eur:
394.97
usd:
363.52
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Fotó Suhajda Szilárdról a hegymászó emlékére rendezett gyertyagyújtáson a magyar hegymászók és barlangászok emlékhelyének sziklájánál Budapesten, a Szemlőhegyi-barlangnál 2023. május 30-án. Suhajda Szilárdot nem találta meg a Mount Everesten a keresésére május 26-án reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Megtalálták Suhajda Szilárd hátrahagyott holmijait a Mount Everesten

Serpák bukkantak rá hétfő reggelre virradóra Suhajda Szilárd hátrahagyott holmijaira.

A dzseki és a sátor - ami több nappal a tragédia után is stabilan állt - 6500 méter magasan van, ezeket minden bizonnyal Szilárd hagyta hátra. A serpa, aki rábukkant a felszerelésre, szinte biztos benne, hogy ezek a magyar alpinista holmijai, a képeken pedig valóban jól kivehetőek a Suhajda expedícióját támogató cégek logói - írta a Blikk.

Arra egyelőre nincs magyarázat, hogy Szilárd miért hagyta ezen a szinten a felszerelését, hiszen innen, kicsivel a 2. számú tábor felettről nem szoktak egyből a csúcsra indulni.

Egyelőre rossz idő van a Mount Everesten, így nem indulhatnak el a keresődrónok, amelyek a magyar hegymászó - és egy eltűnt serpa - holttestét keresik.

  • Suhajda Szilárd május 21-én, oxigénpalack és serpák segítsége nélkül indult el, hogy megmássza a Föld legmagasabb hegycsúcsát, a 8848 méter magas Mount Everestet.
  • Három nappal később tűnt el, egy másik expedíció serpája 8780 méteren látta utoljára. A magyar hegymászó akkor még életben volt, de segítségre szorult, a serpa viszont ezt nem tudta megadni neki.
  • Napokig keresték a hegyen, de csak a magyar hegymászó felszerelésének darabjait találták meg.
  • Családja később leállíttatta a keresését, később pedig úgy döntöttek, ha meg is találják a holttestét, akkor sem hozatják le a hegyről.

(A nyitóképen: Mécsest gyújt egy emlékező Suhajda Szilárd egykori iskolájában, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium aulájában 2023. május 28-án.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×