INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Tokió 2020 - Lemondott a japán sportminiszter

InfoRádió / MTI
Lemondott Simomura Hakubun japán sportminiszter a 2020-as tokiói olimpia központi stadionjának megnövekedett költségei miatt.

A japán kormányra és az olimpiai szervezőkre óriási nyomás nehezedett az elmúlt időszakban, miután kiderült, hogy a nyertes pályázatban a Nemzeti Stadion megépítése a korábban becsültnél kétszer drágább, 2,1 milliárd dollár lenne. Az illetékesek a kritikákra reagálva folyamatosan próbáltak faragni a költségeken, ám új tervpályázatot nem akartak kiírni, mondván, arra már nem lenne idő. Júliusban aztán mégis bejelentették, hogy nem fogják megépíteni az iraki-brit építész, Zaha Hadid által megálmodott létesítményt.

Abe Sindzó miniszterelnök és az illetékesek jóváhagyták a módosításokat. Ezek szerint az új beruházásra nemzetközi pályázatot írnak ki még ebben az évben. Az építkezés 2016 második felében vagy 2017 év elején indulna, és a stadion - amely 80 ezer fő befogadására is alkalmas lehet - 2020 márciusára készülne el. Az első tervezésben egy évvel korábbra ígérték az átadást.

Amint a kormányfő jelezte: prioritást élvez, hogy az új létesítmény olcsóbb legyen, mint az elsőre megálmodott, amely 2,1 milliárdba került volna. Az új stadion nem lenne teljesen fedett, csak a nézőtér feletti rész kapna tetőt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság még júliusban áldását adta az új pályázat kiírására, ám biztosítékot kért arra, hogy a kivitelezéssel időben elkészülnek majd a japán fővárosban.

A címlapról ajánljuk