eur:
389.44
usd:
362.83
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Instagram/EM Sports

Esterházy Mátyás: egyelőre nem tudjuk feldolgozni, milyen lehetőségek állnak Szoboszlai Dominik előtt

Nagyon gyors folyamat volt, nem is volt időnk, de nem is akartuk húzni – mondta Szoboszlai Dominik liverpooli szerződtetéséről a futballista menedzsere. Esterházy Mátyás arról is beszélt, hogy közös döntés született, amelynek eredményeképpen július 8-án a magyar középpályás elbúcsúzik a lipcsei csapattársaktól, és július 11-én már a Liverpool játékosaként kezdi meg a felkészülést.

Meglepte a felhajtás, amely Liverpoolban várta Szoboszlai Dominik érkezését?

Folyamatosan követjük a Liverpool, a topklubok átigazolásait, és minden esetben ilyen felhajtás van egy-egy bejelentés után. Mi sem számítottunk másra. Az, hogy a magyar média ennyire érdeklődik, teljesen természetes, sőt nagyon örülünk neki, hiszen ez a siker közös, ez a magyar futball sikere is.

Mikor kezdődtek meg a tárgyalások a Liverpoollal?

Régóta kapcsolatban vagyok a klubbal, de arról, hogy ezt az igazolást ezen a nyáron lezárjuk,

a múlt héten kezdtünk el

egészen konkrétan beszélni.

Akkor néhány nap alatt a Liverpool a kivásárlási ár aktiválásával ezt fel is tudta gyorsítani?

Így van, ez egy nagyon gyors folyamat volt. Nem is volt időnk, de nem is akartuk húzni.

A többi klub mennyire érdeklődött Szoboszlai Dominik iránt az elmúlt egy hónapban?

Nagyon komolyan érdeklődtek. Hála Istennek mivel Dominik jól teljesít, ezért jellemzően vannak lehetőségeink, most is így volt ez, de múlt hét pénteken Dominikkal hoztunk egy döntést, és innentől kezdve kizárólag a Liverpoollal és Dominik liverpooli karrierjével szeretnénk foglalkozni.

Mennyire a játékos, mennyire a menedzsment, illetve mennyire az egyesület döntése, hogy létrejöjjön egy ilyen szerződés?

Nem tudom, hogy ez másoknál hogy van, mi közösen hozzuk meg a döntéseinket. Nyilván ehhez a döntéshez leginkább a Liverpool és mi kellettünk, hiszen a kivásárlási ár aktiválásával ezt megtehettük.

A lipcseiek hogyan fogadták a fejleményeket?

Nagyon korrektek voltak, persze nem örülnek az átigazolásnak, hiszen egy fantasztikus játékos hagyta el a Lipcsét, de mint mindig az eddigi közös munkánk során, most is nagyon korrektek voltak,

Nem kevés pénzt kapnak Szoboszlai Dominikért… Emberileg hogyan zajlik a búcsú, akár a volt csapattársakkal, akár a klub munkatársaival, vezetőivel?

Ez egy nehéz dolog. Először is elhagyni Lipcsét, ahol nagy sikereket élt meg, másodszor is a Red Bull-családot, ahol felnőtt és férfivá érett, ez egy dupla nehézség. Július 8-án Lipcsében Dominik el fog búcsúzni személyesen is a csapattársaitól, a menedzsmenttől meg a klub alkalmazottaitól is.

Egy ilyen átigazolás a nyaralási terveket, a pihenést, a feltöltődést mennyire írja át?

Azt gondolom, hogy nagyon sokan szívesen szakítanák meg a nyaralásukat azért, hogy a Liverpoolba igazoljanak. Dominik is szívesen tette.

Volt ideje feltöltődni a válogatott mérkőzések után?

Nem sok, de nyilván ilyenkor újult erővel tud nekiindulni, új motivációi kerekednek, és ez erőt ad. Talán egy hetet volt nyaralni, és most lesz még pár szabad napja, aztán 11-én kezdi az edzéseket.

