eur:
391.05
usd:
367.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Álvaro Martín és Maria Pérez, a férfi és a női 35 kilométeres gyaloglás versenyek spanyol győztesei a budapesti atlétikai világbajnokságon a Hősök terén 2023. augusztus 24-én.
Nyitókép: MTI/Derencsényi István

Megvannak Budapest leggyorsabb gyalogosai

A spanyol Álvaro Martín lett a budapesti atlétikai világbajnokság férfi gyalogló királya, mivel a 20 kilométert követően 35 kilométeren is diadalmaskodott. Venyercsán Bence a 30. helyen végzett. A nőknél is egy spanyol versenyző győzött.

Az olimpiai műsoron nem szereplő táv női és férfi versenyét egy időben, csütörtökön kora reggel indították el a Hősök teréről.

A férfiaknál 47-en vágtak neki a távnak, köztük egyedüli magyarként Venyercsán Bence, valamint az öt nappal korábbi 20 kilométeres verseny legjobbjai is.

Az üldözőboly 20 kilométer után kezdett fogyatkozni, hét sportoló maradt versenyben a dobogós helyekért, köztük többek között Martín és a címvédő olasz Massimo Stano. A favoritok csoportja folyamatosan növelte a tempót és 25 kilométer után megkezdte a franciával szembeni hátrány ledolgozását. Quinont 29 kilométer után érték utol, ekkor viszont már csak hárman, Martin, a kolumbiai Brian Daniel Pintado és a tavaly Eugene-ben ezüstérmes Kavano Maszatora voltak együtt. Az utolsó 5000 méteren előbb a japánt sikerült leszakítani Martínéknak, majd a spanyol alig egy kilométerrel a vége előtt tudta "megtörni" dél-amerikai riválisát, így végül négy másodperces előnnyel ért be az első helyen és szerezte meg második budapesti aranyát.

Venyercsán Bence az elejétől a saját tempójában gyalogolt, végül a győztestől 16 perccel elmaradva a 30. pozícióban zárt.

Női verseny

A nőknél 46-an kezdték meg a versenyt, mely a Hősök teréről indult. A mezőny az Andrássy úton és a Hősök terén kialakított két kilométeres körön gyalogolt, a kordonok mellett szép számú nézősereg biztatta a versenyzőket, a jó hangulatról pedig egy folyamatosan mozgó fúvós zenekar gondoskodott.

A versenyt a legjobbak nagy iramban kezdték, így a mezőny hamar szétszakadt és az élboly is folyamatosan fogyatkozott. Tíz kilométernél már csak öten maradtak elöl, 20 km-nél már csak ketten, majd a következő ezer méter közben Perez a perui Kimberly Garcia Leont is lerázta magáról, a folytatásban pedig nem hagyott kétséget afelől, hogy ő fog diadalmaskodni. A spanyol gyalogló több mint 14 km-en keresztül óriási iramot diktált, végül 2:38:40 órás vb-csúccsal diadalmaskodott, a második a peruit pedig több mint két perccel győzte le.

A magyarok közül az idén komoly egészségi problémákkal küszködő Madarász Viktória - aki 20 km-en 35. lett - jól felépített versennyel a 16. helyen ért célba, míg Récsei szintén jól megoldotta saját versenyét, aminek 22. hely lett a jutalma.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×