eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó a Kancsendzöngát 2013-ban megmászó, majd eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók tiszteletére emléktáblát helyez el a Kancsendzönga 5500 méteren lévő alaptáborában 2018. április 16-án. Varga Csabának a Kalifa Himalája Expedíció 2018 - Kancsendzönga expedíción nem sikerült feljutnia a világ harmadik legmagasabb hegyének csúcsra az életveszélyes hideg miatt, körülbelül 8100 méteres magasságig jutott, majd sikeresen visszatért az alaptáborba május 15-én.
Nyitókép: MTI Fotó

Erőss Zsolték emlékére - Újból nekimegy a Kancsendzöngának Varga Csaba

Újabb magyar hegymászó indult útnak a Himalájába. Varga Csaba a Nepál és India határán fekvő Kancsendzöngát akarja megmászni pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A 8586 méter magas Kancsendzönga a világ harmadik legmagasabb, de a hegymászók szerint a hírhedt K2-nél is nehezebben meghódítható hegycsúcsa, 2013-ban ezen a hegyen halt meg Erőss Zsolt és Kiss Péter.

A 40 éves, Romániában született Varga Csaba a legtöbb nyolcezres csúccsal "rendelkező" élő, magyar hegymászó. 2013 és 2021 között megmászta a Gasherbrum II-t, a Broad Peaket, a Manaslut, a Gasherbrum I-et és a Dhaulagirit, de 2015-ben megpróbálkozott a K2-vel, 2018-ban pedig már a Kancsendzöngával is, ahová most visszatérne. Erről egy máramarosszigeti élménybeszámolón beszélt akkor.

"Ez a világ harmadik legmagasabb hegye, 8586 méter. Ami igazán nehézzé teszi, az a csúcstámadás része; nagyon hosszú, több mint ezer métert kell megtenni szintben úgy, hogy az utolsó részen eléggé technikás vidéken vezet végig az út a csúcsig, és ott nagyon sok időt veszít az ember, ezért nagyon jó formában kell lenni, és nagyon pontosan kell megválasztani az indulás időpontját" – részletezte Varga Csaba.

Bizony a csúcs közelében fordult akkor vissza a Kancsendzöngáról.

"Egy-két órája nem éreztem sem a kezem, sem a lábam. Nagyon-nagyon hideg volt, úgy éreztem, ez meg fogja haladni az erőimet. 8000 méter környékén úgy döntöttem, nincs semmi reális esélye, hogy elérjem a csúcsot, nem lesz jó vége, inkább visszafordultam."

2013-ban ezen a hegyen halt meg Erőss Zsolt és Kiss Péter, az ő tiszteletükre Varga Csaba emléktáblát helyezett el az alaptáborban.

Az alpinista idén tavasszal is tiszta módszerekkel, vagyis pótlólagos oxigén és teherhordók nélkül vág neki a Kancsendzönga megmászásának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 17:15
×
×
×
×