eur:
393.65
usd:
369.33
bux:
65787.69
2024. április 23. kedd Béla
Visszahelyezték az olimpiai játékok szimbólumát, az ötkarikát felújítás után eredeti helyére a Tokiói-öbölben fekvő Odaiba mesterséges szigeten 2020. december 1-jén. A tervek szerint 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik meg a koronavírus-járvány miatt elhalasztott tokiói nyári olimpiát. Az Odaiba Marine Park ad otthont az ötkarikás játékok nyíltvízi úszóversenyeinek és a triatlon versenyszámoknak.
Nyitókép: MTI/EPA

Lemondott a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke

Az ok Mori Josiro korábbi egy-két elvétett szava.

A Reuters értesülése szerint lemondott Mori Josiro, a tokiói nyári olimpia szervezőbizottságának elnöke.

"Ha a jelenlétem gondot okoz, az eddigi erőfeszítéseink eredménytelenek lesznek" – közölte a sportvezető.

Mori Josiro korábban egy mondata miatt szexistabotrányba keverte magát, amikor úgy fogalmazott, hogy a nők a beszédben folyamatosan versengenek, ha az egyik felteszi a kezét, a másiknak is fel kell, végül mindegyikük "mond valamit". Korábban ezért "csak" bocsánatot kért, de váltig állította, nem távozik. Egyúttal hangsúlyozta, hogy nem állt szándékában megsérteni a nőket, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pedig ezután jelezte: lezártnak tekinti az ügyet.

Ezzel azonban nem ért véget a történet, mert a közösségi médiában "Mori, kérem, mondjon le" felszólítással akció indult, melyhez egyre többen csatlakoztak.

Mori erre úgy reagált, hogy ő továbbra is vállalja a felelősséget az olimpia megszervezéséért és levezényléséért, azonban ha tovább erősödnek a lemondását követelő hangok, akkor nem marad más választása, mint a távozás.

A kritikaáradat nem csitult, többek között sportolók, szponzorok, önkéntesek, diplomaták és újságírók fejezték ki nemtetszésüket, az egyik lap pedig "falusi mentalitásnak" nevezte azt az eljárást, amellyel a környezete, benne a jelenlegi kormányfővel, Szuga Josihidével, meg akarta védeni Morit, azt gondolván, hogy a bocsánatkérés elég lesz. Ito Acuo független politikai elemző szerint elég is lehetett volna, ha a kritikák csak Japánból érkeznek.

"Csakhogy globális volt a reakció" – tette hozzá.

"Az a fontos, hogy az olimpiát megrendezzük júliusban, így én nem vehetek tovább részt az előkészületekben

– mondta a szervezőbizottságot 2014 óta irányító Mori a testület vezetőségének értekezletén. – Ha a poszton maradásommal gondot okozok, azzal az összes erőfeszítésünk a kukába kerül" - folytatta.

Ugyanakkor megismételte, hogy nem akarta megbántani a nőket, kijelentése "értelmezési kérdés", egyúttal pedig a médiát okolta azért, mert szerinte az fűtötte a közharagot.

Mori helyének átvételére jelenleg Hasimoto Szeiko olimpiai miniszter a legesélyesebb,

mivel abszolút képben van az előkészületeket illetően. A szervezőbizottság élére először Kavabucsi Szaburo, a Japán Labdarúgó Szövetség korábbi elnöke, az előkészítő testület tanácsosa volt a jelölt, maga Mori kérte meg őt, hogy lépjen a helyébe, de a 84 éves sportvezető végül nem vállalta el a feladatot, noha csütörtökön még nyitottnak mutatkozott erre.

Thomas Bach, a NOB elnöke közleményben úgy reagált a lemondásra, hogy a testület "teljes mértékben tiszteletben tartja" Mori döntését. A német sportvezető hozzátette: utódjával is kéz a kézben fog együttműködni a NOB annak érdekében, hogy biztonságos 2020-as olimpiát rendezhessenek 2021-ben. Egyúttal kiemelte, hogy a szervezőbizottság eddigi vezetőjével az együttműködés kimagasló volt.

Az olimpiára eredetileg 2020. július 24. és augusztus 9. között került volna sor, a paralimpia pedig augusztus 25-én rajtolt volna, de a koronavírus-világjárvány miatt tavaly márciusban mindkettőt elhalasztották. Az ötkarikás játékokat a jelenlegi tervek szerint idén július 23-tól augusztus 8-ig rendezik meg, a paralimpiára pedig augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×