eur:
393.76
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vucic nem utazik az albán-szerb labdarúgó Eb-selejtezőre

Edi Rama albán miniszterelnök bocsánatot kért azért, mert szerda este Tiranában kövekkel dobálták meg a szerb labdarúgó-válogatott buszát, az Elbasanban csütörtökön sorra kerülő labdarúgó Európa-bajnoki selejtező előtt; az incidens miatt Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök úgy döntött, nem utazik Albániába a mérkőzésre.

A szerb játékosokat szerda este a repülőtérről rendőri felügyelet mellett vitték egy tiranai hotelbe, az őket szállító autóbuszt ennek ellenére megdobálták kövekkel. Tomislav Karadzic, a Szerb Labdarúgó Szövetség elnöke azt mondta, hogy a támadás miatt megkérdőjeleződhet a csütörtöki mérkőzés is, hiszen ha a rendőrség már az érkező játékosokat sem tudta megvédeni egy ilyen rövid útszakaszon, akkor nem tudni, mire lehet számítani a meccsen, ahol több ezer albán néző lesz.

Csütörtökön Aleksandar Vucic szerb kormányfő nyílt levélben közölte, hogy albán kollégájával való többszöri egyeztetés után úgy döntött, nem utazik Elbasanba, mert a labdarúgó-mérkőzést már most is túlságosan átszőtte a politika. "A mérkőzés főszereplői a sportolók kell, hogy legyenek" - fogalmazott a levélben. Az albán hatóságoktól viszont azt kérte, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy minden szerb állampolgár biztonságban legyen a meccs előtt, alatt és után.

A szerb külügyminisztérium szerda este tiltakozó jegyzéket akart átnyújtani Albánia belgrádi nagykövetének, Ilir Bocka azonban nem vette azt át.

Edi Rama albán miniszterelnök csütörtökön bocsánatot kért a történtekért a hozzá látogató szerbiai diákoktól, akik egy szerb-albán megállapodás keretében érkeztek az országba, és szurkolóként részt vehetnek az elbasani selejtezőn. A kormányfő sajnálatát fejezte ki, amiért egy 14-15 éves fiú megdobálta a buszt, és szerinte ez annak a jele, hogy még sokat kell dolgozni a kapcsolatok javításán. A szerdai támadás vélt elkövetői közül eddig csak a kiskorú fiút fogták el a hatóságok.

A hatóságok a legmagasabb kockázatúvá nyilvánították az Elbasanban sorra kerülő meccset a tavalyi belgrádi találkozón történtek miatt - amikor egy pályára irányított quadrokopterrel a Nagy-Albániát ábrázoló zászlót lengették meg a játékosok feje felett, ami miatt verekedés tört ki, és lefújták a meccset -, és bejelentették, hogy az újabb botrány elkerülése érdekében azokat a szurkolókat, akik a legkisebb incidenst is elkövetik, azonnal eltávolítják a stadionból.

Az eseményt mintegy kétezer rendőr és a biztonsági szolgálatok emberei is felügyelik majd, az Elbasanba vezető utakat pedig már szerdán lezárták, az utcákon folyamatos a járőrözés és helikopterekkel is figyelik a területet.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×