eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Josep Maria Bartomeu klubelnök a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszó FC Barcelona új, holland vezetőedzőjének, Ronald Koemannak a hivatalos bemutatásán Barcelonában 2020. augusztus 19-én. A csapat öt nappal korábban 8-2-es vereséget szenvedett a Bayern Münchentől a labdarúgó Bajnokok Ligájának negyeddöntőjében.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

Indul a bizalmatlansági eljárás a Barcelona elnöke ellen

Két nappal az október kilencedikei határidő előtt már összejött a megfelelő számú aláírás, megindítható a bizalmatlansági eljárás Josep María Bartomeu ellen.

Miután szerdán már 16 521 ellenőrzött aláírásnál tartottak, egyértelművé vált, hogy a jogszabályokban meghatározott határidők betartásával megindítható az eljárás.

A Mes que una mocio mozgalom számai valóban történelminek mondhatóak. A Jordi Farre által indított indítvány alapján szeptemberben 20 687 aláírást gyűjtöttek, ebből az ellenőrzések alapján 16 521 biztosan érvényes. Csak összehasonlításként, hasonló szituációban 2008-ban 9145 gyűlt össze Joan Laporta, 1998-ban pedig 5664 Josep Lluis Nunez ellen Korábban csupán e két alkalommal indult bizalmatlansági eljárás az elnök ellen, de egyik sem érte el célját.

A Barcelonának körülbelül 110 000 pártoló tagja van.

Érdekes az eljárási rend

Az első fázist az aláírásgyűjtés jelentette. A másodikat a számlálás. Először ellenőrizni kellett a 20 687 aláírás valódiságát – például azt, hogy valóban voksolásra jogosult-e az adott személy –, ezt a folyamatot egy öttagú bizottság végezte. A csoportba egy tagot delegált a Katalán Labdarúgó-szövetség, ketten kerültek be a Barcelona igazgatótanácsából, továbbá bekerült a referendum első két aláírója, Jordi Farré és Josep Triado.

Most következik a harmadik fázis, a szavazás. A klubnak 20 napja van arra, hogy kijelölje a voksolás időpontját, amelyen eldől, hogy Bartomeunak távoznia kell-e a posztjáról. (Jordi Farre szerint nem is lesz szükség ilyen szavazásra, mert Bartomeu lemond.)

A szavazáson a klubtagok legalább 10 százalékának részt kell vennie, aligha kétséges, hogy ez meglesz. Az elnök eltávolításához kétharmados többség kell.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×