eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A magyar Pozsgai Tamás (b), Hári János (b2) és Sebők Balázs (j) ünnepli Vas János (b3) gólját a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság Magyarország - Olaszország mérkőzésén a Papp László Budapest Sportarénában 2018. április 23-án.
Nyitókép: Kovács Tamás

Jégkorong-vb: végre győzelem

Litvánia ellen kulcsfontosságú sikert ért el a magyar jégkorong-válogatott a kazahsztáni divizió I/A világbajnokságon.

A magyar válogatott harmadik mérkőzésén megszerezte első győzelmét, s ezzel nagy lépést tett a bennmaradás felé a nurszultani divízió I/A jégkorong-világbajnokságon: a csütörtöki játéknapon 4-1-re nyert a litván csapat ellen.

A magyar válogatottnak kedvezett, hogy kedden játszotta második mérkőzését, míg a litvánoknak - akiknél három csatár nem tudta vállalni a játékot - csak bő 17 óra pihenőidő jutott a kazah-meccs lefújásától.

Már két órával a kezdés előtt gyülekezni kezdtek a szurkolók a Barisz Arénával szemközti szurkolói zónában. Az egyik magyar drukker az MTI tudósítójának úgy fogalmazott: eddig papírforma eredmények születtek a vb-n, ennek értelmében az előzetes esélyeknek megfelelően magyar győzelmet vár. Egy másik szurkoló szerint kötelező győzni a litvánok ellen, ám ehhez vállalni kell a kemény, határozott, test-test elleni hokit, amit a tavaly még a harmadik vonalban szerepelt baltiak eddigi találkozóikon játszottak, emellett az emberelőnyös játékban is előre kell lépnie a magyar válogatottnak.

A kapuban a fehéroroszok elleni meccshez hasonlóan Vay Ádám kezdett, míg a keddi találkozót kihagyó Szirányi Bence ezúttal vállalni tudta a játékot. A nemzeti csapatban csak az első támadósor és a védőpárok maradtak változatlanok, a többi támadótrión módosított a szakmai stáb.

Erőteljesen kezdett a magyar válogatott, mezőnyben és a kapu előtt is fölényben volt, s egy emberhátrányt is kivédekezett,

majd - a vb-n először - megszerezte a vezetést: Nagy Krisztián átadásából a remekül érkező Bartalis István volt eredményes. Sarauer Andrew a harmad közepén már másodszor ült le a büntetőpadra, ezúttal létszámhátrányban is a magyar csapat volt veszélyesebb. A kemény játék miatt néhány feszült perc után következett, majd ismét Bartalis villant: a kék vonalról indulva túljutott két védőn, majd a kapust látványos csellel megtévesztve második gólját szerezte. A harmad végéhez közeledve újra emberelőnybe kerültek a litvánok, s éltek is a lehetőséggel, kihasználva, hogy számukra szerencsésen pattant a korong.

A második húsz perc elején először játszhatott emberelőnyben a magyar válogatott, s ki is használta azt: Vas János lövése után kijött a pakk a litván hálóőrről, Erdély Csanád pedig közelről nem hibázott. Ezt követően is veszélyesebben játszott a magyar csapat, s két Csíkszeredában született csatár összjátékával tovább növelte előnyét: Bartalis koronglopása után betalált Sofron István is - utóbbival nem számol a Fehérvár a következő idényben. A keret legeredményesebb tagjának ez volt a századik pontja nemzeti színekben, 44 gólpassz mellett 56. gólját lőtte. A játékrész kihasználatlan magyar fórral zárult.

A harmadik harmad tempója kissé visszafogottabb volt, gólt nem láthatott az 513 néző, csak egy kiállítást: a hajrára Hári János kapott 5+20 perces büntetést bottal szúrásért. Az később dől el, hogy ezért a megmozdulásáért eltiltják-e. A magyar csapat biztos előnye tudatában nyugodtan játszhatott a játékrészben, s az ellenfél pedig nem tudott már megújulni, noha az utolsó másfél percben hat a négy ellen támadott. Megszerezte tehát első győzelmét a kazah fővárosban a magyar válogatott, s ezzel nagy lépést tett a bennmaradás felé.

A két együttes korábban 13 alkalommal találkozott, 12 magyar győzelem mellett egy litván siker született.

Legutóbb 2016 februárjában, a budapesti olimpiai selejtezőtornán 4-0-ra győzött a házigazda.

Mindkét csapat két vereséggel kezdte a tornát: Majoross Gergely megbízott szövetségi kapitány együttesét a dél-koreai válogatott 5-1-re, a fehérorosz pedig 3-1-re múlta felül, míg a litvánok a fehéroroszoktól (4-3) és a házigazda kazahoktól (3-1) kaptak ki. Így azzal a tudattal léphettek jégre a felek, hogy a vesztes csapat rendkívül nehéz helyzetből várja az utolsó két fordulót.

Majoross Gergely csapata pénteken - magyar idő szerint 15.30-as kezdéssel - a szlovén együttessel mérkőzik, s végül a házigazda kazahok ellen zárja a vb-t vasárnap, ugyancsak 15.30-tól. Az első két helyezett játszhat majd a 2020-as, svájci elit vb-n, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B-be.

Majoross Gergely kapitányi nyilatkozata: Nem gondolom, hogy óriási mentális blokkok lettek volna bennünk korábban. Az első mérkőzésbe rossz felfogásban mentünk bele, a másodikban rendben voltunk, és most is, csak nyilván az ellenfél gyengébb volt, mint kedden, és ezt többször is meg tudtuk büntetni. Annak örülök igazán, hogy az eltervezetteket sikerült megvalósítani a végéig. Az ellenfél ahhoz elég erős, hogy fájdalmat okozzon, ha adnak rá lehetőséget, de mi nem nagyon adtunk nekik semmit egy-két emberelőnyön kívül. Azt mindenki döntse el maga, hogy ezek jogosak voltak-e, vagy sem.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×