eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Sigér Dávid ferencvárosi gólszerző a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Shamrock Rovers mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2023. július 27-én.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Máté Csaba vs. Dejan Sztankovics – Kivel járna jobban a Ferencváros?

A Ferencváros labdarúgócsapata sorozatban ötödször lehet csoportkörös valamelyik európai kupasorozatban. A feröeri KÍ Klaksvík elleni kudarc óta egy vereséget leszámítva makulátlan a magyar bajnok mérlege, amely Máté Csaba irányításával rég nem látott, látványos támadójátékkal örvendezteti meg szurkolóit. Kérdés, hogy a szakember tartósan is megkapja-e a lehetőséget a bizonyításra az FTC kispadján. Mert úgy hírlik, erre semmi esély.

Továbbra is egymásnak ellentmondó hírek érkeznek azzal kapcsolatban, hogy a szerb Dejan Sztankovics valóban átveszi-e a Ferencváros labdarúgócsapatának irányítását, mindenesetre a napokban ismét felmerült a neve a sajtóban mint a 34-szeres magyar bajnok lehetséges új trénere.

A szerbiai Sportklub korábban azt közölte, hogy már hosszú ideje tárgyalnak egymással a felek, akik állítólag a pénzügyi feltételekben is megállapodtak, Sztankovicsnak pedig már a kapcsolatfelvétel pillanatában nagyon imponált a ferencvárosi lehetőség.

A szerb Informer információi szerint Máté Csaba csak ideglenesen irányítja az FTC-t, nem nevezik ki őt hosszú távra. A zöld-fehér klub a Konferencia-liga playoff körében négygólos előnyről várja a litván Zalgiris Vilnius elleni csütörtöki, budapesti visszavágót és ha biztossá válik a főtáblás szereplés a harmadik számú európai kupasorozatban, akkor szerb lapértesülés szerint a szerződés részleteinek tisztázása után

bejelenthetik a legutóbb a Sampdoriánál dolgozó 44 esztendős szakember érkezését.

Az ulloi129.hu már korábban is azt állította, hogy a szerb sajtó információi nem hitelesek és a portál most is azt írja, hogy csak pletykáról van szó, Dejan Sztankovics nem lesz az FTC vezetőedzője.

Sztankovics játékosként a legnagyobb sikereit Olaszországban érte el. A Lazio együttesével bajnoki címet, KEK-et, Európai Szuperkupát nyert és kétszer-kétszer hódította el a rómaiakkal az Olasz Kupát, valamint az Olasz Szuperkupát. Az Interrel aztán ötször nyert scudettót, 2010-ben BL-győztes és klubvilágbajnok lett, továbbá 4-4 alkalommal szerzett aranyérmet az Olasz Kupában és az Olasz Szuperkupában.

Dejan Sztankovics 2014 nyarán az Udinese csapatánál kezdte edzői karrierjét, Andrea Stramaccioni segítője volt. Később a Crvena zvezda vezetőedzőjeként sorozatban háromszor lett szerb bajnok és kétszer nyerte meg a hazai kupasorozatot a belgrádiakkal. Nemzetközi szinten a legnagyobb eredményét a 2020-2021-es szezonban érte el, amikor továbbjutott a Crvena zvezdával az Európa-liga csoportköréből, az egyenes kieséses szakasz első fordulójában azonban búcsúztak a Milannal szemben.

A Bajnokok Ligája selejtezősorozatában azonban mindhárom próbálkozása sikertelenül zárult, egyszer sem sikerült kiharcolni a főtáblára kerülést.

A szerb tréner 2022 októberétől 2023 júniusáig a Sampdoria vezetőedzőjeként dolgozott, amellyel 38 forduló alatt mindössze 19 pontot szerezve, utolsóként esett ki a Serie A-ból. Sztankovics 32 tétmérkőzésen vezette a genovai klubot, amellyel 4 győzelem, 8 döntetlen és 20 vereség volt a mérlege.

Sztankovics körül egyébként szinte mindig sok pletyka kering, a korábbi években többször is bedobták a nevét mint új szerb szövetségi kapitányjelölt, azonban egyszer sem történt konkrét lépés az ügyben, nem kapott kinevezést hazája szövetségétől.

Az FTC szurkolóinak körében

Máté Csaba népszerűsége töretlen,

sokan szeretnék azt, ha ő maradna a csapat élén hosszabb távon is. Az 53 éves tréner örök beugróként Ricardo Moniz és Peter Stöger távozása után is kapott néhány meccset megbízott vezetőedzőként, és nem vallott szégyent egyik időszakban sem. Sztanyiszlav Csercseszovot a feröeri KÍ Klaksvík elleni BL-selejtezős búcsút követően menesztették a Ferencvárostól, Máté Csaba azóta 8 találkozón gardírozta az együttest, 7 győzelem mellett a Puskás Akadémia elleni 2-1-es vereség volt az egyetlen kisiklás.

A hét győztes meccsből az FTC kétszer 6, egyszer 5, kétszer 4 és ugyancsak kétszer 2 gólt szerzett. A nyolc összecsapáson 30:8 volt a zöld-fehérek gólaránya.

Máté Csabát széles körben elismeri a hazai futballszakma alázatos munkája, precizitása, rendkívüli nyitottsága és tájékozottsága miatt. A magyar válogatott akkori holland szövetségi kapitánya, Erwin Koeman 2008-ban szinte a semmiből, Szekszárdról hívta a szakmai stábjába. A játékosok megfigyelése, felkészítése és az ellenfelek feltérképezése volt a feladata a nemzeti együttesnél két éven át, és nagyon elégedettek voltak a tevékenységével az MLSZ-nél, mint ahogy a Haladás utánpótlásában és a Paks csapatánál is.

A Ferencváros a Zalgiris elleni visszavágó után vasárnap a Zalaegerszeg otthonában lép pályára az NB I-ben – jelen állás szerint Máté Csaba vezetésével. Ha az FTC bejut a Konferencia-liga csoportkörébe, pénteken már meg is tudja a sorsoláson, mely csapatok lesznek az ellenfelei a főtáblán. A szerb sajtó szerint Dejan Sztankovics ennek tudatában hozhat végső döntést azzal kapcsolatban, hogy Budapestre jön-e, a ferencvárosi klubvezetés viszont szokásaihoz híven nem kommentál pletykákat.

Egyelőre tehát csak találgatások kerülnek napvilágra, a következő napokban azonban fontos, a jövőképet is döntően befolyásoló bejelentés jöhet a IX. kerületben az edzőkérdést illetően.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×