eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Virth Balázs edző (b) és Milák Kristóf olimpiai, világ- és háromszoros Európa-bajnok válogatott úszó a Duna Arénában 2022. június 16-án, a magyarországi vizes vb kezdete előtt két nappal.
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Virth Balázs: új arcát mutatta meg Milák Kristóf

Az eredménykényszer jelentette a legnagyobb nyomást Virth Balázsnak, aki tavaly szeptemberben vette át az olimpiai bajnok úszó Milák Kristóf felkészítését.

Virth Balázs szerint Milák Kristóf idei kiemelkedő világ- és Európa-bajnoki szereplése biztató, de az igazi értékmérő a 2024-es párizsi olimpia lesz. Mindenesetre igyekszik arra törekedni, hogy folyamatos legyen a fejlődés, és ne üljenek rá az eredményekre. „Eddig jók a jelek, úgy tűnik, hogy Kristóf elfogadja azokat a dolgokat, amiket csinálunk és hozzá is tud tenni” – fogalmazott. Mindezt azért is tartja fontosnak, mert edzőként arra van szüksége, hogy a tanítványa segítse abban, hogy ne „lőjön se fölé, se alá” az ingereket és az edzésadagot tekintve, ami eddig szerinte működik.

Az úszóedző nem tartott a közös munkától Milák Kristóffal, illetve magától az úszótól sem, hiszen a kezdet kezdetén tisztázták, hogy mit is szeretnének, nem maradtak nyitott kérdések. Aggodalmai inkább az eredménykényszer miatt voltak. Mint kiemelte,

mindig nagy felelősség átvenni egy kész sportolót

– pláne egy olimpiai-, világ- és Európa-bajnokot –, ahogyan az egyébként a másik tanítványa, Kapás Bolgárka esetében is történt a riói olimpia előtt. Virth Balázs szerint ebből csak úgy lehet jól kijönni, ha az eredmények szüntelenül jönnek és az úszó fejlődik.

Bár nehezen indult az együttműködés, neheztelés vagy nézeteltérés nem volt, csak először rövidpályán „méretett meg” a közös munka, ami nem igazán Milák Kristóf erőssége, ráadásul betegség és műtét is akadályozta a felkészülést – magyarázta az edző. Az első, decemberig tartó makrociklus azonban már egy rövidpályás Eb-ezüsttel zárult. A január szintén nem indult simán, tavasztól viszont már sínen voltak – idézte föl a szakember.

Virth Balázs azt is elárulta, hogy az elmúlt hónapok alatt új oldalát ismerte meg Milák Kristófnak, aki szerinte kinyílt, de nemcsak felé, hanem mások irányába is.

„Az edzőkollégák közül sokan mondják, hogy pozitívan változott, de igazából nem tudjuk. Lehet, hogy eddig is benne volt, csak most láttuk meg ezt az arcát”

– mondta a mester, kiemelve: a második-harmadik makrociklust már nagyon élvezte, amikor már egészséges és jól terhelhető volt Milák Kristóf. Igazából innentől érzett rá arra, hogy az úszó mitől működik. Megjegyezte azt is, hogy egy ilyen kapcsolatban önmagában a szimpátia kevés, eredmények is kellenek. „Ha hozni tudja az önmagától elvárt eredményt, az fogja megerősíteni a versenyző–edző-kapcsolatot” – magyarázta.

Noha kérte Milák Kristófot, hogy szóljon, ha valami túl sok vagy túl kevés, Virth Balázs elmondása szerint megesett, hogy egy edzésen azt látta, hogy a tanítványa a legszívesebben már kimászna a medencéből, de mégsem teszi. Ekkor azt mondta: „elég, látom, hogy lefőtt a kávé”, véget vetve az edzésnek. „Akkor láttam rajta először, hogy észrevette, hogy én észrevettem, és onnantól kezdte érezni, hogy kezdem őt érezni” – fogalmazott Virth Balázs, és megjegyezte: egy sportolónak is lehet rossz napja, ezért elengedhetetlen a kommunikáció. Széles Sándortól – Gyurta Dániel egykori legendás mesterétől pedig azt tanulta meg, bár alapvetően az edző irányít, egy partneri viszony kifizetődőbb lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×