eur:
394.18
usd:
369.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Kihívássá alakította a problémát Hosszú Katinka

Megnehezítette Hosszú Katinka rövidpályás Európa-bajnoki felkészülését, hogy a világkupa-sorozatot az olimpiai kvalifikáció miatt rövidpályáról nagypályára helyezték. Az ötszörös világbajnok úszónő egy év után a november közepén rendezett százhalombattai országos bajnokságon ugrott először 25 méteres medencébe. Jól sikerült a gyors alkalmazkodás - mondta az InfoRádiónak adott interjúban edzője és férje, Shane Tusup.

Hogyan értékeli az idei világkupa-sorozatban elért eredményeket?

Fantasztikus volt, hogy Katinka negyedszerre is behúzta az összetettbeli győzelmet. Mindig nagyon nehéz, de idén még keményebb volt, mivel áthelyezték nagymedencébe a sorozatot, ez most így egy másfajta kihívás volt. Jövőre ismét rövidpályára váltunk, így most elmondhatjuk: nagymedencében is sikerült összetett Világkupát nyernie. Jól éreztük magunkat közben és izgalmas volt, másmilyen volt mint eddig, teljesen új feladat. Reméljük, jól fog elsülni a teljes szezonra nézve, hiszen nagyon másképp terveztünk eredetileg: ugyanúgy rövidpályás sorozattal számoltunk az olimpiai szezonra a felkészülési tervünk során, ahogy azt már az előző években megszoktuk. Reméljük, hogy ez a váltás is ugyanúgy az előrelépést segíti Rió előtt.

Ezek szerint meglepetésként érte önöket, hogy idén 25 méteresből 50 méteres medencébe helyezték a Világkupa-sorozatot?

Igen, ugyanakkor derült ki számunkra is, mint mindenki másnak. Teljes meglepetés volt, főleg, hogy jelentős lépéseket tettünk már a profi úszás irányába a szezonnak ebben a szeptembertől decemberig tartó szakaszában, ezzel a fejlődéssel pedig nagyon meg voltunk elégedve, hiszen ez tette lehetővé, hogy az úszók versenydíjakból tarthassák el magukat, így kiterjesztve a karrierjüket. Mi úgy éreztük, nagyon okos gondolat volt a FINA részéről, hogy erre az ösvényre lépett, erre hirtelen visszafordultak. Azon is meglepődtünk, hogy senki nem lépett kapcsolatba velünk, nem vették számításba az úszók, edzők véleményét ebben a kérdésben. Ez számunkra csalódás volt, mert úgy érezzük, nem volt helyes lépés. Ugyanakkor mi Katinkával azt mondtuk, hogy akkor tekintsünk erre úgy, mint egy lehetőségre, amely egy új kihívást jelent, de természetesen azért nagyon elfáradt a végére.

Milyen értelemben volt nehezebb így úszni?

Nem erre készültünk, tudtuk, hogy mit és hogyan akarunk csinálni. Azért volt ennyire nehéz, mert most 50 méteres medencében kellett leúszni az összes számot két nap alatt. Mi ilyenkor normál esetben a technikai dolgokat szoktuk gyakorolni, a rajt élesítését, a fordulókat, a kidelfinezést, odafigyelni, koncentrálni a teljesítményre, hiszen ez ekkor egyben edzés is. A nagymedencében ez jóval komplikáltabb. Ehhez már most sokkal pontosabbnak kellett lenni, sokkal erősebb formában úszni, és néha bizony pihentebben is, és nagyon nagy szerencse, hogy nem kellett feláldoznunk az edzést a teljesítményért cserébe, de ahogy mondtam, ez Katinkát nagy kihívás elé állította, és el is fáradt a végére. Azért igyekeztünk végig frissen tartani őt, amennyire lehetett, nehogy a végső, olimpiai cél rovására menjen, hiszen továbbra is ez áll a középpontban, de azért az összetett győzelem is meglegyen a sorozatban. Nagyon nehéz volt az egyensúlyt tartani, főleg így nagymedencében volt kemény, a legfőbb célunk az volt, hogy ne csak anyagilag legyen kifizetődő az idei sorozat, hanem az edzésprogramunk és minden egyéb szempontjából is.

