eur:
393.55
usd:
364.53
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Lionel Messi, a Paris Saint-Germain (j2) és Joshua Kimmich, a Bayern München játékosa (j) a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének Bayern München-Paris Saint-Germain visszavágó mérkőzésén a müncheni Allianz Arénában 2023. március 8-án.
Nyitókép: MTI/AP/Matthias Schrader

Megint kiderült: működésképtelen a PSG-modell – hogyan tovább?

A Paris Saint-Germain most sem jutott be a labdarúgó Bajnokok Ligája legszűkebb elitjébe. Amióta összeállt a Messi, Mbappé, Neymar trió, még a negyeddöntőt sem érte el. Akár feltehető a legdurvább kérdés is: lehet, hogy működésképtelen a „párizsi modell”?

A Paris Saint-Germain elveszítette február közepén a hazai mérkőzést 1-0-ra a Bayern München ellen, majd a második találkozón is kikapott, 2-0-ra. A játék képe alapján a 180 játékpercből egyetlenegyben sem volt reális esélye a továbbjutásra. (A teljesség kedvéért: az első mérkőzés első hatvan percében Kylian Mbappé, a második kilencven percében Neymar nélkül.)

A PSG müncheni támadójátéka, különösen a második félidőben értékelhetetlen volt. De nem csak ez róható fel, hanem az is, hogy – a külső szemlélő számára –

lélektelenül, motiválatlanul futballozott.

Egyáltalán nem volt szinkronban az, amit a csapat mutatott azzal az ambícióval, amit a klub vezetői hirdetnek. Galtier a találkozó után emlegette azt is, hogy három középső védőjét is elveszítette a csapat gyors egymásutánban – de ez nem feltétlenül válasz arra, miért nem tudott a PSG 180 játékperc alatt egyetlen gólt sem szerezni.

A Paris Saint-Germain 2011 óta tartozik a katari tulajdonosok érdekeltségébe, az elnöki székbe ülő Nasszer al-Kelaifi már akkor kijelentette, hogy a cél egy olyan csapat kialakítása, amely képes és alkalmas arra, hogy megnyerje a Bajnokok Ligáját. Ez, dacára az óriási beruházásoknak, csak részben sikerült.

A PSG a mostanit is beleértve, a legutóbbi tizenegy szezonban mindössze kétszer tudott a legjobb négy közé jutni a BL-ben.

Különös módon a két covidos idényben szerepelt a legjobban,

  • 2020 augusztusában döntött játszott (és vesztett) a Bayern München ellen,
  • 2021-ben pedig a legjobb négy között esett ki, kettős vereséget szenvedett a Manchester City ellen.

Annak ellenére, hogy a klub igyekezett a lehető legjobb, s akár a legdrágább játékosokat megszerezni. A mostani négy legjobban kereső futballistából három (természetesen Kylian Mbappé, Lionel Messi és Neymar) a Paris Saint-Germain játékosa. Ők kulcsemberei az elmúlt időszakban, de történetük más-más.

Neymar világrekorderként került 2017-ben a Barcelonából a PSG-be. Óriási reményeket fűztek az érkezéséhez, de nem váltotta be a reményeket. Igazán soha nem tudta magát elfogadtatni a szurkolókkal, s igazán a fontos mérkőzéseken – egy-egy híres kivételtől eltekintve –, nem tudott segíteni. Amíg a Barcelonában az utolsó három évében minden szezonjában legalább harminc mérkőzést játszott, a PSG-ben 22-nél nem többet.

A legutóbbi két idényben mindössze két gólt szerzett a Bajnokok Ligájában.

Mbappét az AS Monacótól vették meg, szintén óriási összegért, de rajta nyertek volna, ha tavaly elengedik a Real Madridhoz. Viszont – állítólag Emmanuel Macron elnök kérésére, befolyására – maradt, ki tudja meddig. Ő azt mondta a mostani visszavágó előtt, hogy későbbi sorsát, jövőjét nem befolyásolja a Bayern elleni eredmény. Alighanem ezt úgy lehetett fordítani, hogy

„ha ki is esik a PSG, én maradok”. De tényleg?

Hiszen Kylian Mbappé szinte minden megnyert a válogatottal, amit csak lehet, világbajnok és vb-ezüstérmes, vb-gólkirály. Csak az Eb-arany hiányzik.

Ugyanakkor a klubjával eddig közel sem olyan sikeres, s nem kevesen gondolhatnak arra, hogy benne is megfogalmazódhat a kétely a PSG jövőjével kapcsolatban. S még ott van Messi!

Lionel Messivel kétéves szerződést kötött a PSG 2021 nyarán. Az előző két idényben döntős és elődöntős volt a Bajnokok Ligájában. Nasszer al-Kelaifi úgy gondolta, Messi érkezése több mint az a pici plusz, ami hiányzik a legfontosabb cím megnyeréséhez. Ám vele még a legjobb nyolcig sem jutott el a csapat a BL-ben. Miközben

2021-ben megkapta a France Football aranylabdáját, 2022-ért pedig a FIFA díját. Mindkettőt Párizsban.

De most van-e, aki nagy összeget tenne arra, hogy Messi marad a következő idényre is?

Forgatókönyvek? Teljes vérfrissítés, Neymar, Messi távozik, Mbappé az öltöző egyedüli ura, s ezért ő marad. Mindhárom távozik, s teljesen új csapatot kell építeni. Az, hogy mindhárom marad, szinte elképzelhetetlen.

Mint ahogyan az sem nagyon életszerű, hogy Christophe Galtier maradjon. Nagyon sokan gondolják úgy, hogy Thomas Tuchelt elhamarkodottan küldték el, az azóta már szintén távozó sportigazgató, Leonardo kezdeményezésére. Galtier 38 meccséből hatot veszített el a párizsiakkal, de azok „stratégiai” vereségek voltak, az Olympique Marseille ellen a Francia Kupában, majd kettő a Bayern ellen a BL-ben.

Ezek azt eredményezik, hogy a PSG legfeljebb francia bajnok lehet az idényben, ami ilyen kerettel, valljuk be, nem nagy eredmény. Nem csak Tuchel a lehetséges érkező,

még az sem kizárt, hogy ha megfelelő keretet kap, Zinédine Zidane lesz az új edző.

Főleg, miután nagyon valószínű Didier Deschamps hosszabbítása után, hogy „Zizou” egy ideig még nem lesz francia szövetségi kapitány. De az már tényleg új fejezet lesz.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×