eur:
392.64
usd:
366.03
bux:
66508.74
2024. április 26. péntek Ervin
Az amerikai Ryann Neushul (k) és Vályi Vanda (j) a vizes világbajnokság női vízilabda tornája döntőjében játszott Egyesült Államok - Magyarország mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. július 2-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Női vízilabda: szoros vereség a világbajnoki döntőben

Megszorongatta, de legyőzni nem tudta a topfavorit amerikai csapatot a magyar női vízilabda-válogatott a budapesti világbajnokság döntőjében. Bíró Attila szövetségi kapitány csapata 9-7-re kapott ki a Margitszigeten.

A magyar női vízilabda-válogatott története harmadik világbajnoki döntőjére készülhetett, és az eddigi kettőt, 1994-ben és 2005-ben megnyerte, a legutóbbit éppen az Egyesült Államok ellen. Az amerikai csapat nyerte a legutóbbi három világbajnokságot, vb-n legutóbb a 2015-ös, kazanyi torna csoportkörében az olaszoktól szenvedett vereséget. A magyarok ugyanakkor a tokiói olimpián a csoportban 10-9-re legyőzték a világ legjobbjait - igaz, később az Egyesült Államok nyerte a döntőt, a mieink a harmadik helyen végeztek a játékokon.

A magyar csapat tagjai ígérték, felszabadultan, nyomás nélkül, nem feltett kézzel állnak ki a fináléban, akkor is ha az ellenfél az esélyesebb.

A Hajós Alfréd Uszodában remek hangulat fogadta a két csapatot, a meccs felvezetéseként lánykérés is volt a lelátón.

1. negyed

Az első ráúszást Vályi Vanda nyerte. Rögtön emberelőnybe került a magyar csapat, de Szilágyi Dorottya kiszorított helyzetből leadott lövését az amerikai kapus, Johnson védte könnyedén. A másik kapunál Gurisatti Gréta szerzett labdát, de a támadás nem volt sikeres, jól blokkolt az ellenfél. A 3. percben megszerezte a vezetést a magyar csapat, Szilágyi játszotta be a labdát Gurisattinak, aki elszakadt védőjétől, megvárta, amíg elsüllyed a kapus, és a felső kapufa segítségével betalált (1-0).

Az amerikaiak egyelőre nem tudtak mit kezdeni a határozott magyar védekezéssel, lövésig sem jutottak. A másik oldalon Vályi lövése blokkról ment mellé. Az amerikaiak fórból egyenlítetettek, Musselman lőtte ki a bal felsőt (1-1). Sőt, a következő kiállítást is kihasználták, megint Musselman volt eredményes, balról - az 5. percben tehát 2-1-re vezetett a címvédő.

Kicsit megakadtak a magyar támadások is, az ellenfél sok labdát lefülelt, de Magyari Alda is mutatott be fontos védést. Garda Krisztina lövését Johnson ütötte ki. A végén sikerült kivédekezni egy emberhátrányt.

2. negyed

Vályi megint gyorsabb, mint az amerikai a ráúszásnál, majd fórba kerülnek a magyar, de Keszthelyi Rita mellé pattintott. Jó védekezés után megvan az egyenlítés, Keszthelyi távolról lőtt nagy gólt (2-2). Sőt, Magyari újabb bravúrja ugrotta talpra a nézőket. Musselmant nem lehet tartani, újra eredményes volt, a 12. percben 3-2 oda.

Emberelőnyben Keszthelyi próbálkozott kétszer is, sikertelenül. A csapatkapitány a másik kapunál nagy blokkot mutatott be. Rybanska talált be, de már belefújtak - így újabb fórban támadhattak a mieink, és Gurisatti szépen lőtte ki a rövid sarkot, ismét egyenlítve (3-3). Amerikai kapufa után a vezetésért támadhattak a mieink, és bár Rybanska megkapta a labdát, nem hagyták lőni - a birkózásért végül a magyar állították ki. Az ellenfél nem tudott élni a lehetőséggel, Magyari védett megint.

A magyar támadás nem jutott el lövésig, de a másik oldalon ismét remekül működött a védekezés, az amerikai csapatot sikerült lefékezni. Garda lövése fölé száll, a negyed utolsó percében pedig emberelőnybe kerültek a vendégek, és Steffens közelről be is húzta a bejátszást (3-4). Musselman a végén még egy ejtéssel próbálkozott, de Magyari leszedte a labdát.

3. negyed

Vályi el tudta hozni a labdát ismét. A magyarok megint emberelőnybe kerültek a harmad elején, de ezúttal is Johnson a végállomás. Az USA viszont növelni tudta az előnyt, Neushul talált be középről (3-5). Nem sikerült válaszolni fórból, Szilágyi lövését védte a kapus. Szerencsére a magyar kapuban is jönnek a bravúrok, Magyari egymás után kétszer védett nagyot, a másodikat emberhátrányban.

Musselman kapott büntetést, Bíró Attila pedig rögtön időt kért. A figura pedig tökéletesen működött gyakorlatban is, Gurisatti bombázott a kapuba (4-5). Már úgy tűnt, a másik kapunál sikerült megszerezni a labdát, de Rybanskát látták szabálytalannak. Az ötöst Musselman lőtte be biztosan, a magyar center pedig végleg kiállt harmadik hibája után (4-6).

Három magyar akció ért véget egymás után gól nélkül, a távoli kísérletek viszonylag könnyedén hatástalanították, az ellenfél pedig Neushul találatával növelte az előnyét, Magyari kezéről pattant be a labda (4-7). Emberelőnyben Szilágyi lövését blokkolták, majd Vályi a kapufát találta el a negyed utolsó percében, így nem csökkent a hátrány.

4. negyed

Az utolsó nyolc perc első védése Magyar Aldáé. A magyar akciók nem jutottak el lövésig. A 26. percben Neushul újra betalált, lopta a távolságot, majd a kapus feje fölött lőtte be (4-8). Emberelőnyben Keszthelyi lőtt mellé, majd a következő fórt már sikerült kihasználni: a bejátszást Máté Zsuzsanna tette be centerből (5-8). Magyari védése után Szilágyi távoli löketével csökkent a különbség négy perccel a vége előtt (6-8). Az amerikai kispad azt reklamálta, hogy nem indult el a támadóidőt jelző óra, végül hosszas tanakodás után érvényes maradt a gól. Gilchrist fölé pattintott, de a mieink sem tudtak betalálni, a centerbe betett labdát az amerikaiak gyűjtötték össze.

Három perc volt hátra, amikor Gurisatti kapott kiállítást, az amerikaiak pedig időt kértek, de a támadást nem tudták góllal zárni, a védekezés hősiesen működött, és középen belekaptak a bejátszásba. A másik oldalon Garda próbálkozott, sikertelenül.

Másfél perc volt hátra, amikor hét a hat elleni támadással próbálkozott meg Bíró Attila. A jól megjáratott labdát Keszthelyi vágta be (7-8). Egy a különbség, egy perc volt hátra.

Nyitott védekezésre váltottak a mieink, emberfogással, de ötméterest kaptak az amerikaiak, Gurisattinak pedig ez volt a harmadik büntetése. Musselman ezúttal sem hibázott, így 9-7-re módosította az állást.

Az utolsó magyar akcióból nem sikerült eltalálni a kaput, az amerikaiak pedig lepörgették az órát, és megnyerték a vb-t, sorozatban negyedszer. A magyar csapat így is megszorongatta az esélyesebb ellenfelét, és büszke lehet a kéthetes budapesti teljesítményére. A közönség győztesként köszöntötte a válogatottat.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×