eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 15-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Sós Csaba: Milák Kristóf ezt a vb-t akkor is megnyerné, ha a nadrágját küldené oda a rajtkőre

Vasárnap kezdődnek a medencés úszóversenyek a fukuokai vizes-világbajnokságon. A rajt előtt Sós Csabát, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányát kértük esélylatolgatásra, de beszélt az olimpiai bajnok Milák Kristóf távolmaradásáról és a magyar éremesélyekről is.

Milyen volt a magyar csapat felkészülése, hogyan teltek az utazás utáni kinti napok?

Én azt szoktam mindig mondani félig tréfásan, de egyébként halálosan komolyan, hogy hogyan sikerült a felkészülést, ezt a vb után megmondom. Betegségek és egyéb érdemi dolgok nem hátráltatták a felkészülést, a tervezett munkát el tudta végezni mindenki. Az utazás és a kint tartózkodás számítása a korábbiakhoz hasonló módon történt, ugyanannyival a verseny kezdete előtt utaztak ki, mint ahogy annak idején Kvangdzsuba vagy pedig a tokiói olimpiára. Reményem szerint jó formában várják a versenyeket, és tekintve, hogy most nem úgy lesz, mint a tokiói olimpián, hogy a döntőket délelőtt rendezik, így remélem, hogy a szerencse abban az értelemben mellénk pártol, hogy eredményesebbek leszünk.

Egy ilyen távoli verseny azért anyagilag biztosan nagy terhet ró a szövetségekre...

Erről Wladár Sándor elnök urat kell kérdezni. Ez a nehézség őrajta csattan, de nem volt semmi olyan, amit beterveztünk és, mondjuk, pénzhiány miatt ne tudtunk volna megvalósítani.

Milák Kristóf nem utazott el erre a világbajnokságra. Hetek óta nem is megy uszodába, az azelőtti időszakban is sok edzése kimaradt. Melyek a legfrissebb hírek az olimpiai bajnokról?

Pihen, és ebben egyébként önmagában semmi rendkívüli nincs. Talán hamarabb kellett volna eldönteni, vagy ha hamarabb eldöntötte, hamarabb kellett volna erről legalább minket tájékoztatni, de még egyszer mondom, teljességgel érthető. Úszásból és más sportágból is külföldről is rengeteg példát tudnék erre hozni. Ráadásul a Covid-torlódásnak még nincs vége, bár ez az év szerencsés, mert a vb a fő verseny, de jövőre, fél éven belül lesz világbajnokság, Európa-bajnokság, olimpia, úgyhogy ha ő ezt előre számba vette és úgy gondolta, hogy inkább most piheni ki magát teljesen, akkor ez teljességgel érthető.

A dohai világbajnokságon jövő februárban nem lesz könnyebb csúcsformában lenni, hiszen az eléggé kiesik a szokásos felkészülési ritmusból, viszont a párizsi olimpia meg nem, hiszen a bő egy év múlva kezdődik.

Nehéz erre mindig mit mondanom, de nála nem ezen múlt, mert ha odaküldi a nadrágját a rajtkőre, ezt a vb-t 200 méter pillangón akkor is megnyeri. Annyival a világ előtt van, hogy nyilvánvaló, az előbb említett szempontokat mérlegelte és jutott erre a döntésre. Ő azért, amikor ott van, akkor viszont nagyon ott van, akkor lehet tudni, hogy az a Milák, úgyhogy, ha a következő évben is ezt a Milákot fogjuk látni, áldásom rá, hogy pihen.

Egyébként a versenyzői képességei a legkiemelkedőbbek sportemberként?

Nehéz megfogalmazni és hosszasan tudnék beszélgetni a testi adottságairól és nemcsak a fizikális, hanem az élettani mutatóiról is, amelyek egyediek, meg túl azon, hogy tudom, hogy nagyon pőrén hangzik, de nagyon ügyes a vízben, tehát ő saját maga is figyel és tanul olyan dolgokat, amelyet az edző éppen nem is tanít. Tehát valóban egy zseniről beszélgetünk.

A különféle internetes fórumokon az edzőkérdés is szóba került, néhányan azt írták, hogy esetleg érdemes lenne más edzővel dolgoznia, illetve visszatérni az előző edzőjéhez. Ezek hozzá nem értő megjegyzések?

A legkisebb információm sincs arról, hogy ez valaha is fölmerült volna.

