eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

FIFA - Merkel a DFB-botrány tisztázását sürgeti

Angela Merkel német kancellár az ország labdarúgó-szövetségét (DFB) érintő korrupciós botrány mielőbbi tisztázását sürgette pénteken.

"A szép emlékek megváltoztathatatlanok, ettől függetlenül remélem, hogy a Német Labdarúgó Szövetség átláthatóan tisztázni fogja a történteket" - mondta a futballt közismerten kedvelő politikus a 2006-os, németországi világbajnoksággal kapcsolatban, amelyen a hazaiak válogatottja bronzérmet szerzett.

A DFB-nél hétfőn indult feltáró vizsgálat, mivel lemondott tisztségéről Wolfgang Niersbach elnök annak nyomán, hogy a kilenc évvel ezelőtti torna szervezőbizottsága 6,7 millió eurót utalt át a nemzetközi szövetségnek (FIFA) 2005-ben. Közben kiderült: Franz Beckenbauer korábban szerződésben ígért előnyöket a Németországra voksolóknak.

A Der Spiegel című lap egy hónapja írt arról, hogy a németek szavazatokat vásároltak a vb-helyszín 2000-es kijelölése előtt, mégpedig úgy, hogy a FIFA 24 fős végrehajtó bizottságából négy ázsiai tag kapott pénzt. Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfusnak, az adidas 2009-ben elhunyt vezérének a segítségével egy titkos "fekete kasszát" hoztak létre, s a francia üzletember kölcsönözte a 6,7 millió eurós összeget is. A Spiegel szerint Beckenbauer és Niersbach - akkori alelnök - is tudott a vesztegetésről, a pénzt pedig a FIFA-n keresztül juttatták vissza Louis-Dreyfusnak, ez volt a 2005-ös utalás.

Mindezek ellenére a tartományi sportminiszterek kölni tanácskozásán a résztvevők megállapodtak, hogy Beckenbauer segítségét is igénybe veszik az ügy tisztázásához. A DFB főtitkára, Helmut Sandrock a megbeszélésen beszámolt a vizsgálat jelenlegi állásáról, de Christina Kampmann, Észak-Rajna-Vesztfália sportminisztere elmondta, hogy sok újdonságot nem tudtak meg, a tájékoztatás során csak olyasmi hangzott el, amiről a sajtóból már értesültek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×