INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

kézilabda

magyar kézilabda szövetség

elitprogram

utánpótlás

Elitprogramot indított a Magyar Kézilabda Szövetség

Infostart

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elindította elitprogramját, amely 15-15 férfi és női utánpótláskorú sportolónak biztosít speciális képzést a klubokkal együttműködésben.

Zsiga Gyula szakmai igazgató példaértékűnek nevezte a kezdeményezést, mert a sportágban ilyesmire még nem volt példa, és nem tud róla, hogy más szövetségben megvalósítottak volna hasonlót.

"Pilot programot indítottunk, tehát kipróbálás alatt van a rendszer. A sportolókat különböző klubokban, különbözőképpen készítik fel, nemzeti színekben pedig az MKSZ versenyezteti őket a serdülő, az ifjúsági és a junior válogatottakban. Fontos, hogy a most kiemelt 15-15 fiút és lányt kézen fogjuk és elkísérjük őket, a junior kor végéig, és ez által lehetőség szerint a felnőtt válogatottság kapujáig. Külön képzést, tanácsokat kapnak a gyerekek a szakágvezetők, Gyurka János és Hajdu János vezetésével" - mondta Zsiga Gyula a szövetség honlapjának beszámolója alapján.

"A szövetség 2017 vége óta dolgozik egy tehetséggondozó program elindításán, hiszen fontos, hogy megtaláljuk a tehetségeket, annak érdekében, hogy a sportolók ne csak korosztályos válogatottként teljesítsenek jól, hanem korosztályváltáskor és a felnőtt korba lépéskor is. Ezt szeretnénk megkönnyíteni, tudományos alapon, sportszakmai és élettani adottságok figyelembe vételével – mondta el Juhász István, az MKSZ kiemelt utánpótlás programvezetője. – Hálót szeretnénk vonni a játékosok köré, tudományos és szakmai szempontból, aminek segítségével a kézilabdázók a klubjaikban hatékonyabban tudnak dolgozni."

Kiemelte: szerepe van ebben a Testnevelési Egyetem Terhelés-élettani Laboratóriumában elvégzett eddigi felmérésekben, ezeket a nyert adatokat beépítik az edzéstervezésbe. A szakmai rész mellett a mentális rész is rendkívül fontos, nagy szerepet szánnak a sportpszichológiának. Hétfajta tesztet állítottak össze a kiválasztott sportolók száma.

A szakmai munkát a két szakágvezető végzi majd, a kapott eredmények tanulságait ők építik be a napi edzésmunkába, és folyamatosan monitorozzák a játékosokat, félévente értékelik a munkát, be- és ki is lehet kerülni ebből a 15-15 fős keretből. A harminc sportoló Gerevich-ösztöndíjat kap havonta, emellett a klubok az MKSZ-től játékosonként évente 3,2 millió forint juttatást kapnak.

"Szakáganként 15 játékost emeltünk ki, további 5-5 sportolót figyelünk folyamatosan, ha 70-80 százalékuk felnőtt válogatott lesz, az jó arány lenne – emelte ki Gyurka János férfi utánpótlás-szakágvezető. – A klubok partnerek, kellő játékidőt is biztosítanak a játékosoknak, e nélkül nem is működhet a program, de a túlversenyeztetést is el kell kerülnünk."

"A kiválasztott játékosok nagyon tehetségesek, java részük most is korosztályos válogatott, remélhetőleg valóban szinte a teljes kiválasztotti kör oszlopos tagja lesz a felnőtt válogatottaknak – mondta el Hajdu János női utánpótlás-szakágvezető. – Közösen készítjük el a klubedzőkkel a gyerekek számára a programot, folyamatosan kommunikálunk egymással, ha kell, kompromisszumot kötünk, a lényeg, hogy fejlődjenek a játékosok."

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018