Virth Balázs maga is azt mondta az InfoRádióban, hogy ősztől együtt folytatják.

Nem is lenne jó ötlet más döntést hozni. Ezt csak csöndben teszem hozzá, bár ez mindig az úszó dolga eldönteni, hogy kivel akar dolgozni és az edzőé, hogy kivel akar foglalkozni. De az a tavalyi világcsúcs megmutatta, hogy nem nagyon történt torpanás.

Virth Balázs ugyanakkor nem kezelhette túlságosan könnyedén az elmúlt időszakot. Egy edzőnek, gondolom, mindig megterhelő, ha a tanítványa kihagy.

Mondjuk ki: pokoli! Egy világbajnok azért mégiscsak egy csúcsesemény. Gondolkozik rajta, építi fél évig vagy háromnegyed évig és utána az van, hogy most mégse. Érthető volt a versenyző döntése, de azért az edzőt nyilvánvalóan megviseli, hiszen április végéig minden úgy alakult, mint a mesében, tökéletes volt a felkészülés. Kint voltam velük az edzőtáborokban, a magyar bajnokságon, amit produkált, az is egyedi volt. Minden arra utalt, hogy megy fölfelé minden az égig, csak a lelki energia is véges, nemcsak az izomenergia.

Visszatérhet ez őszre? Elegendő egy nyár pihenés? Persze nem teljes pihenés, hiszen sportol, kondiedzéseken vesz részt Zala György irányításával, csak éppen az uszodát nem látogatja.

Arra, hogy ő visszatérjen és újra a régi legyen, sokkal nagyobb esélye van, mint bárki másnak ugyanilyen helyzetben, tudniillik a legjobb életkorban van. Az úszók 23-24 éves életkorukban érik el a legjobb időeredményt. Ebben az életkorban gyakorlatilag mindegy, hogy mit csinál. Ha nem alszik, majd alszik holnap, ha akkor sem, majd két nap múlva és ugyanúgy megy neki némi túlzással. Tehát ilyenfajta aggályom az elmúlt csaknem 60 év úszásban szerzett tapasztalatom alapján nincs.

Mikor dőlhet el az reálisan, hogy visszatérhet-e arra a szintre, ahol eddig volt? Szeptemberben azért ez már látszik, vagy inkább csak később?

Nem gondolkozunk, hogy mikor. Teljesen mindegy, hogy október 16-án vagy november 7-én. Egy biztos, hogy egy év múlva van az olimpia, és szeptemberben azért el kell kezdeni a medencés felkészülést. Ha elkezdi, akkor bármi lehet.

Hogyan fogadták a csapattársak, illetve a válogatott tagjai, hogy egy ilyen helyzetbe kerültek?

Ez egy egyéni sportág, törődjön mindenki a saját dolgával, és azért a társaival jó viszonyban van, ilyen jellegű problémák nincsenek. Ami itt ütősebb kérdés volt: a váltók. Milák nélkül az a magyar váltó nem ugyanaz a váltó. Azzal együtt lesz, akit most ki lehet próbálni, a fiatalok megmutathatják, megkapták az esélyt, kinyílt az ajtó, gyerünk! Azért nem egyszemélyes ez a magyar úszósport.

Hogy néz majd ki a magyar férfi gyorsváltó 100-on és 200-on, tudja-e már?

Hogyne tudnám! A 100-as gyorsváltóban Milák helyett Kós Hubert fog úszni, aki az olimpiára mindenképp ambicionálja a 100-as és a 200-as gyorsváltót is. Váratlan hamar megnyílt az ajtó, és egyébként ezt Bob Bowmannel már egyeztették, a 100-as gyorsváltóban ő úszik. A 200-as gyorsváltóban eleve azt terveztük, hogy Milák csak a döntőben úszik, tehát ez a négyes, amelyiket én odaállítok, jusson be a döntőbe! És aztán a döntőben is úszhat mindenki, úgyhogy gyerünk!

Kós Hubertet eleve azok közé sorolta, akiknek lehet esélye akár az éremszerzésre a mostani fukuokai világbajnokságon. Nem lesz azért túlzott teher rajta ennyi egyéni számmal, illetve a váltóval?

De, mindenkin nagy teher van ilyenkor, ez erről szól, ezt el kell viselni. Megint számtalan sportágból hozhatnék példát. Régóta várjuk, hogy áttörje a falat, régóta ott toporog már a fal előtt. Tavaly egy nagy rést ütött rajta az Európa-bajnokságon, de hogy teljesen bezúzza, erre most ez neki kiváló alkalom.

