eur:
394.61
usd:
369.74
bux:
65742.4
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A két korábbi világbajnok labdarúgó, a brazil Marcos Evangelista de Moraes, ismertebb nevén Cafu (elöl) és a spanyol Carles Puyol teqball bemutatójukon a balassagyarmati Mozdulj Gyarmat! sportnapon a Kövi Pál Sportközpontban 2019. szeptember 28-án.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Már az olimpiai programba tart a magyar találmány, a teqball

Évente több tízezer asztalt szerelnek össze Magyarországon, 120 országban van már jelen a sportág, és 55 országban már szövetsége is van.

Nagyon jól állunk álmaink megvalósításában, hogy egy napon olimpiai sportág legyen a teqball – árulta el a hirado.hu-nak a magyar fejlesztésű sportág társalapítója, Borsányi Gábor. Elmondta, hogy most már a nagy sztárok érdeklődnek a játék iránt, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte. A magyar játékosok a világ élvonalában szerepelnek, és folyamatosan növekszik a hazai utánpótlásbázis.

Évente több tízezer darab készül el a különleges, több sportágra kifejlesztett teqballasztalból, amelyet a világ minden részébe exportálnak. A gyártás és az összeszerelés is részben Magyarországon történik, a 6500 négyzetméteres biatorbágyi logisztikai központban hatvanan szerelik össze az asztalokat. Az összecsukható teqballasztalt a magánemberek veszik, a másik típust intézményi vásárlók, főleg iskolák, önkormányzatok vagy szállodák. Az ipari felhasználásra készült asztalok anyagösszetétel szempontjából nagyon strapabírók. A sportklubok igényeik szerint mindkét típusból vásárolnak.

A sportág alapítója szerint az asztal tulajdonképpen egy multifunkciós sporteszköz, amelyet nemtől, kortól és tudásszinttől függetlenül mindenki tud használni. Öt különböző teqágat, valamint négy parasportot lehet játszani rajta, ilyen a teqballon kívül a teqvoly, a kézilabda-alapú qatch, a teqis és a teqpong. Ezekben a sportágakban már komoly pénzversenyeket is szerveznek, az első teqpong világbajnokságra 52 országból érkeztek versenyzők. Az egyik teqvolyvideót pedig néhány nap alatt több mint hárommillióan tekintették meg.

"Jelenleg több mint százhúsz országban vagyunk jelen, és a már bejegyzett teqball nemzeti szövetségek száma ötvenöt, de ez folyamatosan növekszik" – mondta Borsányi Gábor. A Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ) célja, hogy mindenhova eljuttassa a sportágat, és megtalálja azokat a jó kapcsolattal rendelkező partnereket, akik az adott országban előre tudják vinni a sportágat.

"Amikor a szabályokat megalkottuk, próbáltunk a játékosok, a bírók, valamint a helyszíni és az otthoni nézők fejével is gondolkodni. Úgy vélem, hogy sikerült olyan szabályrendszert összerakni, hogy az mindenkinek megfeleljen, hogy a versenyzők élvezzék a játékot, a bíróknak lehetőleg kevés szubjektív ítéletet kelljen hozniuk, és a nézőknek se legyen unalmas, és ne kapcsoljanak el egy közvetítésről" – mondta az alapító, és elárulta, már több sporttelevízióval is tárgyalnak, nagy az érdeklődés a jövőbeni együttműködés iránt.

Ennek megfelelően különböző versenytípusokat alakítanak ki a challengerversenyektől kezdve, a Grand Prix-ig, és világbajnokságokig, és emiatt változtattak a szabályokon is: 20 helyett 12 pontra csökken egy szett hossza, ezáltal gyorsabb és látványosabb lehet egy mérkőzés. A győzelemhez két győztes szett kell.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×