eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Egyik legveszélyesebb napjára készül az Egyesült Államok!

Az amerikaifutball-bajnokság vasárnapi fináléjában, Super Bowl-ban a címvédő Seattle a háromszoros bajnok New England együttesével csap össze. Gergelics József, a bowl.hu szakírója szerint a New England lehet az az együttes, amelynek esélye van a liga legjobb védelmével rendelkező Seattle ellen. Egy kutatás szerint a Super Vasárnap az egyik legveszélyesebb nap is az USA-ban: a halálos balesetek 43 százaléka ittas vezetésnek köszönhető, ami a meccsnézésekhez köthető leginkább.

A bowl.hu összegyűjtött 49 nagyon fontos információt a 49. Super Bowl előtt.

1. Az alapok: az AFC bajnok New England Patriots (14-4) találkozik az NFC-ben diadalmaskodó Seattle Seahawks (14-4) csapatával az arizonai Glendale-ben található University of Phoenix Stadium-ban. Az év legfontosabb NFL meccse magyar idő szerint 00:30-kor kezdődik.

2. A pénzfeldobás: az eddigi 48 döntő alkalmával 24-24 fej és írás hullott az 50-yardos vonalra.

3. Jelenleg Las Vegasban 1 pontos favorit a Patriots. Az összpontszámra 48 a legkelendőbb tipp.

4. Korábbi szereplések: mindkét gárda megfordult már a Super Bowlon. A Pats hétből 3-szor tudta elhódítani a Lombardi trófeát, a Seattle 1-1-gyel áll.

5. Az amerikai himnuszt Idina Menzel fogja énekelni (neki köszönhetjük a Jégvarázsból is ismert "Let it go" c. dalt), míg a félidőben Katy Perry fogja produkálni magát Lenny Kravitz-cel az oldalán. Tigriseket és cápákat is ígértek a szervezők.

6. Seattle 1400 mérföldre, még Foxborough 2700-ra található a stadiontól. Hivatalosan a Seahawksé a hazai pálya.

7. Másodszorra ad otthont a létesítmény egy Super Bowlnak. 2008-ban a New York Giants 17-14-re győzte le a Patriots-t ugyanitt.

8. Az árak: a legolcsóbban 800 dollárért lehetett belépőjegyhez jutni, nem meglepő módon ezek fogytak el leghamarabb. Átlagosan egyébként 5000 dollár körül lehetett megszerezni a legtöbbet.

9. A magyar kommentárért Faragó Richard és a Bowl.hu főszerkesztője, Herczeg Ádám lesznek a felelősek.

10. Az amerikaiért az NBC első számú stábja, Al Michaels és Cris Collinsworth, míg az oldalvonalról Michele Tafoya fogja szolgáltatni a legfrissebb infókat.

11. A győztes csapat tagjai 97000 dollárral, a vesztesé 50000-rel lesznek gazdagabbak a lefújást követően.

12. Az előző Super Bowl 111,5 milliós nézettséget hozott. Tehát minden 63. ember a bolygón a meccset nézte.

13. 2014-ben nagyjából 48 millió ételrendelést regisztráltak Amerikában a mérkőzés ideje alatt.

14. A győztesnek járó gyűrűt a Tiffany & Co. ékszerüzlet fogja legyártani.

15. A Super Bowl napján az Animal Planet ismeretterjesztő csatorna rendszeresen megrendezi a saját összecsapását, jellemzően kiskutyákkal. A Puppy Bowl XI-en Fluff csapata fog farkasszemet nézni Ruff gárdájával. A kickoff magyar idő szerint este kilenckor lesz.

16. Egy harminc másodperces reklámhelyet idén 4,5 millió dollárért árult az NBC. Ez 150 000 dollár másodpercenként.

17. Átlagosan ennyien vannak egy Super Bowl meccsnézésen.

18. A Patriots 1,18 millió twitter követőt tudhat magáénak, a Seattle viszont csak 804 ezret.

19. A győztesnek járó Vince Lombardi trófea 56 cm magas és csak 3,1 kg-ot nyom.

20. A SportTV már este 22:00-kor elkezdi a felvezetést a Trash Talk különkiadásával.

21. Az egyik legfelkapottabb fogadás jelenleg a győztes edző nyakába járó Gatorade színéről van. Tavaly Pete Carroll-t narancssárgával öntötték le.

22. Tavaly Malcolm Smith lett az MVP: mindössze a 9. védőjátékos volt, aki a Super Bowl legértékesebb játékosa tudott lenni. Ha sikerülne megismételnie ezt a teljesítményt, akkor Terry Bradshaw és Bart Starr után ő lenne a 3. játékos, akinek ez két egymást követő évben sikerül.

23. 48 országban fogja élőben valamelyik csatorna közvetíteni a nagydöntőt. Valamennyi delegált is közülük stábot Glendale-be.

24. A Sirius XM rádióállomás 7 nyelven sugározza majd a mérkőzést - spanyolul, japánul, németül, portugálul, franciául, kínaiul és magyarul.