Hiszen a világbajnokság mégiscsak a sportág legnagyobb eseménye, tulajdonképpen egy olimpiai vagy egy világbajnoki mezőnyben a krém ugyanaz, csak a vb-n még többen vannak.

Igen, nagyon érdekes, ez szakmailag ugyanaz. Ugyanaz a mezőny, ott van a világon mindenki, az olimpia mégis más. Ez egy világbajnokság, Kós Hubertnél jobb adottságú versenyzők nem nagyon vannak. Gyerünk, most már mutassa meg, na!

Szabó Szebasztián szintén?

Szebinél más a helyzet. Ő olyan számot úszik, ahol brutális konkurencia van. Ott pár tizeden belül benyúlnak 15-20-an. Mindegyik nagydarab, mindegyik robbanékony, mindegyik jól úszik, mindegyik jó idegrendszerű. Ott a pillanatnyi diszpozíció dönt. Nem véletlen, hogy a magyar úszásban hagyományosan nem ezek a rövidebb távok kerültek a célkeresztbe, inkább a munkaigényes, olyan versenyszámok, amihez nagyon kell érteni. Nem mintha ehhez nem kellene, de ez önmagában itt kevés. Szebi negyedik volt tavaly a budapesti világbajnokságon ötven méter gyorson, amely olimpiai szám. Pillangón volt már Európa-bajnok is, tehát nyilvánvaló, ő is azok közé tartozik, aki ha érmet nyer, akkor én természetesen nagyon fogok örülni, de olyan nagyon csodálkozni nem.

Fejlődött a 100-as számokban? A váltó miatt ez különösen is fontos lenne.

Annyiban azért másról van szó, mondtuk már, hogy ez egyéni sport, de azért kell, hogy ez a négy úszó kompatibilis legyen személyiségében is, és ott egyéb olyan tulajdonságokra is szükség van, ami egyéniben nem. Szebi akármikor került be a váltóba, maradéktalanul megoldotta azt a váratlanul adódó feladatot is. Masszívan számítok rá, ő is stabil tag a váltóban.

Korábban többször is beszélt arról, hogy jól lehet vele taktikázni, hiszen a 100-nak az első felében ő bomba formában van, és akár el is tud húzni a riválisoktól. A kérdés mindig az, hogy az utolsó 20-25 méterre mennyire savasodik be, mennyire fogy el a tempója.

Mindenki besavasodik, csak ki kevésbé, ki jobban.

Neki nagy az izomtömege, tehát kicsit jobban.

Az ellenfeleknek is, maradjunk annyiban. De inkább az 50 fekszik neki, mint a 100. Ez típus kérdése, mert az egyik egy vágtaszám, a másik meg állóképességi szám. Ő inkább vágtázó alkat, a 100 meg már állóképességi szám, azzal együtt képes belepusztulni. Sokáig kell vele nézegetni a magyar melegítőt, mert az baromira földobja még mindig.

Németh Nándor stabil tagja a váltónak évek óta. Gyakorlatilag kihagyhatatlan. Bő fél évvel ezelőtt volt egy műtétje, hogy kevesebb légúti fertőzés érje. Ő most milyen állapotban van nem sokkal a kezdés előtt?

A műtét indokolt volt, és jól sikerült, úgy néz ki, a felkészülését hatékonyabbá tudta tenni. Nándi már fiatalon is bejutott a vb-döntőbe, amit azért nem könnyű, mert háromszor kell úszni és harmadjára osztják az érmeket, amire hazai viszonyok közt nincsenek felkészülve, de már rengetegszer végigcsinálta, és a váltóban még jobban lehet vele sakkozni, mint Szebivel, ő a joker, mert őt teljesen mindegy, milyen pozícióba raktam. A 2017-es budapesti vb-n még ifiként másodiknak úszott, aztán a junior vb-n utolsónak úszott, ahol egy századdal behozza aranyra úgy a magyar váltót, hogy a dobogóra nem tud kimenni, amikor meg beraktam az Európa-bajnokságon a 200-as váltóba, azt is megcsinálna.

Klubtársa, Kovács Benedek Bendegúz az elmúlt évben tört át. Most már a hátúszó mezőnyben nemzetközi szinten is tényező. Mire lehet képes a vb-n?

