eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Magyar Diáksport Szövetség/Varga Jennifer/Facebook

Mozgásra és együttlétre inspiráló kampány indult a gyerekeknek

Rendszeres testmozgás, jó levegő, társas kapcsolatok, ez kell most az eddig bezárt kamaszok testének és lelkének – mondta az InfoRádiónak Boronyai Zoltán, a Magyar Diáksport Szövetség szakértője.

Bezártság, kiégés, krónikus mozgáshiány, képernyőfüggés, szorongás, szociális elszigetelődés – csak néhány jelenség azok közül, amelyeket a kamaszok átélnek a több mint egy éve tartó pandémia miatt. A Magyar Diáksport Szövetség a gyerekeket motiváló, inspiráló, mozgásra és társas együttlétre ösztönző kampányt indított – hívta föl a figyelmet Boronyai Zoltán testnevelő, kosárlabdaedző.

Mint fogalmazott, nagyon sok olyan tanulság jön majd velünk szembe a gyerekeink, különösen a középiskolás korosztály életében, amire korábban nem volt példa, jelesül, hogy több mint hat hónapra kiragadják őket a közösségből és a megszokott életükből. Meglátása szerint két dolog van, ami egyre világosabban látszik:

  • A társas érintkezésnek, a közösségbe való visszatérésnek és az abban való önelhelyezésnek, egyszóval az együttélésnek az újra megtanulása, illetve a jelentőségének a megnövekedése lesz tapasztalható. Az a fajta nagyon is intenzív fejlődési szakasz a gyerekek életében, a kamaszkorban, ahol már autonómok – leválnak a szülőről –, de a közösség még instabil a környezetükben, és nem pontosan tudják, hogy kik ők, ez megszakadt, és ezt most újra föl kell venni, ami valószínűleg traumákkal jár.
  • Másrészt, hogy a bent, a képernyők előtti inaktívan töltött idő drasztikusan rontotta a fittségi állapotukat, valamint az egészségügyi érzetüket.

Boronyai Zoltán a kampánnyal kapcsolatban, amely a kamaszokat motiváló-inspiráló mozgásra, illetve a társas együttlétre irányul, kifejtette: a társas együttlét egy része annak a pszichológiai alapú csomagnak, amelyet Pap Erika, a MURMO Szakpszichológiai Központ szakmai vezetője és a kollégái dolgoztak ki, és Lélek néven fut. „Nagyon sok olyan szempont van benne, ami közérthető, és a szülő szempontjából érdemes átgondolni.” Az MDSZ pedig erre próbált csatlakozni mozgásos tanácsokkal, és olyan szempontokkal, amelyeket tanácsos megfontolni.

A szakember hangsúlyozta azt is, a családon belüli kapcsolat a szülővel adhatja meg azt a jó értelemben vett lökést, amely által a gyerekek sikeresen vehetik az akadályokat. „Ehhez akartunk szempontokat és segítséget adni, remélem, hogy sikerül is” – fogalmazott Boronyai Zoltán, aki arról is beszélt, hogy a járvány alatt igen alacsony volt azok aránya, akiknek a testmozgásmennyisége és intenzitása elérte az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott napi legalább 60 percet, ami ahhoz szükséges, hogy ne romoljon a fizikai állapot.

A tavalyi lezárások során csupán a gyerekek 25 százaléka érte ezt el.

Vagyis a rendszeres fizikai aktivitás visszaépítése a kamaszok életmódjába most az egyik legfontosabb feladatuk a szülők mellett a pedagógusoknak is” – tette hozzá Boronyai Zoltán.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×