eur:
394.58
usd:
365.17
bux:
65528.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A világbajnoki arany után az Európa-bajnoki cím is Rasovszky Kristófé

Rasovszky Kristóf verhetetlen. Vb után Eb-arany a juniorok között: a piombinói kontinensviadalon meggyőző fölénnyel, 10 másodperces előnnyel lett első a veszprémi úszó a 10 kilométeres távon. A lányoknál Farkas Adélnek kevés hiányzott a dobogóhoz.

Júliusban, a hollandiai Hoornban Rasovszky Kristóf egyszer már megmutatta, egyike a legtehetségesebb nyíltvízi úszóknak, hiszen ott is óriási fölénnyel lett junior világbajnok. Nos, Kristóf most is befűzte az oktatófilmet, vetélytársainak esélyt sem hagyva lett aranyérmes, 9.8 másodperces előnnyel. Mindezt úgy, hogy a Balatoni ÚK versenyzője nem pihent a két esemény között, hiszen Rióban is rajthoz állt 1500 méteren. A másik magyar induló, Drigán Zoltán 11. helyen végzett.

A lányoknál az elmúlt években kiemelkedő sikereket elérő – két éve junior világbajnok, az Eb-ken kétszer ezüstérmes – Kiss Nikolett ezúttal feladta a küzdelmet, így a másik két indulónak kellett megmutatnia. És ők végig ott is voltak az élmezőnyben – a hajrában pedig nagyon kevés hiányzott, hogy legalább az egyikük dobogós legyen. Farkas Adél a bronzérmes mögött 2.1, Sömenek Onon Katalin pedig további 1.9 másodperccel később érte el a panelt, azaz 4. és 5. helyen zártak.

Gellért Gábor szövetségi kapitánynak újfent nem lehetett oka a panaszra. „Rasovszky Kristóf jelenleg a világ junior nyíltvízi úszásának az ura, és nagyon remélem, fantasztikus képességei hamarosan a felnőttek között is a legjobbak közé röpítik. Ma is rendkívül okos versenyzéssel lett első. A német Florian Wellbrockkal végig vezették a mezőnyt, sokáig váltogatták, ki halad elöl, aztán másfél körrel a vége előtt otthagyták a többieket, és maguk között döntötték el az elsőséget. Az utolsó ötszáz méteren viszont nem maradt kérdés, Raso begyújtotta a rakétákat, mint Hoornban, és bár a német elvben jobb medencés úszó ezerötszázon, egyszerűen képtelen volt felvenni ezt a sebességet, Raso úgy hagyta ott, hogy az elképesztő.

A lányoknál Kiss Nikit kórházba vitték, úgy tudjuk, egy könyökös eltalálta a halántékát, ezért kellett kiszállnia. Az elsődleges vizsgálatos szerint szerencsére minden rendben van nála. A másik két lány remekelt, Adél picit rutintalan volt, túl sokáig állt az élen, felhozta a többieket, akik rápihentek a hajrára a lábvizén. Kata is jól jött, csak ő meg túl sokat úszott egyedül, ahelyett, hogy egy picit feljebb ment volna lábvizezni, így egyikükben sem maradt annyi tartalék, hogy még jobban pörögjenek a végén, de a helyezések így is igen értékesek.”

Vasárnap a 4x1250 méteres vegyesváltókkal zárul az Eb a Tirrén-tengerben – éppenséggel itt is éremesélyesnek számítanak a mieink, akik jelenleg mind az éremtáblázaton, mind a pontversenyben második helyen állnak a házigazda olaszok mögött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×