eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A győztes román David Popovici a férfi 100 méteres gyorsúszás döntője után a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 13-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Elárasztotta a pénz az új csodaúszót

David Popovici hazája legmagasabb kitüntetését is megkapta – 17 évesen.

David Popovici a budapesti vizes világbajnokságon robbant be a nemzetközi élvonalba, bár már tavaly a tokiói olimpián is letette a névjegyét a 200 méter gyorson elért negyedik helyével. A Duna Arénában azonban először megnyerte a 200 métert 1:43,21 perces űridővel, majd 100 méter gyorson is aranyérmes lett 47,58-cal.

Popovici-ot annyira nem ismerték még saját hazájában sem, hogy egyik román televízió sem közvetített a budapesti vb-ről, és csak azok után kaptak észbe, hogy a 17 éves úszó megnyerte a 200 gyorsot. Egyből három tévétársaság is bejelentkezett a FINA-nál, de csak a közszolgálati tévé kapott közvetítési jogot.

Ettől függetlenül odahaza nemzeti hősként ünnepelték Románia első férfi világbajnokát a sportágban, és amikor hazatért június 27-én, az otopeni repülőtéren Novák Károly Eduárd sportminiszter fogadta. Nem üres kézzel, hanem egy 200 000 eurós csekkel, a román kormány ajándékával, ami jelen kurzus szerint mintegy 80 millió forintnak felel meg – irja az Index.

Ezek után Klaus Johannis köztársasági elnök az ország legmagasabb kitüntetésével, a Románia csillaga érdemrenddel tüntette ki Popovici-ot, és edzője, Adrian Radulescu is állami elismerésben részesült.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×