Nagyjából egy hónappal később indul is a Premier League, amely a világ egyik legértékesebb nemzeti bajnoksága.

Így van, és pontosan ezért nagyon örülünk neki, hogy meg tudja lépni ezt a szintet, és nagyon várjuk a következő szezont.

A Bundesligához képest a Premier League jelent akkora szintlépést, mint az osztrák bajnoksághoz képest a német?

Talán ez egy kisebb szintugrás. A német Bundesliga topcsapatai azért Premier League-tempóban és -minőségben futballoznak, de talán kisebb a különbség a Premier League-ben az első négy és az utolsók között, mint a Bundesligában.

Egy-egy átigazoláskor mennyire motiváló volt csapattársak története? Gondolok akár Erling Haalandre, aki szintén azt az utat járta be, hogy osztrák bajnokság, Salzburg, aztán Bundesliga, Dortmund, majd pedig Premier League, Manchester City, és mindegyikben sztár volt.

Nyilván visszaigazolás az, ha sok sikeres játékos van, aki ugyanazt az utat járja be. Inkább ez egy visszaigazolás, nem pedig motiváció. Mindenkinek megvan a saját élete, a saját karrierje, amit úgy épít, hogy ahogy jónak lát.

Mivel lennének elégedettek az első liverpooli évében Szoboszlai Dominiknak?

Nincsenek ilyen céljaink. Tudom, hogy ez nagyon furcsa, de ugyanúgy, ahogy eddig minden szintlépéskor, szeretnénk időt adni neki és szeretnénk, ha saját tempójában tudna beilleszkedni. Nyilván vannak elképzeléseim arra, hogy ez hogy fog zajlani, de

semmilyen nyomás nincs Dominikon, és az ő tempójával szeretnénk, ha beilleszkedne és meghatározó tagja lenne a csapatnak

minél hamarabb.

Ötéves tervük sincs?

Nincsen egyelőre. Azért ne felejtsük el, hogy a világ egyik legnagyobb klubjába, talán a világ legjobb szurkolótábora elé érkezik, egy olyan edző kezei alá, akitől még belegondolni sem merek, mennyit tud tanulni. Szerintem egyelőre nem tudjuk feldolgozni azt, hogy milyen lehetőségek állnak előtte.

Jürgen Klopp személye mennyit számított a végső döntésüknél?

Rengeteget, nyilván a klub mellett az edző a legfontosabb. Ez egy nagyon fontos lépés az életében, és ennek megfelelő körültekintéssel jártuk el minden szempontból.

Hogyan képzeljük el az átigazolási időszakot ügynökszemmel? Ötpercenként csörög a telefonja?

Van, amikor igen, van, amikor kevésbé, van, amikor aktív egy klub, van, amikor kevésbé aktív. Ezek hullámzó dolgok, és van egy nagyon érdekes és szép dinamikája, amit ha megérez az ember, akkor könnyen tud evezni, ha nem, akkor nehézségei adódnak.

A sajtót jobb bevonni, jobb kihagyni vagy mindig egyesével érdemes szelektálni?

Ez is egy olyan dinamika, amihez kell egy pici érzéke legyen az embernek, meg jó kapcsolatok. Nyilván tudni kell csendben maradni, tudni kell kinyitni a száját. Ez nagyon érzékeny, nagyon érdekes dinamika.

Mennyire zajlik máshogy az átigazolások menete, mint ahogy ezt akár a sajtóban olvashatjuk?

A legtöbb minden nagyon másképpen zajlik. Nyilván a sajtót a felszín érdekli, a pénz érdekli, a szenzáció érdekli. Az üzletek, amelyekben én benne vagyok, nagyon korrekt és nagyon nyugodt hangvételű folyamatok.

Számítanak az emberi kapcsolatok, illetve hogy a viszonyok hosszú távon is kiegyensúlyozottak legyenek?