Gondolom, mivel mindenkinek ugyanakkora meglepetés volt ez a váltás, ebből a szempontból éppen ugyanúgy kellett minden úszónak alkalmazkodnia a helyzethez, ezért végeredményben mindenkinek a teljesítményére hatással volt....

Igen, persze ez azon múlik, hogy kinek mi volt a célja a világkupával. A legszerencsétlenebb az egészben az, hogy ezzel lerombolták a profizmust erre a szezonra, tehát amiben az elmúlt 3 évben annyit léptünk előre, abban most visszaléptünk oda, ahonnan kiindultunk, aztán kezdődhet majd a folyamat elölről. Persze remélhetőleg nem kell majd megint a nulláról építkezni, hanem fel lehet venni a fonalat ott, ahol elejtették... Szóval tényleg: azon múlik, hogy az adott versenyzőnek mi volt a fontos. Az sem jó egyébként, hogy a kép, amelyet mutatunk a média és a rajongók felé, azt sugallja, hogy minden megáll az olimpia miatt. Az nem vita tárgya, hogy az olimpiai bajnoki cím nagyon fontos, úgy növünk fel, hogy ezt szeretnénk elérni, és a most következő időszakban ez a legfontosabb, ahogy tavaly a világbajnokság. De hogy ezért most megálljunk? Nem láttam még olyat, hogy mondjuk az NBA-t szüneteltették volna, mert abban az évben épp olimpiát rendeznek... Mindannyiunk számára nagyon frusztráló volt. Úgy éreztük, ugyanúgy profi szezonnak kell következnie, erre nem... stop... oké... akkor most mindenki váltson szemléletet, jön az olimpia. Hogy kire hogyan hatott valóban azon múlik, hogy ki hogyan építkezett. Missy Franklin például csak egyetlen állomásra jött el, mi viszont vállaltuk, hogy ugyanazzal a menetrenddel végigcsináljuk ezt is, amelyet eredetileg a profi sorozatra terveztünk, ez pedig nehéz volt, de úgy tűnt, jól ment. Sikerült lépést tartanunk elvárásainkkal, gyorsan úszott és keményen edzett, és most úgy tűnik, pozitívan jöttünk ki belőle, Katinkának pedig mentálisan jót tett az a hozzáállás, hogy nem problémázott, nem keresett kifogásokat, csak tette a dolgát a tőle telhető legjobban, és haladt néhány lépést előre.

Nem volt így extrém módon nehéz a nagymedencés Világkupa-sorozat után az országos bajnokság és a közelgő Euróba-bajnokság miatt hirtelen rövidpályára váltani?

De, az volt. Letagadhatatlan, hogy Katinka elég pontatlan volt néhány szempontból, például döntéshozásban főleg pillangón... Képzeljék el, hogy vezetnek egy autót, szépen hosszan, lassan, 30 kilométer per órával. Aztán hirtelen beültetik önöket egy nagyon-nagyon gyors autóba, és 100 kilométer per órával kell haladni, és döntéseket hozni. Na ilyen lehetett Katinkának a pillangó. Rengeteg forduló, nagyon rövid időközönként, rengeteg hirtelen technikai döntés. De észrevettem, hogy már a négy nap alatt mennyivel élesebb, pontosabb lett, miközben sorra nyerte a számokat. Bár tény, hogy el is fáradt benne, az is látszott, hogy egyre jobb. Örülök, hogy így sikerült felgyorsítani az alkalmazkodási folyamatot, hogy minél erősebb lehessen és jól képviselhesse Magyarországot majd a rövidpályás Európa-bajnokságon. Õszintén, ez azon múlik, hogy hogyan játsszuk ki a kártyáinkat, én azért annak örültem volna, ha a Világkupa-sorozatot is rövidpályán rendezték volna, sokkal jobb szezonunk lenne, Katinka megmutathatná az Európa-bajnokságon, mit tud, aztán lépnénk tovább. Így most csak odamegy, kihozza magából, amit tud, mivel azonban gyakorlatilag törölték a rövidpályás szezont, ezért kénytelen lesz végigedzeni a kontinensviadalt, így nem lesz olyan friss, mint amilyen ilyenkor lenni szokott. Ha gyors szeretne lenni, világrekordokat úszni, akkor nagyon mélyre kell nyúlnia és megküzdenie érte. De azt hiszem, jól fogja magát érezni, nagyszerű és izgalmas verseny lesz. Számunkra más lesz, mint amit eddig csináltunk, ezért nagyon szorítunk, hogy valóban úgy képviselhessük az országot, ahogyan szeretnénk, mindent megteszünk ezért, ami a felkészülésnek ezen a pontján lehetséges.

