eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

A németek veresége a legnagyobb meglepetés – összegzés a márciusi vb-selejtezőkről

Szerda este lezárult a világbajnoki selejtezők tavaszi (gyakorlatilag márciusi) szakasza az európai zónában. Kicsivel kevesebb, mint a mérkőzések egyharmada után érdemes megnézni, hogyan is alakult a helyzet.

Elsőként azt rögzíthetjük, hogy a vártnál és a jövendöltnél több meglepetés, váratlan eredmény született, s ez elsősorban a harmadik-negyedik kalapból sorsolt csapatok szereplését dicséri. Az igazán kicsit egyelőre (?) még adósak a bravúrral.

Ugyanakkor az idény feszített programja, néhány esetben a kulcsemberek kényszerű távolléte is befolyásolta a mérkőzések kimenetelét. Szoros kivételként említhetjük a súlyos bírói tévedéseket is, ezek élére a belgrádi kívánkozik, ez a portugálok győzelmébe került a szerbek ellen.

Érdekes tapasztalat, hogy FIFA-rendezésű tornáról lévén szó, nincs a mérkőzéseken VAR és nincsen alapvonali játékvezető sem, így a vezetőbírók „visszakapták” korábbi hatalmukat és felelősségüket a tétmérkőzéseken. Bár immár a VAR gyakorlata fura reflexeket vált ki az emberből (magyar gól után félve vár néhány másodpercig, lehet-e örülni), de ennél is fontosabb, hogy a jövő alkalmasint nem a technikai segítség hiánya.

Nézzük az egyes csoportokat!

Az A csoportban a portugálok, leendő Eb-ellenfeleink tűnnek a legerősebbnek, százszázalékos mérlegüket egy bíró hiba miatt veszítették el a szerbek ellen. Ebben a csoportban az 1. és a 2. kalapból sorsolt két csapat áll a legjobban, a meglepetés az írek gyenge szereplése, különös tekintettel a luxemburgiak elleni hazai vereségükre. A szerbek csatára, Alekszandar Mitrovics március gólkirálya, mindhárom meccsen gólt szerzett, a szerbek hét góljából ötöt ő jegyez

A B csoportban a spanyolok meglepő döntetlennel kezdtek otthon a görögök ellen, majd nagyon nehezen gyűrték le a georgiai (grúz) csapatot, sőt a koszovóiak elleni siker sem volt lehengerlő. Mindazonáltal a keresztbe verések miatt, s amiatt, hogy a svédek eggyel kevesebbet játszottak, vezetik a csoportot. A szintén Eb-résztvevő északi válogatottnak jót tett Zlatan Ibrahimović visszatérése, a koszovóiak ellen idegenben nagyon simán, a georgiaiak ellen szűken bár, de szintén kapott gól nélkül nyertek. A csoportelsőség nyilvánvalóan a spanyol és a svéd válogatott egymás elleni csatájában dől majd el, a görögök továbbra sem találnak önmagukra, a spanyolországi pontszerzés okozta örömet hamar elvitte a georgiaiak elleni hazai döntetlen bánata.

A C csoportban az olaszok minden meccsüket megnyerték eddig, méghozzá mindegyiket 2-0-ra. Roberto Mancini immár 25 mérkőzés óta veretlen a válogatottal, ebben a tekintetben csak a kétszeres világbajnok Vittorio Pozzo mérlege jobb az övénél, de akadnak olyan mutatók, amelyben meg is előzi a nagy elődöt. Egyetlen igazi vetélytárs maradt a csoportban – ahogyan arra számítani is lehetett. A svájci, amely idegenben legyőzte a harmatgyenge bolgárokat, s 1-0-ra megverte otthon a litvánokat.

A D csoportba három Eb-szereplő is tartozik, közülük a franciák az első meccs botlása, s az azt követő szűk győzelmek ellenére is kiemelkednek. Az ukránok remek rajtot vettek a párizsi döntetlennel, de az már nem sokat ér, miután a következő két meccsen elszórtak további négy pontot. A csoportban az eddigi hat mérkőzésből négy döntetlenre végződött, ez azt jelzi, hogy szoros csoportállásra, nagy tusakodásra lehet számítani a végén. A finnek például reménykedhetnek abban, hogy november 16-án úgy fogadják a franciákat, hogy az ellenfél már csoportelső. Sok múlik majd azon, hogy a bosnyákok, akik eddig egyáltalán nem szerepelnek rosszul (egygólos vereség a franciák ellen, döntetlen az Eb-résztvevő finnek otthonában), hogyan folytatják.

Az E csoportban a walesiek nagyon fontos győzelmet arattak a csehek ellen Cardiffban, de nehéz lenne megtippelni, hogy melyik csapat ér végül oda a második helyre. Az eddig látottak alapján úgy tűnik, hiába veszítettek a belgák pontot Csehországban, simán megnyerik a csoportot.

Az F csoportba a dánok kerültek az első kalapból, így nem meglepetés, hogy vezetnek, de az eddigi teljesítményük, akár a bécsi 4-0, akár előtte a moldovaiak elleni 8-0, vagy az izraeli 2-0 meggyőző. Az osztrákok már öt pontot elszórtak, a csoportelsőségre, a papírforma szerint, alig akad esélyük. A második helyért viszont nagy harcban lesznek a skótokkal.

A G csoportban a törökök két nagyon értékes győzelemmel kezdtek (a hollandok ellen otthon, a norvégok ellen vendégként), aztán vezettek a három közül a legkönnyebbnek ígérkező meccsükön, a lettek ellen is, de a végét elrontották. Mindenesetre itt is az első két kalapból sorsolt csapat áll az első két helyen. A norvégok kétszer nyertek idegenben, az egyetlen „hazai” meccsüket Spanyolországban elveszítették. Sokat jelentene nekik, ha ősszel már Oslóban fogadhatnák a hollandokat és a montenegróiakat.

A H csoport meglepetéssel indult, miután kikaptak a horvátok Szlovéniában. A vb-ezüstérmesek azóta sem meggyőzőek, de szereztek hat pontot. Annyinál tartanak, mint az oroszok, akik kikaptak a szlovákoktól Nagyszombatban. A harmadik csoportból sorsolt oroszok szeptember 1-jén fogadják a horvátokat, majd november 14-én játszanak Zágrábban (vagy Splitben).

Az I csoportban az angolok eddig hibátlanok, még ha a vártnál nehezebben is győzték le a tartalékos lengyeleket. A tabella kicsit csalóka, vitathatatlan, hogy a legnehezebb két idegenbeli meccsükön már túllévő lengyelek sorsolása volt eddig a legnehezebb. Az albánoké pedig talán a legkönnyebb. A magyar válogatott jól áll, hasonlóan ahhoz, ahogy a 2019-es tavasz után, Eb-selejtezős csoportjában is állt.

A J csoport eredménye az eddigi legnagyobb meglepetés. Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya, aki a nyáron távozik a Nationalelf éléről, kieső helyen adja át a csapatot. (Legalábbis a csoportállás alapján, mert jelen állás szerint a németek a Nemzetek Ligája kínálta pótvizsga lehetőségét megkapnák.) Egyelőre a csoport élén az örmények állnak (ötödik kalap!), a másodikon pedig az egyébként Eb-résztvevő észak-macedónok (negyedik kalap!), biztosan sok fordulat várható még.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×