eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Jordi Alba, az FC Barcelona játékosa (b) és Alisson Becker, a Liverpool kapusa a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágó mérkőzésén a liverpooli Anfield stadionban 2019. május 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Powell

Sem a labdarúgók, sem a piaci értékük nem immunis a járványra

A tíz legnagyobb európai labdarúgó-bajnokság csapataiban szereplő játékosok összértéke akár 10 milliárd euróval is csökkenhet, ha nem sikerül befejezni a szezont a koronavírus következtében – állapítja meg a KPMG budapesti székhelyű Football Benchmark csoportjának friss tanulmánya.

Lassan több mint két hónapja, hogy a labdarúgás és általában a sportélet leállni kényszerült. A helyzet előre nem látható logisztikai, pénzügyi és jogi problémák egész sorát hozta, komoly fejtörést okozva az európai labdarúgás valamennyi szereplőjének. Kieső jegybevételek és UEFA-kvalifikációs díjak, meghiúsuló promóciós bevételek, bizonytalanná váló média-, kereskedelmi és szponzorációs bevételek – csak néhány a kockán forgó tételek közül.

Az új jelentés többek között azt vizsgálja, hogy hogyan alakul a játékosok piaci értéke a tíz legjelentősebb európai bajnokságban, két lehetséges forgatókönyv szerint. Az elsőben a KPMG szakértői azzal a feltételezéssel élnek, hogy a jelenlegi futballszezont lezárják az aktuális tabella alapján, míg a második a hátralevő fordulók zárt kapuk mögötti megrendezésével számol.

  • A tanulmány szerint a tíz bajnokság 4183 játékosának összértéke a ligaszezonok lezárása esetén csaknem 10 milliárd euróval csökkenhet a februári értékhez képest, ami 26,5%-os visszaesés lenne.
  • Ha a szezonok a következő hónapokban, zárt kapus mérkőzésekkel folytatódnak és rendben befejeződnek, akkor a játékosok összértéke a KPMG számítása szerint „csupán” mintegy 6,6 milliárd euróval csökkenne (-17,7 %).

A budapesti központú KPMG Football Benchmark Team jelentéséből egyebek mellett az is kiderül, hogy Kylian Mbappé és Neymar után ma már Raheem Sterling számít a harmadik legértékesebb játékosnak és ezzel megelőzi Lionel Messit.

A ligák közül várhatóan az angol Premier League szenvedi el a legjelentősebb értékcsökkenést.

A KPMG előrejelzése szerint ma már csak a Manchester City játékosállománya érhet többet 1 milliárd eurónál, miközben februárban még a Liverpool FC, a Barcelona és a Real Madrid csapata is ebbe a kategóriába tartozott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×