Úgy látszik, neki ezerkétszázszor kellett elmondani, neked a 200 a jobb, és akkor éri el az ingerküszöböt. Nem baj, elmondjuk, és tavaly végre el is hitte magáról és érzelmileg azonosult a versenyszámmal, azért az nem mindegy, mert másképp fáj, és most indult be a bolt, remélem, hogy fejlődik még, és akkor azzal bármire komoly esélye lehet.

Fontos szerepe volt már az előző évben is a 4x200 méteres férfi gyorsváltóban Márton Richárdnak, aki 200 méter pillangón pedig Európa-bajnoki ezüstérmes lett Rómában Milák Kristóf mögött, és az is látszott, hogy Virth Balázs munkájának is köszönhetően egyre inkább kibontakozott és felülemelkedett már azon a korábbi szerepen, hogy csak Milák Kristóf edzéstársa és barátja. Mire lehet képes időn Milák Kristóftól nagyjából tízezer kilométerre?

A tény az, ha Milák nem indul, jelen állás szerint Márton Richárd a legjobb európai. Ha ott Rómában sem indul a Milák, akkor Európa-bajnok lett volna Márton. Azért ez nem egy rossz pozíció. Ha megnézi valaki a 200 pillangó történetét, elég sokszor nyerte európai a világbajnoki vagy az olimpiai bajnoki címet, különösen, ha a Phelps-érát külön vesszük, mert ő önmagában űrlény volt. A legjobb életkorban van, úgyhogy itt is a további fejlődésnél nem lehetne azt mondani, hogy csoda történt.

Az éremesély is megvan?

Kimondani nem merem, de belül azt gondolom, hogy igen.

A hölgyeknél Késely Ajna az elmúlt hónapokban egyértelműen biztató eredményeket teljesített. Úgy tűnik, hogy Kovács Ottóval működik a párosuk, az új edzőjével, aki az év elején vette át az edzései irányítását. Mire lehet képes a vb-n?

Beszéltem az Ottóval, és ők sem tudják. Egy biztos, hogy markánsan ível fölfele a pályafutása. Hogy mikor éri utol azt a kimagasló szintet, ahol ő korábban volt, nem lehet megmondani, de hogy ehhez már közel vagy nagyon közel lesz most a vb-n, bizonyos. Jó találkozásnak tűnik a kettőjük közös munkája.

Kapás Boglárka néhány hete az InfoRádióban azt mondta, hogy még mindig nincs azon a szinten, mint korábban. Az a kihagyás, illetve az a nagyon nehéz időszak, amely betegségekkel és egyéb súlyos problémákkal volt tarkítva, azért hagyott nyomot rajta, és nem is a pályafutása első szakaszában van, hanem a visszavonulását tervezi a párizsi játékok után. Ön mit vár Kapás Boglárkától 200 méter pillangón és a váltó tagjaként?

Tudomásul kell venni, amit ő mond, de rendkívül kiváló versenyző, Kvangdzsuban világbajnok lett, nagyon megbízhatóan versenyez, és elég tapasztalt is már. Azért már elég jó állapotban lesz. Nyilván egy ilyen alkat szereti, ha minden tökéletes és akkor leborítja a várat a hegy tetejéről, és úgy érzi, hogy még ott nem tart, de azért 400 gyorson, 400 vegyesen nemzetközi versenyeken nyert, egyéni csúcs közelében úszott, úgyhogy szerintem bármit mond a Bogi, a legnagyobb tisztelettel, nekem úgy tűnik, hogy azért előrébb tart, mint ahogy mondja, és ha jól elkapja a fonalat, akkor szintén bármi lehet.

Hol tartanak azok a fiatal női versenyzők, akik még a korosztályos Európa-bajnokságon szerepeltek egy-másfél héttel ezelőtt és az elmúlt évben sikert sikerre halmoztak?

Még nem tartanak ott, amit egy felnőtt világszint megkövetel. Egyedül Pádár Nikolettnél látszik úgy, hogy itt is szerephez juthat. Viszont a női váltó rájuk épül, és Késely Ajnával ússzák az előfutamot, a döntőbe pedig bizonyos, hogy Kapást berakom, mert arra a fajta rutinra, ami neki van, szükségünk van és a legkevésbé formában lévő nem fog úszni a döntőben, már ha bejutottunk, de azt gondolom, hogy ez a négyes azért oda be fog jutni.

