eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Cristiano Ronaldo lett ismét a FIFA szavazásán a világ legjobbja

Cristiano Ronaldo lett a világ legjobb futballistája, Zinedine Zidane a legjob edző, Olivier Giroud a Puskás-díjas a FIFA ankétján.

Londonban este fél kilenckor kezdődött a FIFA-gála, amely több kategóriában is megválasztja az esztendő legjobbját. Kiosztásra kerül a Puskás-díj is.

A Puskás-díjról beszéltek a sztárok, a többség Olivier Giroud góljára szavazott, tét nélkül. Catherine Zeta-Jones és Diego Forlán érkezett a színpadra, hogy bejelentse, ki győzött a három jelölt, Deyna Castellanos, Olivier Giroud és a kapus (!) Masuluke Oscarine közül. A győztes, s így a 2017-es Puskás-díjas az Arsenal francia csatára, Olivier Giroud lett az internetes szavazás alapján. 

Következett a férfi futballban dolgozó edzők eredményhirdetése. 2016-ban olasz edző nyert (Claudio Ranieri), most is volt a jelöltek között kettő is, Massimiliano Allegri és Antonio Conte. A legnagyobb esélyes „csak” játszott éveken át a calcióban: Zinedine Zidane. Nem született meglepetés, győzött Zizou, azaz Zinedine Zidane, a BL-történet első duplázó edzője. Azt mondta, az angolja rossz, ezért kicsit spanyolul és egy kicsit franciául beszél. Így köszönte meg játékosainak, hogy ehhez a díjhoz segítették sikereikkel. Aztán még ráadásként beszélt egy kicsit olaszul, Allegrinek és Conténak bókolva, majd spanyolul szerelmet vallott spanyol anyanyelvű feleségének

Új kategóriában hirdettek győztest: a kapusoknál. Peter Schmeichel kapta a díjátadó szerepét, Gianluigi Buffon, Keylor Navas és Manuel Neuer jutottak a hármas, szűkített listára. Schmeichel legfeljebb azzal okozott meglepetést, hogy milyen rosszul ejtette ki az olasz óriás nevét. Győzött Gianluigi Buffon. Általában a nagy Gigi jobban bír a csatárokkal, mint most az angol nyelvvel – de kedves volt. 

A szurkolói díjat Samuel Eto'o, a kameruni legenda adta át. A Borussia Dortmund, a Celtic FC és az FC Köbenhavn szurkolói csoportja kapott jelölést. Győzött a skót „tábor”, amely pazar élőképekkel ünnepelte az első brit BEK-győzelem ötvenedik évfordulóját. 

Utána a ma 77 éves Pelét ünnepelte a nézősereg, távollétében. 

Utána a hölgyeket edzők felé fordult a figyelem, Ruud Gullit és az Arsenal játékosa, Alex Scott érkezett a színpadra, díjátadónak. Győzött Sarina Wiegman, az Európa-bajnok holland válogatott szövetségi kapitánya, a korábbi több mint százszoros válogatott játékos lépett a német Silvia Neid helyére. 

A FIFA Fair Play-díját Marcel Desailly adta át az elefántcsontparti származású, togói Francis Koné, az 1. FC Slovacko korábbi, a Zbrojovka Brno jelenlegi játékosa képviselőjének. Koné a pályafutása során már négyszer mentett életet a futballpályán. 

Az Év csapatát a FIFPro segítségével választotta meg a FIFA: Buffon (Juventus) - Dani Alves (Juventus/PSG), Leonardo Bonucci (Juventus/Milan), Sergio Ramos (Real Madrid), Marcelo (Real Madrid) - Luka Modric (Real Madrid), Toni Kroos (Real Madrid), Andres Iniesta (Barcelona) - Lionel Messi (Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid),  Neymar (Barcelona/PSG).

Az utolsó előtti díj az év női játékosaié. Célia Sasic és Hidetosi Nakata érkezett a színpadra. Az amerikai Carly Lloyd, a venezuelai Deyna Castellanos és a holland Lieke Martens közül utóbbi győzött, talán némi meglepetésre. Az új győztes immár a Barcelona játékosa. 

Elérkezett a csattanó, a férfi játékosok díja. A brazil Ronaldo, a Fenomén és Diego Armando Maradona köszöntötte díjátadóként az egybegyűlteket, ők mutatták be a jelölteket, Cristiano Ronaldót, Neymart és Lionel Messit. Közben Gianni Infantino, a FIFA elnöke is belépett a színpadra, majd a legendák bejelentették: 2017-ben is Cristiano Ronaldo lett a világ legjobbja. Immár ötödször. 2007 óta csak ő vagy Lionel Messi kapta a díjat. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×