eur:
392.38
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Különleges látogatóközpontot kapott az épülő Puskás Ferenc Aréna

Tarlós István főpolgármester és Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár nyitotta meg péntek délelőtt a Puskás Ferenc Aréna Látogatóközpontját. A központ múzeum, kiállítótér és interaktív élményhelyszín is, amely a magyar sportot és az új stadiont hivatott bemutatni. A megnyitón természetesen az új aréna építésének részletei is szóba kerültek.

Pénteken adták át az épülő Puskás Ferenc Aréna Látogatóközpontját: az épület a Papp László Sportaréna szomszédságában helyezkedik el. A központ 500 négyzetméteres alapterületen, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum felső szintjén várja a látogatókat keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között, a belépés ingyenes.

A különleges kiállításon modern megoldásokkal mutatják be a stadion történetét, és interaktív módon az is megtekinthető, hogy milyen lesz az új aréna. A 3D-t és virtuális valóságot használó technikákkal bárki kipróbálhatja és átélheti, hogy milyen akár 400 méteres magasságból megnézni a készülő létesítményt, de akár egy koncertszínpadon, képzeletbeli sztárrá változva is letekinthet a közönségre. A látogatókat egy olyan speciális 3D kép is várja, amelyen virtuálisan lehet átlépni a régi Népstadionból az új arénába. Aki pedig a jelenleg is zajló építkezésre pedig egy különleges optikán keresztül láthat be a kerítések mögé.

Az interaktív élményközpontban rendhagyó kiállításon mutatják be a névadó Puskás Ferenc pályafutásának meghatározó relikviáit, s egy óriási futball-labdában berendezett „szentélyben” lehet megismerni a magyar labdarúgás legendás alakjának történetét.

A tervek szerint halad az építkezés, 2020-ban jöhet az Eb

Tarlós István főpolgármester köszöntőjében visszatekintett a Népstadion történelmére: egy központi stadion gondolata már 1913-ban felmerült, több fővárosi helyszínre is elképzelték, végül 1948. július 12-én tették meg az első kapavágást, az ünnepélyes átadás pedig 1953-ban történt. Az első gólt Kocsis Sándor rúgta a kapuba, és számos emlékezetes futballmeccs – köztük az 1954-es magyar-angol – mellett a legendás létesítményben rendezték az 1955-ös kosárlabda Európa-bajnokságot, évtizedekkel később ott celebrált misét II. János Pál pápa, koncertezett a Rolling Stones, vagy az Illés-Metró-Omega trió. Tarlós emlékeztetett arra, hogy az utolsó telt házas labdarúgó-mérkőzés 2000-ben a magyar-olasz volt, az elavult arénát 2016-ban kezdték el lebontani.

A főpolgármester elmondta, hogy az új stadion építési munkálatai ütemterv szerint zajlanak: 2019 végére, határidőre elkészül Közép-Európa legnagyobb befogadóképességű arénája. Ez pedig azt jelenti, hogy 2020-ban a 67 ezres új épület már az Európa-bajnokság helyszíne lehet.

Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár, kormánybiztos az Élményközpont megnyitóján úgy fogalmazott, hogy bizonyos motívumok megtartásával tisztelegni kell a régi Népstadion előtt. Hozzátette, a 2019 végére elkészülő létesítmény esetében a stadion megnevezés kissé félrevezető, az sokkal inkább egy 21 századi élményaréna lesz, mely konferencia- és rendezvényhelyszínként is funkcionál majd – és Magyarország legnagyobb középülete lesz.

A 2019-es átadás után 60-80 ezer ember előtt újra lehetnek nagy koncertek Budapesten - így azok a sztárelőadók, akik ma megállnak Bécsnél, a magyar fővárosba is eljöhetnek, hiszen lesz számukra megfelelő nagyságú helyszín.

Az államtitkár kiemelte, hogy a beruházás száz százalékban magyar, a tervezéstől a kivitelezésig csak hazai szakemberek dolgoznak rajta. A munkálatokban összesen 10 ezren vesznek részt. A koncerteken 60-80 ezren lehetnek jelen, és az aréna magában foglal majd egy kétezer fős konferenciaközpontot is. A beruházás méreteit érzékeltetve elmondta, hogy az épületbe annyi acélt építenek bele, amiből két Erzsébet-híd is kitelne, a stadion összes kábelének hossza pedig megfelel a Budapest-Barcelona távolságnak.

Fürjes Balázs hozzátette: a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság négy mérkőzését követően remélhetőleg már 2021-ben Bajnokok Ligája- vagy Európa Liga-döntőnek adhat otthont a 67 ezres létesítmény.

Támogatott tartalom

A cikket Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. támogatta.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×