Ez is, de nyilván a a minőség az, ami dönt, a játékos minősége az, ami beáraz egy átigazolást, és óriási elismerést, óriási tiszteletet kap az ember minden egyes tárgyalópartnerétől és ugyanezt várják el tőle is.

Szoboszlai Dominik mostani átigazolása mennyire nyithatja meg a kaput más magyar játékosok előtt? A magyar játékosok piaci értéke és lehetősége változott-e ezzel a transzferrel?

Ez egy nagyon fontos kérdés. Meg kell néznünk azt, hogy milyen hatása lesz ennek a magyar játékosok iránti érdeklődésre. Senki se gondolja azt, hogy attól, hogy Dominik egy ilyen átigazolást csinált, a magyar játékosok egyből háromszor annyiba kerülnek majd, hiszen egyetlen transzfer miatt nem változik meg más játékosok minősége, a piac pedig a minőséget árazza be, de az érdeklődés nyilvánvalóan megnövekedhet, lehet, hogy sokkal több klub kezd el a magyar piaccal komolyabban foglalkozni. Ez rövidtávon az árak emelkedésében nem szabad, hogy megjelenjen, hosszú távon viszont igenis, ha a tudunk játékosokat értékesíteni, és ők hasonlóan Dominikhoz helyt állnak majd a nemzetközi piacon, akkor lehet áremelkedésről beszélni majd. Egyelőre én óvva intenék mindenkit attól, hogy egyből a számológépet elővegye és számolgasson. Én felkészülnék arra, hogy nagyobb érdeklődés lesz a magyar játékosok iránt, de egyelőre ennyi, és aztán szépen lassan tudunk ebben haladni előre.

Egy menedzsernek az ilyen helyzetekben van kulcsfontosságú szerepe, legalábbis a sajtóban ilyenkor jelenik meg jobban, de gondolom, hogy a játékos hétköznapjaiban, egy szezon közben is vannak azért teendői. Hogyan képzeljük el a gyakorlatban, mennyit kell az átigazolásokkal, a különféle szerződésekkel és mennyit az egyéb teendőkkel foglalkozni?

Ez attól függ, hogy milyen játékosokról van szó, milyen személyiségekről van szó, mennyire igénylik az ember jelenlétét privát ügyekben. Mi elég sokan vagyunk a cégben, úgyhogy a feladatokat elég jól el tudjuk osztani, nálunk mindenre megvan a megfelelő ember, és így egész jól tudunk működni.

Összességében mire számít, még nagyjából két hónap hátra van az átigazolási időszakból, magyar szempontból illetve akár az önök irodájának szempontjából hasonló fontos transzferek lehetnek-e?

Más játékosokról nem tudok és nem is szeretnék beszélni, kizárólag a legjobbat tudom kívánni a mindenkinek, hogy sikerüljön minden úgy, ahogy ő és a menedzsmentje eltervezte. Nálunk van még pár játékos, akinek nyitott a jövője. Bolla Bendegúz az egyik ilyen, szeretném, ha ő is egy olyan helyre tudna kerülni, ahol azt a fejlődési ívet, amit Svájcban megkezdett, tudná folytatni. Valószínűleg ránk már csak egy pár üzlet vár a nyáron.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" c. műsorában adott élő interjút, a kormányfő arról beszélt, ha béke lenne, akkor a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne.  A német gazdaságot hazavágta a háború, és Magyarországnak nagyon fontos, hogy hozzáférjünk a nyugati piacokhoz. Ha ők döcögnek, akkor ez ránk is hat. Ha 2025-ben is háborúval kell számolni, akkor meg kell emelni a háborús kiadásokat is. Az EU-tagságról leszögezte,  hogy bent jobb, mint kívül.  Azt is kijelentette, hogy a kormány szerint fontos, hogy a magyar emberek ugyanolyan áron jussanak hozzá az üzemenyaghoz, ahogyan a szomszédaink.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×