eur:
395.74
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Zürich, 2016. január 11.Az Aranylabdára jelölt három játékos közé tartozó Lionel Messi, a spanyol Barcelona argentin csatára (b) és Cristiano Ronaldo, a spanyol Real Madrid portugál csatára a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA zürichi Aranylabda-gálája előtt tartott sajtóértekezleten 2016. január 11-én. (MTI/EPA/Valeriano Di Domenico)
Nyitókép: VALERIANO DI DOMENICO

„Messi és Cristiano Ronaldo lejáratják a futballt”

Luka Modric kapta a 2017–2018-as esztendő legjobb játékosának járó díjat a FIFA The Best gáláján. Lezárult egy korszak, hiszen az elmúlt évtizedben mindig vagy Cristiano Ronaldót, vagy Lionel Messit koronázták meg. A két nagy sztár felettébb rosszul viselte, hogy másnak jutott a legfontosabb díj. Egyikük sem ment el Londonba.

Noha egyetlen, igazán fontos mérkőzést sem játszottak mégis felettébb eseménydús nap volt a futball világában a hétfői. A szervezőknek elég sokáig sikerült titokban tartani, hogy ki nyerte az este legnagyobb presztízsű díját, noha a háromfős verseny igazából kettő között zajlott: lehetett sejteni, hogy Luka Modrić vagy Cristiano Ronaldo lesz majd a győztes. Aztán amikor a madridi AS megírta, hogy a portugál nem utazik el Londonba, már lehetett sejteni a végeredményt. A hármójuknak foglalt székeken – éppen úgy, mint augusztus végén, az UEFA Monte-Carlói díjátadóján – csak ketten ültek: Mohamed Szalah és Luka Modrić.

Cristiano Ronaldo nagyon peches: nem tudott elmenni néhány hete Monacóba sem, akkor szervezési félreértések hátráltatták. Most pedig a Juventus sűrű programja szabott gátat: az olasz bajnokságban eddig százszázalékos mérleggel álló csapat szerdán a Bolognát, majd a hétvégén a Napolit fogadja.

Érdekes egyébként, hogy a Juventus honlapja este (természetesen okkal) megünnepelte Giuseppe Marottát, a klub ügyvezetőjét, aki a madridi World Football Summiton megkapta az év legjobb európai futballvezetőjének járó díjat. Ám az nem volt hír, hogy Cristiano Ronaldo bekerült az Év csapatába, illetve az – bár előtte is tudott volt a nominálás ténye, talán büszke lehet egy klub a 2-3. helyezett játékosára is – hogy újfent a világ legjobbjai között ünnepelték.

Egyébként nem történt meglepetés: Luka Modrić megkapta a díjat.

Zvonimir Boban, aki hajdanán az első horvát aranygeneráció karmestere volt, immár a FIFA egyik vezetője, meg is könnyezte az elismerést. Okkal: horvát futballista még soha nem kapott ilyen elismerést sem a világszervezet ankétjain, sem pedig a France Football korábbi Aranylabda-szavazásain. Legközelebb a Horvát Labdarúgó-szövetség mostani elnöke, Davor Šuker járt korábban hozzá, éppen húsz éve második lett Zinedine Zidane mögött.

Egyébként a horvát szövetségnek a) van humorérzéke, b) tudta előre, hogy Modrić nyert, c) mindkettő. Ugyanis a közösségi felületén arra lehetett hétfőn szavazni, hogy ki lesz a második a Real Madrid csillaga mögött, Cristiano Ronaldo vagy Mohamed Szalah. Szerintük a győztes kiléte nem lehetett kérdéses. Ha a végeredményt nézzük, igazuk volt. Modrić a maximális pontszám 29,05 százalékát kapta meg, Ronaldo 19,08-at, Szalah pedig 11,23-at.

Egyébként, mint a válogatottja csapatkapitánya, szavazott Cristiano Ronaldo és Luka Modrić is. A portugál hármasa Varane, Modrić és Griezmann volt, a horváté Varane, Cristiano Ronaldo és Griezmann.

