eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője, miután megnyerte a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Portugál Nagydíjának időmérő edzését az algarvei pályán a dél-portugáliai Portimaóban 2020. október 24-én. A futamot október 25-én rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/AP/Jose Sena Goulao

Hamilton jó taktikával történelmet írt

A címvédő és éllovas Lewis Hamilton nyerte a Forma-1-es Portugál Nagydíjat. Ez a 92. futamgyőzelme, ezzel egyedüli csúcstartó.

A 35 éves versenyzőnek ez volt az idei nyolcadik, és pályafutása 92. futamgyőzelme, mellyel átadta a múltnak a legendás hétszeres vb-győztes német Michael Schumacher 91 sikert számláló rekordját. Hamilton mögött csapattársa, a finn Valtteri Bottas lett a második, míg Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája a harmadik. A brit címvédő előnye öt futammal a zárás előtt 77 pontra nőtt az összetettben Botasszal szemben.

A rajtot Hamilton jól kapta el, meg is tartotta az első helyet, közben Verstappen és Bottas csatázott nagyot a második pozícióért, az eső pedig a pálya egy részén szemerkélni kezdett. Ez megkavarta egy kicsit a mezőnyt, Carlos Sainz (McLaren) az élre keveredett, Hamilton visszacsúszott harmadiknak, Bottas második volt. Az ötödik és a hatodik körben Bottas és Hamilton is megelőzte Sainzt, aztán Verstappen is lehagyta a spanyolt.

A 20. kör elején Hamilton a célegyenesben könnyedén megelőzte Bottast, és átvette a vezetést, a harmadik helyen változatlanul Verstappen száguldott.

A kerékcserék sorát a Red Bull holland versenyzője kezdte meg az élmenők közül, ő a 24. körben járt a boxban, Hamilton pedig a vezető pozícióból csak a 41. körben kapott friss abroncsokat. Bottas egy körrel később követte csapattársát, és Hamilton mögött tért vissza a pályára.

Tíz körrel a leintés előtt Hamilton több mint 15 másodperccel vezetett Bottas előtt, a sikerét pedig semmi nem veszélyeztette, ráadásul a plusz egy vb-pontot érő leggyorsabb kört is megfutotta a hajrában.

A monacói Charles Leclerc negyedik lett, ami kiváló teljesítmény a változatlanul gyengélkedő Ferrarival, a francia Pierre Gasly pedig - szintén nagyszerű versenyzéssel - ötödikként vitte célba az Alpha Taurit.

A vb egy hét múlva Imolában, az Emilia Romagna Nagydíjával folytatódik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×