eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - JULY 10: Lionel Messi of Argentina smiles with the trophy as he celebrates with teammates after winning the final of Copa America Brazil 2021 between Brazil and Argentina at Maracana Stadium on July 10, 2021 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Buda Mendes/Getty Images)
Nyitókép: Buda Mendes

Csak felért a csúcsra a világ legjobbja – Lionel Messi útja az elbukott döntőkön át a Copa-győzelemig

Lionel Messi hosszú és sikeres pályafutása alatt először nyert nagy tornát az argentin válogatottal. Az Albiceleste 1993 óta nem tudott sem világ-, sem kontinensbajnokságon az élen végezni, csak Messi pályafutása alatt négy döntőt veszített el. Az ötödiket megnyerte.

Pedig minden szépen indult! Az 1993-as Copa megnyerése után az argentin sikerek terepe az U20-as, junior-világbajnokság volt, amelyet 1995-ben, 1997-ben, 2001-ben, 2005-ben és 2007-ben is világbajnok lett az Albiceleste. Szinte alig akad olyan nagy sztárja az elmúlt két évtizedből, akinek ne lenne korosztályos világbajnoki címe. A győztesekből összeállított válogatott névsora lenyűgöző: Caballero – Burdisso, Samuel, Sorín – Cambiasso, Aímar, Riquelme (Maxi Rodriguez) – Di María, Messi, Agüero, Saviola.

Lionel Messi 2005-ben nyerte meg az U20-as világbajnokságot Hollandiában. Megválasztották a torna legjobbjának és kiérdemelte a gólkirályi címet is, a nigériaiak elleni döntőt az ő két – egyaránt büntetőből lőtt – góljával nyerte meg 2–1-re a csapata.

2008-ban a torna legjobb játékosaként tündökölt a pekingi olimpián, amelyet ugyancsak a nigériaiak ellen nyert meg a csapata. „Messi jelentette a különbséget. Képes minden védelmet terrorizálni, ezt tette a miénkkel is. Nem lőtt gólt, de rengeteg helyzetet kialakított, az egyiket Di María ki is használta” – mondta az 1–0-s finálé után Samson Siasia, az ellenfél edzője. (Ez ugye nem számít a felnőtt argentin válogatott győzelmének, hiszen zömében 23 év alattiakból állhatnak a csapatok az olimpiákon.)

Brazília–Argentína 3–0 (Copa Amércia-döntő, 2007)

Messi addigra túljárt már egy Copa América-döntőn, de Venezuelában a nevek alapján bomba erős argentin csapat (Abbondanzieri – Zanetti, Ayala, G. Milito, Heinze – Mascherano – Verón, Cambiasso – Riquelme – Messi, Tévez, csereként beállt Aímar és Lucho González) nem bírt a brazilokkal, 0–3. Messi csupán két gólt szerzett a tornán, de az egyiket megválasztották a torna legszebb találatának.

Németország–Argentína 1–0 (világbajnoki döntő, 2014)

A válogatott 2014-ben állt legközelebb egy nagy siker közvetlen közelében, de elveszítette a németek elleni hosszabbításban (0–1) a Mundial döntőjét. Az argentinok, akik a nemzetközi sajtó szerint a világ legerősebb támadósorával érkeztek a tornára, az egyenes kieséses szakaszban egyetlen gólt kaptak, azt is a döntő hosszabbításában. Igaz, a támadószekció a nyolcad- és negyeddöntőben csupán egy-egy gólt szerzett (Di María és Higuaín révén), majd az elődöntő és a döntő 240 percében egyet sem.

Mégis Lionel Messit választották a torna aranylabdásának, elsősorban a csoportmérkőzéseken mutatott teljesítménye alapján. Akkor az argerntinok által lőtt öt gólból négy az ő nevéhez fűződött.

Chile–Argentína 0–0 (Copa América-döntő, 2015)

A következő két évben ismét Copa Américát rendeztek, a másodikat elnevezték centenáriuminak, hiszen 1916-ban írták ki először a dél-amerikai bajnokságot.

A 2015-ös tornán az Albiceleste a rendező chileiekkel játszott a döntőben, mégpedig gól nélküli döntetlent. A tizenegyespárbajt aztán elrontotta, egyedül Messi értékesítette a maga kísérletét. A chileiek közül minden lövő betalált a kapuba. Lionel Messit négy mérkőzés után is megválasztották a legjobbnak, MVP-nek, ő kapta volna a torna legjobbjának járó elismerést is, de azt visszautasította. Nagyon csalódottságot érzett amiatt, hogy 365 napon belül elveszítette a világbajnokság és a Copa döntőjét is az argentinokkal.

Chile–Argentína 0–0 (Copa América-döntő, 2016)

Egy évvel később, az Egyesült Államokban ismét a chilei és az argentin válogatott jutott a Copa América fináléjába. Újra szétlövés döntött, a chileiek újra négy tizenegyest értékesítettek, s ezzel nyertek. Nem sokat számított, hogy az Albiceleste játékosai kétszer annyi gólt szereztek tizenegyesből, mint egy évvel korábban, a kettő sem volt elég semmire. Még Lionel Messi is hibázott.

Argentína 2004 és 2016 között öt Copa Américából négyen döntőbe jutott, de ott kikapott, ezüstérmes lett.

Messi a válogatottságról való lemondását fontolgatta, pedig nem játszott rosszul a tornán, csak a chilei Vargas szerzett nála több gólt, s beválasztották a torna csapatába.

Argentína–Brazília 1–0 (Copa América-döntő, 2021)

Ez a rossz sorozat szakadt meg magyar idő szerint vasárnap hajnalban, amikor az argentin válogatott, abban a stadionban, amelyben elveszítette 1–0-ra a világbajnoki döntőt, most ugyanilyen eredménnyel nyert a brazilok ellen a Copa América döntőjében. Lionel Messi lett a torna társgólkirálya, s őt választották a legjobb játékosnak.

Az öltözőben így ünnepeltek a rég vágyott serleggel:

„Meg kellett törni az átkot, hogy valamit megnyerjek a válogatottal. Hálás vagyok Istennek” – mondta. Neki pedig Argentína hálás.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×