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.

Még soha nem fordult elő a kerékpársport történetében, hogy egy csapat egy éven belül meg tudta nyerni az olasz (Giro), a francia (Tour) és a spanyol (Vuelta) körversenyt is.

"Az idén először, és a fantasztikus sikerben része volt egy magyar versenyzőnek, Valter Attilának is" – újságolta Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője. Ráadásul az első három helyen Valter-csapattárs, vagyis Jumbo-Visma-versenyző végzett Spanyolországban, ami "extra siker".

"Biztosra mentek, a Giro- és a Tour de France-győztes versenyzőjük is ott volt a Vueltán, ráadásul egy olyan segítő csapattal, hogy azok közül is többen esélyesek lehettek volna a győzelemre, de azt a rajtnál kevesen sejthették, hogy a végén mennyire fantasztikus, hollywoodi sztoriként alakul minden" – ecsetelte.

Hogy a sikerben mekkora része van Valter Attilának, aki a 22. helyen végzett, arról azt mondta, eredménye "több oldalról is fantasztikus".

  1. Egyéni teljesítménye 22., pedig "csak" az volt a feladata, hogy a csapatot segítse hegyi segítőként, az egyik sztár meg tudja nyerni a versenyt összetettben,
  2. A Girón és a Touron segítőként részt vett amerikai Sepp Kuss a Vueltán került olyan pozícióba a viadal derekán, hogy mögé kellett beállni mindenkinek, ami új távlatokat nyit a sztárokkal azonos mennyiséget dolgozó segítőknek.

Hogy Valter Attila mikor lehet sztár, arról Eisenkrammer Károly azt mondta,

"már most is az", aki a Jumbo-Vismába bekerül.

"Hogy mikor kerül abba a pozícióba, hogy neki segítsenek a többiek, ez egy nagyon jó kérdés, de azt tudni kell, hogy a Jumbo-Visma nem segítőnek igazolta Attilát, hanem azzal a szándékkal, hogy néhány éven belül a verseny egyik győzelemre esélyes sztárja legyen. A csapatnál töltött első éve nagyon jól bizonyította azt, hogy amit kellett, azt tudta teljesíteni, borzasztó büszkék rá a csapattársai, a csapatvezetői is és ő is magára. Láthatóan mindent hozott, amit elvártak tőle. A következő két évben derül ki, hogy mikor jön el az a pont, hogy a többiek őt segítsék."

Ez a pont pedig nem csupán a három nagy körverseny egyikén jöhet el, vannak kisebb, 5-10 napos versenyek, amelyeknek a győzelme szintén nagy erény, ez alapján Valter Attila – Eisenkrammer Károly szerint – már a tavasszal komolyabb szerepet kaphat.

Már csak azért is, mert az ő képességei nem az egynapos versenyeken kerülnek a fényre, "nem jó sprinter";

a többnapos versenyek mindig időfutamokon és hegyi szakaszokon dőlnek el, az igazán nagy sztárok mindkettőben jók, Valter Attila is.

"Más kérdés, hogy első versenyzővé válni a Jumbo-Vismában nagyon nehéz, mert szupersztárokat kell tudni kiszorítani, nem kicsi a feladata" – nyomatékosította a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×