Ezek a fiatal versenyzők, ha még egy évet végigdolgoznak, beérhetnek Párizsra vagy inkább Los Angelest kell megcélozniuk a komoly eredménnyel?

Ne beszéljünk mellé, Párizsban már annak látszani kell. Junior világbajnok, Európa-bajnok, szoros versenyeket nyernek nagy biztonsággal, sokszor sok versenyszámban állnak oda. Rendkívül jó az idegrendszerük. Nagyon bírom mind a hármukat, de ha a kérdés itt fölmerült, nem szoktam mellébeszélni, még azt a lépést nem tették meg, talán Pádár egy felet már igen.

A világbajnokságon az első magyar érmet Rasovszky Kristóf szerezte, aki majd egyébként medencében is bizonyíthat, de nyilvánvalóan a legfontosabb számát már a vb első hétvégéjén megúszta, hiszen egy olimpiai ezüstérmes nyílt vízi úszónak a 10 kilométeres nyílt vízi világbajnoki szám a legfontosabb. Mellé jött egy ezüst a váltóban. Hogyan tekint Rasovszky Kristóf pályafutására, teljesítményére azzal együtt is, hogy természetesen a nyílt vízi szakágnak van szövetségi kapitánya Gellért Gábor személyében, Rasovszky Kristófnak pedig egy kiváló edzője Szokolay László személyében?

Mindegyiküket jól ismerem, meg sokat beszélgetünk erről, főleg Szokival szoktam veszekedni, mert most először jön ki úgy, hogy a medencében is indulnak, a program tette lehetővé, mert eddig a medence zajlott előbb és utána a nyílt víz, és a nyílt víz, tíz kilométer a fő száma. Most nincs kockázat, meglátjuk, hogy mit ér medencében, érdeklődéssel várom, nemcsak őt, hanem Bethlehem Dávidot is. Medencében azért nem esélytelenek.

Rasovszky Kristóf sportemberi nagysága mennyire emelhető ki? Láttuk, hogy hogyan vigasztalta Betlehem Dávidot, akinek nem sikerült jól ez a tíz kilométer, a legfontosabb szám. És azt is láttuk, hogy az elmúlt években hogyan áll a sportághoz, mekkora alázattal a versenyekhez és ő nem a kilengéseiről híres.

Két dologgal magyaráznám. Az egyik, hogy egy szerető, szép családból jön, de ugyanilyen hangsúllyal fontos, ha Rasovszky tanul, akkor jobban megy az úszás. Hiába tűnik úgy, hogy kevesebb ideje van, az életet évszázadok óta erre találták ki. A fiatal tanuljon és sportoljon, vagy tanuljon és zenéljen. Aki a kettőt együtt csinálja és mind a kettőben igényes, sikeres lesz. Rasovszky egy klasszikus példa, jár a Veszprémi Egyetemre, komoly tanulmányokat folytat, amit élvez. Időnként hangsúlyeltolódások vannak, tavaly az év végén inkább az úszásra rakta, most a tanulás lesz az év végéig, aztán utána már csak az olimpia. Nagyon okosan csinálja, jó néznem. Az én időszakomban ez volt a természetes, az összes társaimmal együtt így voltunk. Nemcsak úszók, vízilabdázók, vívók, lövők, mindenki egyetemre járt. Rasovszky ezt testesíti meg, és számomra is igazolja, hogy a világ e tekintetben nem változott.

Fukuokában medencés úszásban milyen eredményességgel lenne elégedett július végére?

Soha nem szoktam így gondolkodni, de mindig fölteszik ezt a kérdést. Nyilván én is szeretném az érmet, esetleg, ha lenne egy arany, mondjuk, 200 háton Kós sokáig vezette a világranglistát, most is a háromban van, pár tizeden belül vannak, megtörténhet. De is esélye van éremre akár 200 vegyesen is. Amit nem mertem kimondani a lelkem mélyén, az Márton Ricsi is, ha lép megint előre egyet és lendületet kap, mert kinyílt a kapu, vagy a Szabó Szebinek pici szerencséje van, esetleg Kapás, ha ott tart, ahol én látom és nem ott, ahol ő gondolja, és így tovább. Azért éremesélyeink vannak, noha nagyon hiányzik Milák Kristóf, de azért nem ő az egyedüli, aki a magyar úszósportot jelenti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×