eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Belháború tört ki az FC Barcelonánál

Tovább mélyült az FC Barcelona belső válsága. Teljes a szakadás a korábbi vezérkaron belül.

A világ egyik legnépszerűbb klubjánál 2021-ben elnökválasztást tartanak. Nyilvánvalóan a mostani helyzet már ezzel is magyarázható. Eddig ketten jelezték, hogy megpróbálnak a regnáló elnök, Josep Maria Bartomeu helyére lépni: egyik elődje, Joan Laporta, aki 2003 és 2010 között, egy kifejezetten sikeres időszakban vezette a klubot, valamint Victor Font.

Utóbbi támadta meg még a múlt héten Bartomeut, mondván, a vezetőség tagjai hónapok óta szégyenteljes képet festenek a klubról, egyik súlyos botrány, vádaskodás és panasz követi a másikat, nem véletlen, hogy igazgatósági tagok közül az elmúlt napokban hatan is hirtelen lemondtak. Leszögezte, a klub nagy veszélyben van, és teljes átalakításra van szükség, hogy a pályán és azon kívül is visszatérjen a helyes útra. Kifejtette, nem új problémákról van szó, hiszen a klub megítélésének ártott a Neymar-ügy, továbbá a vezetőség nyilvános vitái a játékosokkal és az alkalmazottakkal, illetve mindezek kezelése a közösségi médiában.

Ahogyan Font jelezte, hat vezető lemondott. A klub négy alelnökéből kettő, Emili Rousaud és Enrique Tombas állt fel pénteken, őket követte az igazgatók közül Silvio Elias, Josep Pont, Jordi Calsamiglia és Maria Texidor, és lépésükkel együtt mihamarabbi elnökválasztást sürgettek.

Indoklásuk szerint a jelenlegi vezetés nem képes megbirkózni a koronavírus-járvány következtében várható pénzügyi problémákkal, valamint azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy korábbi sajtóhírek szerint Josep Maria Bartomeu elnök egy céget kért fel arra, hogy a közösségi médiában jobb színben tüntesse fel a munkásságát, lehetséges ellenlábasait - beleértve korábbi játékosokat - pedig lejárassa.

Bartomeu gyorsan megtalálta helyükre a megfelelő (vélhetően saját) embereket. az igazgatótanács elfogadta Jordi Moix gazdasági alelnöki kinevezését, míg Pau Vilanova és Oriol Tomas ugyancsak alelnökként a szervezeti ügyekért, illetve a kereskedelmi területért lesz felelős. A vezetőség titkára Marta Plana, kincstárnoka pedig David Bellver.

„Javier Bordas felel menedzserként az élvonalbeli labdarúgócsapatért, Xavier Vilajoana pedig a Barca B-ért, az utánpótlás együttesekért és a női futballért” - olvasható a tájékoztatóban, amely kitér arra is, hogy Joan Blade, aki a kosárlabdacsapatokat felügyeli, ezentúl a Barcelona ügyleteinek kontrolljával és átláthatóságával megbízott testületet is vezeti.

Az elnök azt is bejelentette, hogy a klub jogi lépéseket kezdeményez Emili Rousauddal szemben.

„A klub korábbi alelnöke, Emili Rousaud által a médiainterjúk során tett súlyos és megalapozatlan állítások ellenére az Igazgatóság kategorikusan tagadja az összes olyan tevékenységet, amelyet korrupciónak lehetne nevezni, és beleegyezett abba, hogy megindítja a megfelelő büntetőeljárást.” – olvasható a klub közleményében. Valamint az is: „A büntetőeljárás kezdeményezése a klub és alkalmazottak tiszteletének védelmét szolgálja.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×