eur:
393.01
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
SYDNEY, AUSTRALIA - OCTOBER 01: Chelsea Gray of the United States celebrates victory with team mates during the 2022 FIBA Womens Basketball World Cup Final match between USA and China at Sydney Superdome, on October 01, 2022, in Sydney, Australia. (Photo by Matt King/Getty Images)
Nyitókép: Matt King/Getty Images

Amerika kifektette Kínát

Sorozatban negyedik, összességében pedig a 11. aranyérmét nyerte meg az amerikai válogatott Sydneyben a női kosárlabda-világbajnokságon, miután a szombati döntőben 22 ponttal legyőzte Kínát.

A sportág 19. női vb-jén az olimpiai bajnok amerikaiak menetközben megdöntöttek két rekordot: 145 pontot szórtak a dél-koreaiaknak, majd megnyerték sorozatban a 27. vb-mérkőzésüket is, ezzel túlszárnyalták saját csapatrekordjukat, amelyet azóta 29-re javítottak.

A kínaiak eddig kétszer állhattak vb-dobogóra, 1983-ban bronz-, 1994-ben pedig ezüstéremmel zártak, a tavalyi Ázsia-bajnokságon pedig másodikok lettek Japán mögött.

Sydneyben a két finalista egy hete is találkozott a csoportkörben, akkor Cheryl Reeve szövetségi kapitány együttese 77–63-ra győzött, és sorozatban tizedszer is megverte riválisát világversenyen.

A 11. csatában a kínaiak 6-4-ig vezettek, majd a favorit 11 ponttal is elhúzott, ám az ázsiai gárda 30-26-nál négy pontra felzárkózott. Az amerikaiaknál az idén a Las Vegas Acesszel WNBA-bajnok és az idény legjobbjává választott A'ja Wilson vitte a prímet, aki az első félidőben egymaga 16 pontot dobott. A túloldalon a két légiós közül Li Jüe-zsu 8, a szintén WNBA-s Han Hszü pedig 6 pontot szerzett, a nagyszünetben 43-33 volt az állás.

Fordulás után 16 pontra nőtt a különbség (52-36), Kína 6 perc alatt 3 pontot hozott össze, és a 25-14-gyel zárult harmadik negyeddel gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés. A 68-47-ről induló zárószakaszra már nem maradtak izgalmak, a papírforma-eredményt hozó finálé legeredményesebbje Wilson és Li lett 19-19 ponttal. A kínaiakat vigasztalhatja, hogy az ausztráliai vb-n csak az amerikaiaktól kaptak ki.

Az Egyesült Államok legjobbjai a világbajnokságokon immár 30 meccs óta veretlenek, és 11. aranyérmükkel automatikusan kvótát szereztek a 2024-es, párizsi olimpiára.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×