eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

FIFA - Platini feddhetetlennek tartja magát

Feddhetetlenségéhez állítása szerint nem férhet kétség, így Michel Platini továbbra is eltökélt abban, hogy versenybe száll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki posztjáért.

Az európai szövetség (UEFA) elnöke azért hangoztatta ezt a francia hírügynökségnek nyilatkozva, mert a hatóságok tanúként kihallgatták őt azzal összefüggésben, hogy kétmillió svájci frankot kapott Josep Blatter FIFA-elnöktől 2011 februárjában, egy keddi német sajtóértesülés pedig már arról szólt, hogy vele kapcsolatban is nyomoz a svájci államügyészség. A Die Welt kedden saját forrásaira hivatkozva azt közölte, hogy a francia sportdiplomata jóval több pénzt kapott a kétmillió franknál. A lap hozzátette, ha a gyanú beigazolódik, az UEFA első embere aligha pályázik a FIFA februárban megüresedő elnöki tisztségére.

Platini utóbb hangoztatta, hogy korábban, 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt.

"A FIFA alkalmazásában álltam, Josep Blatter tanácsadója voltam minden olyan kérdésben, ami magához a labdarúgáshoz kötődik" - fogalmazott Platini, példaként említve a nemzetközi versenynaptár átalakítását. - Teljes munkaidős tevékenység volt" - tette hozzá, majd arra is kitért, hogy már az alkalmazása kezdetekor tisztában volt vele, hogy a neki járó teljes összeget a FIFA akkor nem tudja kifizetni, mivel ezt Blatter közölte is vele.

"Soha nem kételkedtem abban, hogy a nekem járó pénzt alkalom adtán kifizetik, ezért nem is sürgettem, hogy megkapjam, egy kicsit félre is tettem ezt, végül 2011-ben kértem a FIFA-tól a járandóságomat" - mondta.

Blattert pénteken korrupció gyanújával hallgatta a svájci rendőrség hűtlen kezelés miatt, továbbá házkutatást tartottak az irodájában és számos iratot lefoglaltak. Aznap hallgatták ki Platinit is a kifizetett kétmillió frank kapcsán, ennek következtében pedig az angol fogadóirodáknál már nem ő a legnagyobb esélyese a FIFA elnökválasztásának.

Platini egyébként hétfőn bejelentette, hogy mindenben a FIFA etikai bizottságának a rendelkezésére áll, mivel semmi törvénybe ütközőt nem tett.

A FIFA május végi kongresszusának nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Ezt követően a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető február 26-án esedékes megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×