eur:
389.27
usd:
361.72
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Polgár Judit kapta a "Sakk Oscart"

A női világranglistát megszakítás nélkül csaknem negyedszázada vezető Polgár Judit vehette át a Caissa Díjat, vagy, ahogy a sportág berkein belül nevezik a "Sakk Oscart", a Nemzetközi Sakkszövetség éves közgyűlésének megnyitóját, Tallinnban.

A magyar nagymester a Művészetek Palotájában vasárnap több ezer látogató részvételével megrendezett Polgár Sakkfesztiválról utazott a FIDE meghívására Észtországba, az ünnepélyes díjátadóra. A Nemzetközi Sakkszövetség indoklása szerint a világ legjobbjának járó díjat nem csupán a 2012-es eredményeinek elismeréseként adományozta Polgár Juditnak, hanem ezzel egyben tisztelegni is kívánt az elmúlt évtizedekben mutatott kimagasló teljesítménye előtt, elismerve a világ sakktörténelmében, és különösen a női sakkozásban betöltött forradalmi szerepét - olvasható a díjazott honlapján.

A mintegy 3 kilogramm súlyú, rendkívül értékes trófeát a híres ukrán Lobortas Classic ékszerészház készítette aranyból és ezüstből, gyémánt berakással.

Polgár Judit, a legfiatalabb Polgár nővér, először akkor vált világszerte ismertté, amikor mindössze 12 éves korában 13 játszmából 12,5 pontot szerezett az 1988-as Sakkolimpián, Szalonikiben, ezzel pedig főszerepet játszott abban, hogy a magyar női sakkcsapat, megszakítva a hosszú szovjet hegemóniát, aranyérmet nyerhessen. Az 1990-ben újabb olimpiai bajnoki címet szerzett a magyar csapattal, majd ezt követően már csak a férfiak között versenyzett tovább. A sporttörténelemben egyedülálló módon 1989 óta megszakítás nélkül vezeti a női világranglistát. Polgár Judit volt az első, és máig is egyetlen női sakkozó, aki képes volt betörni az összesített világranglista első 10 helyezettje közé, és 2005-ben a férfi világbajnoki címért is harcba szállhatott egy nyolcas tornán.

Egyik legemlékezetesebb teljesítményeként, a 2002-ben, az Oroszország a Világ Többi Része ellen elnevezésű tornán sikerült legyőznie a legendás világbajnok Garri Kaszparovot is. A tavalyi esztendőben Polgár Judit és Kaszparov már közösen és sikeresen lobbiztak az Európa Parlamentben a sakk, mint oktatási eszköz iskolai bevezetésért.

"Ezt a díjat elsősorban a szüleimnek és a két nővéremnek szeretném ajánlani, akiktől rengeteg támogatást kaptam a pályafutásom során, különösen a kezdetekben! Az ő odaadó segítségük nélkül most biztosan nem állhatnék itt, hogy átvegyem ezt a megtisztelő trófeát!" - mondta köszönőbeszédében az ünnepélyes díjátadón Polgár Judit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×