eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Lionel Messi, a Barcelona játékosa ünnepel, miután büntetőből gólt szerzett az Olympique Lyon ellen a labdarúgó Bajnokok Ligájának nyolcaddöntőjében játszott visszavágó mérkőzésen a barcelonai Camp Nou stadionban 2019. március 13-án.
Nyitókép: MTI/AP/Manu Fernandez

Felborult a futballvilág, de nekik aztán nyolc

Az angol csapatok dominanciájával zárult le a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntője. Éppen tíz éve, 2009-ben fordult elő legutóbb, hogy a legjobb nyolc felét a Premier League klubjai adják.A mostani forduló kétségtelenül a VAR bevezetéséről és a meglepetésekről, a nagy fordításokról lesz emlékezetes. Sorsolás péntek délben.

Talán szubjektív megközelítés, de amennyire a csoportszakasz igazolta az UEFA-nak az öt „nagy” (az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol liga) preferálásáról szóló döntését, a nyolcaddöntők nem feltétlenül támasztották ezt alá, tekintve, hogy a versenyben maradt csapatok egynegyede nem az említett bajnokságokba tartozik. Mindazonáltal kár lenne tagadni, hogy a nagy bajnokságok, illetve a nagy klubok továbbra is uralják a Bajnokok Ligáját, még ha akadt közülük nagy vesztese is a fordulónak.

Érdekesen kiegyenlített ellenben a mezőny két aspektusból.

Ugyanannyi csoportelső, mint amennyi csoportmásodik élte túl a nyolcaddöntőt,

ez azt sejteti, hogy igazából mindegy, hogy egy csapat hol végez az őszi szakasz végén. A Barcelona, az FC Porto, a Manchester City és a Juventus úgy jutott tovább, hogy az első mérkőzését idegenben játszotta, közülük csak az angolok kezdték aztán előnnyel a visszavágót, sőt az olaszok és a portugálok hátrányból fordítottak. A csoportmásodikok közül a Tottenham kettős győzelemmel ejtette ki a gödörbe kerülő Borussia Dortmundot, ellenben a másik három továbbjutó, a Liverpool, az Ajax és a Manchester United úgy harcolta ki a negyeddöntőbe jutást, hogy az első, a hazai meccsén nem tudott előnyt szerezni. A nyolcaddöntő tizenhat mérkőzéséből – s ez is utal arra, hogy a szokásosnál több meglepő eredmény született –

a pályaválasztók éppen úgy hét mérkőzést nyertek meg, mint a vendégek, csupán két döntetlen mellett.

Ha a sorsolásnál felállított esélyszámokat nézzük, három továbbjutó igazolta a papírformát (Barcelona, Manchester City, Juventus). Két párharcban nem volt igazán esélyes, mindkettő kiegyensúlyozott csatát ígért egy angol és egy német élcsapat között. Mindkettőből a Premier League reprezentánsa ment tovább (Liverpool, Tottenham). Ugyanakkor három csapat rácáfolt az előzetes esélylatolgatásra, s kiejtette erősebbnek vélt ellenfelét (Ajax, FC Porto, Manchester United).

Fura képet ad, ha az UEFA-rangsorának helyezéseit rendeljük a még versenyben lévő csapatok mellé. Ennek alapján a Barcelona (3.), a Juventus (5.) és a Manchester City (8.) versenyben maradása nem meglepetés, a Porto (9.) sem áll rosszul a rangsorban, ellenben a Manchester United (15.), a Liverpool (16.), a Tottenham (18.) és az Ajax (22.) szereplése igazi bravúr. Más kérdés, hogy ezt a rangsort körülbelül annyira szabad mérvadónak tekinteni, mint a FIFA-rangsort.

A Barcelona, beállítva a Bayern München csúcsát, tizenhetedik alkalommal jutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe.

Lionel Messi, aki két gólt szerzett és két gólpasszt adott szerda este a CampNouban az Olympique Lyon ellen, továbbra is a nyolcaddöntők második meccsének gólkirálya: 14 mérkőzésen 19 gólt szerzett eddig ebben a fázisban.

Ha már a spanyol kluboknál tartunk: a németek mellett ők a nagy vesztesei ennek a mostani nyolcaddöntőnek. A Real Madrid 1011 napos regnálás után üresen hagyta a Bajnokok Ligája trónját azzal, hogy az idegenbeli győzelem után kikapott az Ajaxtól, és kiesett. Az Atlético Madridnak a hazai 2-0 után több mint nyolcvan százalékos esélye volt a Juvéval szemben, de nem bírt Cristiano Ronaldóval. Az elmúlt öt alkalommal, amikor szerepelt a BL tavaszi szakaszában, mindig CR7 csapata állította meg az Atlétit, négyszer a Real Madrid, most pedig a Juventus. 2006 óta mindig vagy az angol, vagy a spanyol liga adja a legtöbb csapatot a legjobb nyolcba. Ez most is így van, mégis akad változás: a legutóbbi hét idényben mindig a La Liga képviselői voltak többségben. Ugyanakkor

négy csapata egy nemzetnek 2009, az angolok legutóbbi remekelése óta nem volt.

A mostani mezőny azért is érdekes, mert a nyolc csapat öt országot képvisel, a négy angol mellett akad spanyol, olasz, portugál és holland gárda is. A nagy vesztesek a németek, akik már-már megsemmisítő vereséget szenvedtek az angoloktól ebben a körben.

A három angol–német párharc mindegyikéből az angol jutott tovább, a Bayern München, a Borussia Dortmund és a Schalke pedig kiesett. A németek a hat mérkőzésből ötöt elveszítettek, a Bayern pedig egyszer döntetlenre játszott az Anfield Roadon.

A Bundesliga klubjai nemhogy továbbjutás, győzelem nélkül maradtak a 2019-es tavasz BL-mérkőzésein. A gólkülönbségük 3-17.

A VAR sok vitás esetet eldöntött, de azt is megmutatta, hogy nem „mindenható”, nem küszöböli ki teljesen a játékvezetői hibákat (Porto–Roma), s nem zárja le a vitákat (PSG–Manchester United). Megváltoztatta a futballt, kitolta a gólörömöt. Alapvetően befolyásolta az eredményeket és ezzel a továbbjutásokat – előnyeit, szükségességét ugyanakkor senki sem vitatta.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×