eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Gémesi Csanád a román Matei Cidu ellen a milánói vívó-világbajnokság férfi kard versenyének legjobb 32-be jutásáért vívott asszóban 2023. július 25-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Gémesi Csanád: nem érzem magam 37 évesnek, motivált vagyok az olimpia előtt

Nagyon vágyott az olimpiai éremre, majd a vb-cím megszerzésére is a kardvívó Gémesi Csanád, aki a csapatversenyben Tokióban felállhatott a dobogó harmadik fokára, múlt héten Milánóban pedig a világbajnoki aranyérmet is begyűjtötte a válogatottal.

"Kisgyerekkoromban már eldöntöttem azt, hogy olimpiára akarok menni, olimpiai bajnok szeretnénk lenni, úgyhogy nekem az olimpia nagyon nagy álmom volt. Azt nehéz bármivel felülmúlni. Egy dologgal még lehet az olimpiai bronzot, illetve kettővel is, de eggyel biztosan" – mondta az InfoRádióban Gémesi Csanád olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok kardvívó.

A világbajnoki címet már régóta "közelről nézte". A felnőtt vb-n 2013-ban indult először, a tokiói pedig az egyetlen olimpiája volt eddig, ahol ráadásul bronzérmet nyert, amit még különlegesebbnek tart.

Legutóbb 2007-ben volt világbajnok a férfi kard csapat, 16 éve. Gémesi Csanád akkor junior világbajnok volt, de nem volt még a felnőtt csapat tagja. Igaz, a felkészülést már velük csinálta végig, és "óriási dolog" volt, hogy a csapat aranyérmes lett, nagyon büszke is volt rájuk.

"Nagyon bízom benne, hogy akik most velünk dolgozták végig a felkészülést, ők is olyan büszkék erre az aranyéremre, mint amilyen büszke én voltam akkor"

– mondta a sportoló.

A Gémesi-család tágabb értelemben vívócsaládnak számít, ahol a vívás szinte alapvetés, és ha nem is mindenki, majdnem mindenki vívott a népes családban. "Nagyon büszke is vagyok erre, hogy ilyen családunk van. Én lettem a legeredményesebb egyenlőre, és remélem, majd lesz azért a következő generációban, aki még engem is túl fog szárnyalni" – mondta.

Gémesi Csanád nagybátyjai is vívtak, egyikük felnőtt válogatott kerettag volt, Bence öccse pedig junior világbajnok volt, és együtt voltak magyar bajnokok csapatban. Szép nemzetközi eredményeket is szereztek unokatestvérei.

"35 az új 25"

A sportoló már betöltötte a 36-ot, lassan 37 éves lesz. Ennek kapcsán azt mondta, amikor Novak Djokovics januárban megnyerte az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságot, nagyon hasonló kérdést tettek fel neki a mérkőzés utáni interjúban. A teniszező azt nyilatkozta, "a 35 az új 25", és ezt Gémesi Csanád is magáénak érzi, azóta szokta is idézni tőle.

"Nem érzem magam 36-37 évesnek, jóval fiatalabbnak érzem magam, fizikailag nagyon jó állapotban. Nagyon szeretem a vívást, nagyon szeretek vívni, nagyon szeretek versenyezni, nagyon motivált vagyok, főleg úgy, hogy itt vagyunk egy évvel már a párizsi olimpia előtt. Nagyon jól érzem magam a bőrömben" – jelentette ki Gémesi Csanád.

A teljes interjút pénteken este fél nyolc után, Ötkarika című műsorunkban sugározzuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:25
×
×
×
×