eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szocsi 2014 - Björndalen csúcsbeállítása

A norvég Ole Einar Björndalen nyerte szombaton a sílövők férfi 10 km-es sprintszámát a szocsi téli olimpián, 12. ötkarikás érmével utolérte az örökranglista élén álló honfitársát, Björn Dählie korábbi sífutót. Gombos Károly 79. helyen végzett a 87 fős mezőnyben.

A 40 éves élő legenda sikerével a medálok számában utolérte a 8 arannyal és 4 ezüsttel büszkélkedő Dählie-t, de ahhoz, hogy eredményességben meg is előzze őt, további egy diadalra van szüksége, mivel neki most 7 arany-, 4 ezüst-, és 1 bronzéremből áll a gyűjteménye.

Björndalennek nem volt könnyű dolga, mivel az esélyesek közül ő rajtolt legkorábban. Első, fekvő lövészete során mind az ötször hibátlanul célzott, ahogy a legnagyobb favoritnak tartott honfitársa, Emil Hegle Svendsen is, azonban a világkupa éllovasa, a francia Martin Fourcade egyet hibázott, így ő 150 méteres büntetőkörre kényszerült.

A második, álló lövészet során aztán a 19-szeres világbajnok fenomén rontott egyet, csakhogy Svendsen lemásolta őt, ráadásul úgy tűnt, ő fizikálisan is elfáradt a rendkívül megterhelő, összesen 381 méter szintkülönbséggel rendelkező pályán. Fourcade második sorozatában hibátlan lett, de azzal, hogy minden esélyesnek kikiáltott versenyzőnek legalább egy rontott lövése volt, utat nyitott a jobban célzóknak.

Ilyen meglepetésember volt az osztrák Dominik Landertinger, aki már célban várta a favoritokat. Björndalennek 1,6 km-re a céltól kereken 5 másodperc előnye volt vele szemben, s ebből aztán 1.3-at meg is őrzött. A később rajtolók közül pedig a cseh Jaroslav Soukup bizonyult veszélyesnek az élmezőnyre hibátlan lövészetének köszönhetően, sőt, ő vezetett a második sorozat és 8,6 km után is, azonban a célba már 5.7 mp-s hátránnyal ért.

Ami igazán nagy meglepetés Björndalen sikerében - túl azon, hogy két éve nem nyert vk-futamot-, hogy 40 évesen ismét sífutásban bizonyult jobbnak az egész mezőnynél az egyik legnehezebbnek tartott, rengeteg emelkedővel tarkított pályán. Egykor vitán felül a mezőny legjobb sífutójának számított, de azt kevesen gondolták, hogy ugyanannyi lövőhibával jelenleg is képes megelőzni a két nagy esélyest, Svendsent és Fourcade-ot, ráadásul előbbit közel fél perccel, utóbbit pedig több mint tíz másodperccel, illetve úgy verjen meg erős riválisokat, hogy azoknak mind a tíz lövésük célba talált, azaz 150 méterrel rövidebb pályát teljesíthettek.

A 47-es rajtszámmal indult Gombos a tíz lövése során mindössze egyszer tévesztett célt, méghozzá a második, álló sorozatában. Végül 79. helyen zárt, azaz nem kvalifikálta magát a hétfői 12,5 km-es üldözéses versenyre.

"Úristen, mindent kiadtam magamból, szédülésig mentem" - mondta Gombos Károly, aki előzetesen azt fogalmazta meg elvárásának, hogy mindent kiadjon magából. "Elképesztő ez a pálya, már az első kör után éreztem, ez nagyon kemény lesz. A lövészetemmel elégedett vagyok, Björndalen sem lőtt jobbat."

A 32 éves versenyző úgy vélte, a lécválasztása nem sikerült a legjobban, egyes részeken olyan érzése volt, mintha orra bukna, s azt elmondása szerint nem a rossz vaxolásnál, hanem a nem megfelelő lécválasztásnál szokták érezni.

"Björndalenék megint kitaláltak valamit. Negyvenévesen lefutotta a mezőnyt, biztos, hogy más léccel vagy vaxszal ment. Meglesz neki az újabb arany is, amivel minden idők legeredményesebb téli olimpikonja lehet" - beszélt a győztesről Gombos, aki még jövő csütörtökön a 20 km-es egyéni versenyben áll rajthoz.

Eredmények:
sílövészet, férfi 10 km-es sprint, olimpiai bajnok:
---------------------------------------------------
Ole Einar Björndalen (Norvégia) 24:33.5 perc (0+1 lövőhiba)
2. Dominik Landertinger (Ausztria) 1.3 mp hátrány (0+0)
3. Jaroslav Soukup (Csehország) 5.7 mp h. (0+0)
...79. Gombos Károly 3:30.8 (0+1)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×