eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Budapesten a a világ legjobb utcai sportolói

Pénteken megkezdődött és vasárnapig tart a világon először Budapesten megrendezett, a látványos utcai sportokat felvonultató és ingyenesen látogatható nemzetközi fesztivál, a World Urban Games. A 2019-től kétévente megrendezendő, most bemutatkozó fesztivál helyszíne a Soroksári útnál található Nagyvásártelep.

A versenyzők hat látványos utcai sportágban,

  • 3x3 kosárlabdában,
  • BMX freestyle-ban,
  • breaktáncban,
  • parkourban,
  • inline-görkorcsolyában,
  • repülő korong freestyle-ban

mérik össze tudásukat.

A 3x3 kosárlabda a jövő évi tokiói nyári játékokon szerepel először az olimpiai programban, breaktáncban pedig először a 2024-es párizsi ötkarikás eseményen oszthatnak érmeket. Az eseményen jelen lesz a világ top 6 versenyzője.

Magyarok szinte minden sportágban indulnak a WUG-on. A 3x3 kosárlabda eseménye egyben az egész éves FIBA Nations League döntője, a magyar lányok csoportgyőztesként érkeznek és nem titkoltan céljuk, a dobogó legmagasabb fokára állni.

Az esemény kezdetén az ország számos pontjáról érkezett több mint ezer általános és középiskolás tanuló rendhagyó testnevelésórán vett részt.

A WUG a világ sporteseményei sorában az elsők között reagál a változó világra, a Z generáció szokásaira, ízlésére és kultúrájára. Missziója, hogy a fiatal közönséget megszólítva megteremtse a sport, a tehetséggondozás és a művészetek egységét.

A világ első World Urban Games rendezvényének a csepeli behajtónál fekvő Régi-Nagyvásártelep és környéke ad otthont. Az évtizedek óta elhagyatott és elhanyagolt terület rendezése a nyár elején indult – ennek keretében sor került az építési törmelékek és közel tíz tonna háztartási hulladék elszállítására, valamint a versenypályák, lelátók és színpadok felépítésére.

A terület kialakítása során kiemelt figyelmet fordítottak a szervezők a természettel való összhangra.

A sportolóknak, edzőknek, kísérőiknek és a szervező személyzetnek minden ételt újrahasznosított szalvétával szolgálnak fel, az italokat pedig újrahasznosítható papírpohárból fogyasztják.

A WUG az UNICEF-fel együttműködve sok kis- és nagyiskolásnak is segít, hogy kijussanak a rendezvényre, találkozhassanak a világ legjobb utcai és extrém sportolóival, testközelből láthassák a legmenőbb trükkjeiket, szurkoljanak nekik, majd akár ők maguk is kipróbálhassák, mely sportág áll hozzájuk a legközelebb. A fiatalok 46 ország, több száz sportolójának tudását csodálhatják meg a három nap alatt.

A három nap alatt összesen 22 versenynek ad otthont a rendezvény, és mindkét nem sportolói azonos számban képviseltethetik magukat. A világon egyedülálló módon a férfiak és nők minden sportkategóriában azonos összegű pénzdíjban részesülnek.

A háromnapos ingyenesen látogatható eseményen a versenysportok mellett bemutatósportok, zenei fellépők és további programok is színesítik a rendezvényt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×