Mintha együtt töltötték volna ki a szavazólapot…

Modrić elsősége lezárt egy korszakot, hiszen az akkor az AC Milannal Bajnokok Ligáját nyerő Kaká „megkoronázása” óta csak Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi nyerte meg az esztendő legfontosabb egyéni díját. A horvát középpályásé lett immár az UEFA és a FIFA díja is, s nagy esélyese a France Football Aranylabdájának is, amelynek győztesét majd december harmadikán jelenti be az az alapító lap. Egy nem változott: 2008 óta – akkor Ronaldo még a Manchester United tagjaként kapta meg a díjat – mindig a Barcelona vagy a Real Madrid futballistája nyeri meg a nagy presztízsű díjat. Ítélje oda bárki is, a FIFA, vagy éppen a France Football.

A FIFPro, a világfutball országos érdekvédelmi szervezeteit tömörítő szövetség a hagyományokhoz híven ezúttal is megszavaztatta tagjaival, a világ profi játékosaival az előző idény álomtizenegyét. Nagy meglepetés nincs a névsorban, bekerültek a világbajnokság különdíjasai (legjobb játékos, legjobb fiatal játékos, legjobb kapus), a gólkirály kivételével. Bekerültek a BL-győztes Real Madrid kulcsemberei, s hárman a világbajnok válogatottból, a két „csoport” tagjai között van némi átfedés: Raphaël Varane mindkét tornát megnyerte.

Szigorúan a 2017-2018-as teljesítményeket nézve talán Daniel Alves újbóli beválogatása okozhatott némi meglepetést, de hát nem dúskál a világ nagy formátumú jobbhátvédekben. A tizenegy győztes: Courtois – Daniel Alves, Varane, Sergio Ramos, Marcelo – Modrić, Kanté – Messi, Hazard, Mbappé – Cristiano Ronaldo. Kilencen ott voltak átvenni a díjat, ketten, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi nem. A Marca idézett egy meg nem nevezett FIFA-tisztségviselőt:

„Messi és Cristiano Ronaldo lejáratják a futballt, s még csak nem is veszik észre.”

A fenti névsorból akár arra is következtethetünk, hogy általában az ítészek többre értékelik a BL megnyerését, sőt sorozatban harmadszor megnyerését, mint a világbajnoki címet. Íme, a cáfolat: a férfi edzők között Didier Deschamps, a világbajnok francia válogatott edzője megelőzte Zinedine Zidane-t, s a harmadik jelölte, a horvát vb-ezüstérmes kapitányt, Zlatko Dalićot.

Az Év kapusa az lett, akit a világbajnokságon is a legjobbnak választottak: Thibault Courtois. Még egy díjat osztottak a férfi futballban: a tizedik alkalommal odaítélt Puskás Ferenc-díjat. A FIFA továbbra sem változtat a gyakorlatán, így a tízes listáról – amelyre ezúttal nagyágyúk nagy tétért lőtt góljai is felkerültek – szurkolói szavazás alapján választják ki a győztest. Idén legalább az teljesült, hogy világklasszis kapja meg, de az „Én nagyon szeretem Mo Szalahot” megközelítésen kívül nehéz lenne érvet találni arra, miért nem győzött a Bajnokok Ligája döntőjében álomgólt ollózó Gareth Bale.

A női futball szereplői közül a legjobb játékosnak ismét, immár hatodszor az Egyesült Államokban, az Orlandóban futballozó Martát választották, Marozsán Dzsenifer kis különbséggel második lett, Marta a megszerezhető pontok 14,73 százalékát kapta meg, az egykori magyar válogatott futballista, Marozsán János lánya pedig 12,86-ot..

A legjobb edzőnek ellenben klubja, az Olympique Lyon mesterét, Reynald Pedrost választották, aki hajdanán jó kis ligajátékos volt a Nantes-ban, s bár mire bekerült az első csapatba, Didier Deschamps már eligazolt, de mégis csak tény: klubtársak voltak. Ilyesmire nem volt még példa a szavazások történetében.

Díjat kapott még a perui szurkolótábor, valamint sportszerűségi díjat egy holland futballista, bizonyos Lennart Thy.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×