eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
MTI/Czeglédi Zsolt
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Sós Csaba: Milákék új kapukat nyitogatnak, Hosszúnak kemény munka kell a visszatéréshez

A magyar úszó válogatott szövetségi kapitánya az eddigieknél is nagyobb sikereket remél a Honvéd többszörös világ- és Európa-bajnok versenyzőjétől. Sós Csaba arról is beszélt az InfoRádióban, hogy Hosszú Katinkának legalább három hónap erős munkára lenne szüksége ahhoz, hogy ismét visszatérjen.

A szakvezető szerint jó irányba tart az olimpiai bajnok Milák Kristóf, és edzője, Virth Balázs közös munkája, noha nem volt minden pillanatban gördülékeny ez az együttműködés. Sós Csaba, a magyar úszó válogatott szövetségi kapitánya szerint Virth Balázs "kora, idegrendszere, keringése bírja azt, ami Milákhoz kell", és láthatólag eredményesek, sőt új kapukat nyitogatnak. "Öröm látnom, ami ott történik" – mondta.

Sós Csaba elárulta, hogy a közös munka során egy olyan eset volt, amikor Virth Balázs felhívta őt és jelezte, hogy nem vállalja tovább a munkát, de aztán egy-két nap után már azzal jelentkezett ismét, hogy meggondolta magát, mert "ami az edzésen történik, azt nem hiszi el".

"Egy zseni más, mint a többi ember, azt is tanulni kell"

– mondta. A szövetségi kapitány szerint az edző és tanítványa között megvan az az empátia, ami a tartósan sikeres együttműködéshez szükséges.

Sós Csaba gyorsúszásban is egyre többet vár Milák Kristóftól, akinek a váltókban is kulcsszerepe van. Ugyanakkor a szakvezető szerint olyan időre senki nem képes 200 méter pillangón, mint Milák Kristóf.

"Egy perc 49 másodperc körül tud. Ennyit ember nem úszhat. Nem érdekel, hogy ki hol tart, hány éves, ennyit csak tud ő tud úszni, ezzel a fajta ritmussal, technikával és alkattal" – jegyezte meg. Szerinte a 200 méter pillangó aranyérem csak Milák Kristófon múlik.

Úgy látja, a rajtja már "Milák-szintű", talán a fordulója ritmusán lehet még mit javítani. Utóbbi és a célba érkezés nagyon kritikus pillangóúszásnál, 100 esetből 99-nél nem jön ki a lépés és az úszónak korrigálnia kell. Milák Kristóf ezt ösztönösen hibátlanul csinálja. "Láthatóan izgatja ez a kérdés, és szerintem amikor legközelebb rajtkőre lép, már a fordulója is Milák lesz" - jegyezte meg a szakember.

Hosszú Katinkának nagyon nehéz lehet visszatérni

Sós Csaba arról is beszélt, hogy legalább három hónap rendkívül kemény munka vár Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnokra, ha vissza akar térni. "Szakmai értelemben nagyon nehéz, és akkor finoman fogalmaztam. Nyilvánvalóan erős vívódáson megy keresztül" – jelentette ki.

A szövetségi kapitány szerint nem egyszerű ezzel az érzéssel azonosulni, mert a korábbi élményei alapján azt gondolhatja, hogy bizonyos dolgokat megtehetett huszonöt évesen, de nem biztos, hogy harminc évesen is megteheti, pláne egy ilyen sportágban.

Egy biztos: Hosszú Katinka beszélt az elnökkel a folytatásról, és elmondta, hogy ha érdemi közlése lesz, akkor ki fog állni a nyilvánosság elé. Sós Csaba a sportoló mögötti életút, eredményesség miatt drukkol neki, de komoly kételyei is vannak. Hosszú Katinka

olyan sokat kihagyott, hogy így már világszintre visszakapaszkodni nehezen tud, de a száz érem még összejöhet neki.

"Ahhoz viszont tudomásul kell venni, hogy bele kell tenni három olyan hónapot, amit serdülők szoktak alapozáskor. Anélkül ezt már nem fog menni" – mondta Sós Csaba.

Azoknak, akik felteszik a kérdést, hogy miért Hosszú Katinka úszik még mindig, a szakember azt üzente, hogy ez egy mérhető sport, neki még mindig vannak olyan eredményei, amilyennél nincsenek jobbak itthon. "Ha valakinek jobb ideje lesz vagy van nála, indulhat."

Úszásban 2023-ban egy esemény dominál, mégpedig a júliusi fukuokai vizes világbajnokság. Az itthoni legfontosabb viadalt, a nagymedencés országos bajnokságot április 19-től Kaposváron rendezik.

A kapitánnyal készült interjú teljes egészében a Vegyesúszás című műsor utolsó 2022-es adásában hangzott el, amely ide kattintva elérhető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 09:32
×
×
×
×