25. A massachusettsi kormányzó, Charlie Baker homárban fogadott az eredményre a washingtoni kollégával, Jay Inslee-vel némi seattle-i lazac reményében.

26. Csak Nevada államban már több mint 100 millió dollár értékben tettek fogadást a meccsre.

27. Ennyi Super Bowl volt, amikor az egyik csapat irányítója 12-es mezben lépett a pályára.

28. Ennyiszer nyerte meg a fehérben játszó egyesület a Lombardit.

Forrás: http://bowl.hu/super_bowl_xlix_elozetes29. Russell Wilson és Tom Brady is Big Ten csapatból kerültek az NFL-be és mindketten játszhattak a Rose Bowlon. Wilson 2014-ben lett először bajnok az NFL-ben, Brady-nek ez már háromszor (2002, 2004, 2005) sikerült. Az egyetemről mindkettejüket draftolták a profi baseball ligába is, de sohasem játszottak ott.

30. Katy Perry életkora.

31. Az NFL a jegyek 25,2%-át értékesíthette. Az érdekelt csapatok egyaránt 17,5%-ot kaptak, a rendező Cardinals 5%-ot, míg a maradék 29 franchise 1,2%-ot.

32. A Super Bowl az egyik legbefolyásosabb esemény a new yorki tőzsdén is. Tavaly a Denver váratlan kiütése miatt a Dow Jones részvények több mint 300 pontot zuhantak a lefújást követően.

33. Russell Wilson 3-as mezben játszik, és a Dick's üzletlánc honlapja szerint az ő nevével fémjelzett ruhadarab a 3. legkelendőbb a piacon. Brady felsője csak a 7. ugyanezen a listán.

34. Ennyi nyelven lesz elérhető valamilyen formában a Super Bowl.

35. Félreértést elkerülendő okokból a Wilson egy különleges vízjellel látta el a meccslabdákat, amik csak egy speciális fény alatt jelennek meg. A labdákat egyébként Ada városában, Ohio államban gyártották le, kézzel.

36. Egy kutatás szerint a Super Vasárnap az egyik legveszélyesebb nap is az USA-ban: a halálos balesetek 43%-a ittas vezetésnek köszönhető, ami a meccsnézésekhez köthető leginkább. Vigyázzatok magatokra Ti is hajnalban!

37. A stadion környékén nem engedélyezett a légi forgalom. A megkötést olyan komolyan veszik, hogy még a forgatásokhoz használt drónokat is betiltották a stáboknak.

38. A seattle-i szurkolók aktívabbak voltak egész héten a helyszínen, míg Bostonból a szokásosnál jóval több közvetlen járat is indult pénteken és szombaton Phoenixbe. Várhatóan közel egyenlő arányban oszlanak majd el a stadionban a szimpatizánsok.

39. Tavaly 1,25 milliárd(!) csirkeszárny fogyott a mérkőzés idején, míg a Domino's pizzafutárai összesen 4 millió mérföldet autóztak össze 4 óra alatt. A vendéglátók hasonló számokra készülnek most is.

40. Az amerikaiak 20%-a hagyott már ki esküvőt vagy temetést azért, hogy inkább a nagydöntőt nézze. 2014-ben a nézők 15%-a valamilyen mobileszközön követte az eseményeket.

41. Mindkettő csapat nevét népszavazáson választották. A new englandiek 1960-ban döntöttek a Patriots mellett, míg Seattle-ben 1976 óta beszélünk Seahawksról.

42. 2014-ben 24,9 millió tweet született a négy negyed közben. Idén ez az elvárás az eredménykövetőben.

43 Super Bowl MVP volt idáig összesen.

44. A Super Bowlt rendező bizottság körülbelül 10000 önkéntest alkalmazott az egész hetes programok és a mérkőzést övező felhajtás lebonyolítására. A szerencsésebbek a meccset is látni fogják.

45. A legnagyobb különbségű döntőt idáig a San Francisco 45 pontos győzelme jelentette a Denver felett. Ennek a közelébe csak a Seattle tudott jutni egy évvel ezelőtt, amikor 35 ponttal voltak jobbak ugyancsak a Broncosnál.

46. Ennyi szezon óta nem játszott döntő a New York Jets. Ez a leghosszabb idő döntő nélkül. Már persze azon csapatok között, akik valaha Super Bowlt játszhattak.

47 olyan hely van a University of Phoenix Stadiumban, ahol ételhez és italhoz lehet jutni.

48. Az NBC a Blacklist című sorozat legújabb epizódját sugározza majd a lefújás után. Ez minden évben az egyik legfontosabb spot, hiszen az adott sorozat jó eséllyel tartja meg a meccsnézőket.

49. A következő Super Bowlt a kaliforniai Santa Clarában, a San Francisco 49ers vadonatúj létesítményében, a Levi's Stadiumban fogják rendezni 2016. február 7-én. Promóciós okokból a Super Bowl L helyett Super Bowl 50 lesz a döntő hivatalos elnevezése.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×