Láttuk az éremesőt a rövidpályás ob-n, volt mögötte más cél is, amelyet teljesítenie kellett, és teljesített is Hosszú Katinka?

Tudtuk, hogy tompa lesz a fordulóknál, a döntésekkel, a technikában, mivel egyáltalán nem úszott előtte rövidpályán. Az országos bajnokság hetén, hétfőn, a repülőutunk után ugrott 25 méteres medencébe először a tavalyi rövidpályás vb óta. Nagyon kényelmetlen helyzet volt, de szeretett volna jól teljesíteni. Csak annyi volt a cél, hogy felkel, megy, és megnézzük, hogy ebből a helyzetből mit tud kihozni, mennyire lesz gyors. Nem volt semmi különösebb cél, csak hogy beugorjon, és keményen nyomja. Egyébként kifejezetten edzésre használtuk, reggelente súlyzózott, nem volt pihenőnap. Szüneteltethettük volna a reggeli száraz edzést, mint általában a versenyeken, de úgy láttuk, jobb, ha úgy kezeljük, mintha edzene. Ha győzni akarsz, akkor azért meg kell dolgozni, szerintem nem érezte magát rosszul, és jól állunk most a programunkkal, ez is egy mérföldkő volt a cél felé, most pedig hamarosan irány Izrael.

Ott mi lesz a legfőbb cél?

Most muszáj a végső célnak alárendelni mindent, ez pedig a jó olimpiai teljesítmény. Afelé kell haladnunk, lépésről lépésre. Szeretném azt mondani, hogy mindent meg szeretnénk nyerni az Európa-bajnokságot, hogy világcsúcsokat szeretnénk elérni, és persze nyilván fejben ilyen gondolatokkal is vágunk neki, de valójában nem lesz előtte könnyítés, Katinka a rajt napjáig folyamatosan edzeni fog, menetből vág neki a versenynek, amivel még nagyobb kihívás elé állítja önmagát. Magyarország megérdemli, hogy kihozza magából a legjobbat, meg is fog tenni ezért minden tőle telhetőt.

Hogy illeszkedik ez az edzésprogramba, amely a riói olimpia felé vezet?

Nagy küzdelem lesz. Mennie kell, edzeni szárazon, úszni és edzeni a hátralévő időben végig. Úgy fogjuk használni, mint általában a felkészülési tornákat. Rengeteg számban versenyez majd, ugyanúgy fog hozzáállni, ahogy a korábbi években a Világkupákhoz. Felkel, megy és odateszi magát. Meglátjuk azt is, hogy az ellenfelek milyen formában érkeznek majd Izraelbe. Nem ígérhetünk semmit, de keményen fog küzdeni, hogy kihozza magából az adott helyzetben lehetséges legjobbat. Edzés lesz és verseny, és még egy lépés előre. Csiszolgatás a fordulókon, a rajton, a kidelfinezésen. Lesz, amit átviszünk majd a nagymedencébe, reméljük, hogy néhány dolog illeszkedik majd abba, amit a legvégén szeretnénk majd elérni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×