eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az angol csapat játékosai letérdelnek a labdarúgó világbajnoki selejtezők 4. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkőzés előtt a Puskás Arénában 2021. szeptember 2-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kikopóban a térdelés az angol pályákon

A kevesebb több jegyében a Premier League futbvallistái már nem fognak minden egyes meccs előtt antirasszista gesztust tenni.

Inkább csak egyes kiemelt pillanatokra tartalékolják a térdelést: erről múlt héten döntöttek a klubok csapatkapitányai. A gesztust 2020-ban vezették be a Black Lives Matter mozgalom támogatására, melyet az amerikai George Floyd rendőri intézkedés közben bekövetkezett halála indított el a The Guardian cikke szerint.

A megbeszélésen a csapatkapitányok különböző nézeteket ütköztettek: voltak, akik arról számoltak be, hogy egyes csapattársak megosztónak vélik a gesztust, mely elvesztette eredeti erejét. A rajongók közül sokan kapcsoltak politikai szándékot is a térdeléshez, holott az első perctől egyértelművé tették mindenki számára, hogy az az egyenlőségről és az inklúzióról szól.

A múlt heti megbeszélésen nem is sikerült konszenzusra jutni az ügyben, ezen a héten viszont már meg tudtak állapodni abban, hogy

egyes kiemelt meccsek előtt gyakorolják majd a gesztust,

felhívva a figyelmet arra, hogy a futball világában nincsen helye a rasszizmusnak vagy a diszkrimináció bármilyen formájának. Azt remélik, így nagyobb hatása lesz annak, amikor viszont letérdelnek.

A kiemelt meccsek közé tartoznak majd az első és az utolsó forduló mérkőzései, a rasszizmusellenes októberi és márciusi találkozók, a karácsonyi meccsek, valamint a Carabao- és FA Kupa-döntők.

"Úgy döntöttünk, hogy a szezon jelentős eseményeit választjuk ki a térdre ereszkedésre, hogy hangsúlyozzuk

a rasszizmus minden formája ellen képviselt egységünket,

és ezzel továbbra is szolidaritást mutatunk a közös ügy érdekében. Továbbra is határozottan elkötelezettek vagyunk a faji előítéletek felszámolása és egy befogadó társadalom megvalósítása mellett, amelyben mindenki számára tisztelet és esélyegyenlőség van" - nyilatkozták a Premier League csapatainak kapitányai.

A Kick It Out nevet viselő, a sport világában a rasszizmus és a kirekesztés ellen küzdő szervezet vezérigazgatója, Tony Burnett a következőket fűzte hozzá a döntéshez.

"Támogatjuk a játékosokat, bárhogyan is döntsenek, de szeretnénk biztosítani, hogy a jövőben a térdeléstől függetlenül továbbra is beszéljünk a rasszizmusról, az okokról, amelyek miatt a játékosoknak térdelniük kellett, mert ezek a problémák nem tűntek el" - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×